Stanković: Ne sudite mom kolegi Materazziju po prijašnjim "nestašlucima"

DEJAN STANKOVIĆ, nakon bolnog iskustva na SP-u vratio se u domovinu i bacio na posao komentatora. Tema na koju se posebno osvrnuo, razgovarajući s brojnim medijima, incident je s finala SP-a, što ga je prouzročio njegov klupski kolega Marco Materazzi.

"Nismo se još čuli, ali poslao sam mu čestitku za osvajanje naslova. Ne znam što su točno on i Zidane jedno drugom rekli, međutim, bez obzira na sve, mislim da je veću glupost napravio Zidane. Sada svi vjerojatno sude o Marcu po njegovim ranijim nestašlucima, ali ne smiju zaboraviti i da Zidaneu ovo nije prvi put da je ovako reagirao. Materazzi mu je vjerojatno nešto dobacio, međutim, zašto i njega ne bi promatrali iz drugog kuta. Svaku minutu na prvenstvu je iskoristio 200 posto." - tvrdi Stanković.

Stanković se u Njemačkoj savršeno uklopio u sivilo svoje reprezentacije, no njegovog kolegu, unatoč psini zbog koje je Zidane, isprovociran, napravio grubi kiks za crveni karton, smatraju uz kapetana Cannavara najzaslužnijim za osvajanje najcjenjenijeg svjetskog trofeja.

A spomenimo i to da je Interov branič u Lippijeve kombinacije upao tek nakon ozljede Alessandra Neste. Materazzi je ušao protiv Češke i odužio se pogotkom.

"To je bila samo najava za ono što će se dogoditi u finalu. Igrao je maksimalno borbeno i nije slučajno baš on bio strijelac protiv Francuza. Hrabrost je pokazao i prilikom izvođenja jedanaesteraca, kada je poslije svega što se dogodilo, pucao na gol potpuno smireno i neobranjivo. Incident koji se dogodio nešto je sasvim drugo. No, iskreno me čudi što Cannavaro nije dobio Zlatnu loptu, cijelo je prvenstvo odigrao bez greške. Od ostalih igrača najveći dojam na mene ostavio je Lahm." - kazao je Stanković.

Kako tvrdi, nakon povratka kući, pozorno je pratio natjecanje u Njemačkoj, a Italija, je naravno, bila i njegov favorit.

"Navijao sam za njih, pa možda sam i subjektivan, ali zasluženo su prvaci. U grupi su igrali sigurno, a kada su eliminirali Australiju sa igračem manje i poslije penala u posljednjoj sekundi, onda sam bio siguran da će biti novi prvaci. Nije slučajno ni što su Njemcima dali golove u 119. i 120. minuti, tako da je bilo očekivano da će i u izvođenju jedanaesteraca  protiv Francuza sve biti u redu. Vidjeli ste sa koliko su samopouzdanja pucali ka Bartezu. Predvidio sam čak i tko će od Francuza promašiti. Čudno je da Trezeguet odigra samo 91 minutu na Mundijalu, a onda ga trener "baci" na bijellu točku." - komentira srpski reprezentativac.

Unatoč ljubavi prema calciu, za Stankovića je najveće otkriće bila momčad Juergena Klinsmanna.

"Brazil je mogao mnogo više od onoga što je postigao, a za mene je pravo otkriće bila Njemačka. U natjecanje su ušli sa mladom i ne tako poznatom ekipom, nisu bili ni u krugu favorita, a došli su do same završnice. Prvenstvo su obilježile tvrde utakmice, sa malo golova, tako da nije bilo mnogo duela u kojima je publika mogla uživati. Stekao sam dojam i da su se i suci previše vidjeli, a često su i direktno utjecali na ishod utakmice." - zaključio je.

D.R.

Pročitajte više