UFC

Miočić će preživjeti oluju i zakucati Cormiera kad se umori

Foto: Getty Images

U GLAVNOM eventu na UFC-u 252 gledat ćemo treći meč za teškašku titulu između Stipe Miočića i Daniela Cormiera. U njihovom prvom susretu na UFC-u 226 vidjeli smo Cormiera kako pametno koristi klinč kako bi zadao udarce koje Miočić nije vidio. U njihovu revanšu na UFC-u 241 Miočić je i dalje primao slične udarce, ali je uspio primiriti početnu Cormierovu oluju i potom se usredotočiti na udarce u tijelo. Radi se o meti koja je tradicionalno kod bivšeg šampiona bila otvorena. U ovom meču može se očekivati da će se obje strane prilagoditi, piše Dan Tom za MMA Junkie.

Iako je Cormier javno tvrdio da će hrvanje biti u središtu njegove taktike, ipak će morati paziti na rupe na svojim nogama koje su bile otvorene u posljednjem meču. No, s obzirom na Cormierovu svojstvenu agresivnost i stil, bit će zanimljivo vidjeti može li bivši dvostruki prvak biti bolji u defenzivi kako borba bude odmicala.

Cormierov poseban stil

Dolazeći iz American Kickboxing Academyja iz San Josea, Cormier utjelovljuje stil duboko usađen u taj povijesni kamp, kao što smo vidjeli kod njegova kolege i bivšeg dvostrukog teškaškog prvaka Caina Velasqueza. Napadajući fintama, varkama i ubadajućim krošeima, Cormier će pokušavati kliznuti u blisku borbu.

Posljednjih godina Cormier je također počeo primjenjivati varijantu hvatanja ruku, šireći ruke kako bi namamio suparnika u razmjenu pod svojim uvjetima. U tome je imao uspjeha tijekom druge borbe s Miočićem. Osim toga, šampion nema problema s niskim udarcima nogom. Njegova sposobnost udaranja je podcijenjena i neće biti iznenađenje ako ovaj put nastavi s onim što je počeo u prvom i drugom meču - udaranjem u Miočićeve noge.

U obje borbe Cormier je uspio zadati najmanje šest jakih udaraca nogom u prvoj rundi prije nego što je na to zaboravio. Iako bi ova prilagodba bila mudra i energetski učinkovita, mora paziti na Miočićeve protunapade. Kao pobjednik boksačkog turnira Golden Gloves, Miočić se stalno ističe među kolegama svojim udaračkim vještinama. Iako mu atletizam i hrvačka pozadina daju nepobitnu dimenziju, ono što učini na malom prostoru moglo bi biti presudno.

Hoće li opet pokušati isto?

Poput teškaške verzije Frankieja Edgara, Miočić će ustrajno raditi na serijama krošea i otklona, uzmičući pod kutem koji omogućava protunapade ili nastavak serije. Bočnim kretanjem, kao i ulascima i izlascima, Miočić pokazuje dobar osjećaj za blisku borbu, prirodno zadajući udarce. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se vratiti unutarnjem pariranju, s obzirom na uspjeh u borbi protiv Cormierove taktike hvatanja ruku.

Udarci preko ruke lijepo se pretvaraju u Miočićev lijevi kroše, koji je pametno upućivao u Cormierov torzo u prošlom meču. Prije nego što je na UFC-u 241 uputio 30 udaraca u tijelo, najviše što je u UFC-u ikad uputio u tijelo je 11 udaraca pa se postavlja pitanje hoće li moći nastaviti u tom stilu.

Miočić također mora biti svjestan prostora i okoline s obzirom na to da se borba održava u oktogonu od 25 stopa. On je jedan od rijetkih teškaša koji se može boriti dok se kreće unatrag, ali manji kavez može dovesti do boljih hrvačkih izgleda za Cormiera.

