OLIMPIJSKE IGRE

Srpski as iz čuvenog finala: Olimpijske igre su postale cirkus

Foto: Getty Images / Guliver Image

ČUVENI srpski plivač Milorad Čavić, osvajač srebra u Pekingu 2008. godine u epskoj utrci na 100 m leptirovim stilom, komentirao je za Sportski žurnal odluku MOO-a o odgodi Olimpijskih igara u Pekingu. 

Podsjetimo, Čavić je u utrci s Michaelom Phelpsom, koji je trebao pobjedu kako bi izjednačio rekord Marka Spitza sa sedam zlatnih medalja na jednim Igrama, prvi dotaknuo zid, ali američki plivač bio je prvi koji je izvršio pritisak od kilograma potreban za aktivaciju Omeginog mjerača. Čavić je nakon žalbe svog tima i pregleda snimke do 0,0001 sekunde izgubio zlato za jednu tisućinku, što je najmanja moguća razlika.

Čavićevu karijeru obilježio je i skandal na Europskom prvenstvu u Eindhovenu, gdje je na dodjelu zlatne medalje (50 m delfin) izašao u majci "Kosovo je Srbija" zbog čega je suspendiran, ali mu odličje nije oduzeto. 

Komentirajući situaciju danas u olimpijskom sportu koji je stopirala pandemija koronavirusa, Čavić se prisjetio svojih priprema za Igre u Kini.

"Bila je to velika žrtva, prije natjecanja u Kini bio sam u nekoj vrsti karantene, odvojen od obitelji, prijatelja, bez života. Tražiš tada neki ispušni ventil. Alkohol, izlasci za vikend, nešto moraš da ne poludiš, jer ne možeš svaki dan, cijeli dan razmišljati samo o plivanju. Pogotovo je teško u individualnim sportovima gdje sve, ali baš sve ovisi o tebi", rekao je Čavić.

Odgodu Olimpijskih igara u Tokiju smatra jedinom mogućom i ispravnom odlukom.

"Sport nije u prvom planu, ali postoji to 'ali' koje samo sportaši mogu razumjeti. Za njih je ovo jako bolno. Mnogi od njih izdvajali su vlastiti novac za pripreme, u to su uključene njihove obitelji, s ciljem da jednog dana ostvare san. Veliki broj sportaša će odustati, posebno oni iskusniji. Lako je reći da treba izdržati još godinu dana, a puno je teže to ostvariti. Vi se ne spremate za jednu godinu ili za jedan mjesec, nego za jedan dan u tom mjesecu u toj godini. Glavu si namjestio za taj, često, jedan minut u kojem želiš ostvariti san. I onda ti netko kaže da moraš čekati još godinu dana", priča Čavić koji se od natjecanja oprostio nakon Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine te otvorio svoju plivačku akademiju.

Nekadašnjeg svjetskog i europskog prvaka danas brine što je sport previše komercijaliziran te smatra da su sportaši slični robovima u rukama moćnika.

Na pitanje što je presudilo da organizatori promijene plan i odgode Igre u Tokiju iako su samo dan ranije govorili da to nije opcija, Čavić odgovara:

"Interes i novac. Vidjeli su da se situacija s koronavirusom neće brzo riješiti i da neće biti prihoda. Da nije toliko novca u igri, Tokio bi bez razmišljanja bio otkazan, a ne odgođen. Olimpijske igre su postale cirkus. Sportaši koji su najvažniji, njih se najmanje pita. Oni su glavni glumci, sve oči su uprte u njih, a novac na njihovoj slavi uzimaju drugi. Njihovo je samo da slušaju", rekao je Čavić i svoje tvrdnje potkrijepio primjerom.

"NBC je otkupio prava prijenosa za SAD. Oni diktiraju kad će sportaši izaći na borilište. U Riju smo imali situaciju da su se finala u plivanju održavala u ponoć po lokalnom vremenu. Hej, u ponoć, da bi se izašlo u susret televizijskim kućama. To nema veze sa zdravim razumom. Samo biznis." 

Pročitajte više