Pobjeda u hrvanju

Kao bivši kapetan američke hrvačke reprezentacije, Cormier se osjeća kao kod kuće kad god se nađe u klinču. Kad se ne spušta kako bi zadao aperkate, olimpijski hrvač obično poseže za svojim favoritom snatch-singleom, kojim prelazi u high-crotch poziciju. Ona mu omogućava da podigne suparnika u zrak ili ga povuče dolje. Takvom mješavinom okreta, kojom suparnika tjera na balansiranje, Cormier kao da podučava školsku djecu tako što korak po korak prolazi sve osnove.

Bivši prvak ima dobar reakcionarni takedown s obzirom na dob i stas, što bi mu moglo dobro doći protiv agresivnih suparnika.
Za Miočića je dobro što je za Cleveland State hrvao na Division 1 razini, što znači da za 37-godišnjeg američkog Hrvata prilagodbe nisu problem. Možda nije bio uspješan kad je odustao od velikog takedowna u prvoj rundi, ali to je područje s kojim je branitelj naslova dobro upoznat.

Cormier je jedan od najboljih grapplera težih od 100 kilograma

Kao i Cormier, Miočić također koristi reaktivne double-legs ili snatch-singles u borbi protiv pritiska suparnika. Obično ulaske dovršava lomeći suparnike skroz dolje pa ima dosta rješenja ako odluči nastaviti akciju na tlu. Njegovi pritisci ramenom i kratki udarci iz polugarda nude mnogo napadačkih opcija koje suparnici ili gledatelji ne bi smjeli podcijeniti.

Osim što je elitni hrvač, Cormier je jedan od tranzicijski najboljih grapplera težih od 100 kilograma. Čak je i njegov olimpijski kolega Dan Henderson, lakši i stariji borac, imao poteškoća držati korak s Cormierom pa se na kraju morao prepustiti mnoštvu pozicijskih situacija koje su bile nemilosrdne i iscrpljujuće.

Iako je Miočića teško zadržati na tlu, ima tendenciju da otkriva leđa i vrat dok se vraća na noge, što smo vidjeli u prvoj rundi njihove borbe u UFC-u 241. U takvim je položajima Cormier vrlo konkurentan, ističe Dan Tom, koji vjeruje da će stalna suprotnost tranzicijskih prijetnju i pozicijskih bitaka učiniti svaki trenutak ove borbe zabavnim i važnim.

Koeficijenti, mišljenja i predviđanja

Cormier na kladionicama trenutačno stoji nešto bolje od Miočića. Ova trilogija u smislu sudara dvojice boraca starije dobi sve više podsjeća na suparništvo Chucka Liddella i Randyja Couturea. Probivši se u Liddellovu kategoriju kako bi uzeo titulu, Couture je kombinirao boks i hrvanje i iznenadio. Ali u njihovim kasnijim mečevima vidjeli smo nešto mlađeg Liddella (koji je također imao hrvačke osnove i mogao se boriti unatrag) kako upućuje razarajuće kontre. Iako i Miočić i Cormier imaju potencijal da završe stvari ranije, vjerojatno će ovaj meč potrajati.

U prijašnjim dvobojima Dan Tom je prognozirao pobjede Cormiera zbog hrvačkih zahvata i sposobnosti da snažno napada svih pet rundi. Međutim, s obzirom na ishod revanša, ovaj put je promijenio mišljenje. U početku je očekivao da će lakši i vještiji grappler u konačnici pobijediti u razmjenama, pretpostavljajući da poluteškaš ima bolji kardio. Ali čak i najbolji hrvači u nekom trenutku trebaju prekid ili zastoj.

Iako vjeruje Cormieru kad kaže da nije bio sasvim zdrav uoči UFC-a 241, Dan Tom nije uvjeren da neće počiniti neku varijantu iste pogreške tako što će se hrvanjem dovesti u rupu. A ako je Cormier veći dio pripreme proveo skidajući kilažu, onda su mršave njegove šanse da tempom slomi Miočića. Iz tog razloga autor teksta smatra da će Miočić još jednom preživjeti oluju te uzvratiti ključnim protunapadom kad Cormieru bude trebao predah.

Pročitajte više