NBA

Što dolazak šestog All-Stara u Netse znači za ostatak NBA lige?

AP Photo/Adam Hunger/Guliver

KAD JE sinoć LaMarcus Aldridge potpisao za Brooklyn nakon raskida ugovora sa San Antonio Spursima, postale su jasne dvije činjenice. Prvo, NBA veterani vide Netse kao glavne favorite za osvajanje naslova prvaka. Drugo, nikad prije nitko u jednoj momčadi nije okupio šest All-Star igrača, što sadašnjih, što bivših.

Sam pogled na njihov roster otkriva dosad neviđenu količinu košarkaškog talenta nagomilanog na jednu hrpu u klupskoj konkurenciji. Ovaj sastav Netsa nadmašio je čak i Golden State Warriorse iz sezone 2018//19, u kojoj su Stephenu Curryju, Klayu Thompsonu, Draymondu Greenu i Kevinu Durantu pridodali DeMarcusa Cousinsa.

Veterani bez prstena gravitiraju najboljim ekipama

Baš kao što se tada ozlijeđeni Cousins bio prikrpao Warriorsima, isto su sad učinili Aldridge i Blake Griffin dolaskom u Netse. Lov veterana na prsten nije ništa novo, cijelo proteklo desetljeće tako su iskusni igrači gravitirali momčadima LeBrona Jamesa. Samo ne baš igrači ovako visokog profila.

U normalnim okolnostima zbog pravila salary capa ne bi bilo moguće spojiti takva imena u jednoj momčadi, ali najveći dio plaće ovog dvojca i dalje će plaćati njihovi dosadašnji klubovi - San Antonio i Detroit - dok će u Netsima igrati za minimalac i tako ući u kompliciranu jednadžbu s ugovorima.

Zajedno imaju 41 All-Star utakmicu

Aldridgeu je danas 35 godina, a All-Star je bio sedam puta (četiri puta kao igrač Blazersa i triput Spursa), posljednji put prije samo dvije godine. 

U aktualnoj momčadi Netsa rekorder je Kevin Durant, koji je 11 puta izabran na All-Star utakmicu. Slijede James Harden s devet, Kyrie Irving sa sedam i Blake Griffin sa šest nastupa, a 2017. je na utakmici svih zvijezda zaigrao i DeAndre Jordan. Svi zajedno imaju ukupno 41 All-Star utakmicu.

Nakon Aldridgeova dolaska koeficijent na njihovo osvajanje naslova prvaka na američkim je kladionicama pao s 3.85 na 3.60. Branitelji naslova LA Lakersi pojačali su se na sličan način, dovođenjem centra Andrea Drummonda nakon što je raskinuo s Clevelandom, i drugi su favoriti s koeficijentom 3.90.

Više nisu igrači prevage, nego uloge

Ipak, NBA ne treba paničariti. Dovođenjem Griffina i Aldridgea Netsi su svakako bolji, ali oni više nisu igrači prevage, nego uloge, baš kao što je Jordan bio i dosad. Pogotovo kad je glavna riječ od ranije namijenjena trojici superzvijezda na ili blizu vrhunca svije moći.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Aldridge je kroz karijeru u prosjeku bilježio 19.4 koša i 8.3 skoka te bio stožerni igrač Portlanda u prvoj i San Antonija u drugoj fazi karijere. Blazerse je 2015. napustio jer je procijenio da ne mogu pratiti njegove ambicije kao Spursi, koji su ga vidjeli kao dugoročnu zamjenu za Tima Duncana i nositelja nove generacije uz Kawhija Leonarda. Tada je glavni motiv odlaska bila želja za prstenom, baš kao i sada, kad mu više ne preostaje puno vremena, pa je voljan ulogu nositelja igra zamijeniti onom "nosača vode".

Ove sezone je na daleko skromnijim prosjecima od 13.7 koševa i 4.5 skokova te će u Brooklynu ulaziti s klupe. Baš kao i Griffin.

Cijelu karijeru su letjeli, a prizemljavanja ostavljaju traga na tijelu

On je pak nekoć bio najspektakularniji košarkaš svijeta, koji je s Jordanom u LA Clippersima letio zrakom i lovio sve lopte koje im je Chris Paul bacao. No takav letački stil igre, a posebno prizemljivanja, ostavljaju traga na tijelu. Griffin nakon operacije koljena više nije ni polovica igrača zbog kojeg su navijači uzdisali. Njegovi su prosjeci karijere s 21.3 koša i 8.7 skokova pali na 11.8 poena i 5.0 uhvaćenih lopti ove sezone u Detroitu i na dosadašnje tri utakmice u Netsima. Danas je uglavnom samo pristojan šuter i dobar playmaker s visokih pozicija.

DeAndre Jordan je ionako u ovoj momčadi samo zato što je prijatelj Duranta i Irvinga, koji su i pokrenuli revoluciju u Brooklynu svojim dolaskom 2019. godine. On je ove sezone na prosjecima od 7.5 koševa i 7.5 skokova te je i dalje dobar obrambeni centar, iako puno sporiji i prizemniji nego nekad. On je od starta karijere u Netsima bio puno prikladniji za ulogu pričuvnog centra, a starter je postao zbog dolaska Hardena, u čijem je trejdu klub napustio mladi i talentirani Jarrett Allen.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Dakle, njih trojicu ne treba gledati kao All-Star igrače. Ali zbog toga bi Netsima trebali biti još korisniji.

Ionako se oko Netsa stvarala fama kako im nakon Hardenova dolaska neće biti dovoljne ni dvije lopte, a sad su im se pridružila još dva igrača koja su cijelu karijeru bila primarna, ili u najgorem slučaju druga napadačka opcija.

Međutim, Griffin i Aldridge su, kao i Jordan, u godinama i u fazi karijere u kojoj su svjesni da više nisu na vrhuncu i u kojoj im je jedina nada da osvoje toliko željeni prsten prikrpati se najboljoj mogućoj ekipi te joj pomoći svojim iskustvom i spremnošću da joj se podrede.

Ako je to učinio Harden, koji u Houstonu nije završavao akcije samo kad bi uzimao predah na klupi, a također je motiviran prvim prstenom, nedvojbeno će to učiniti i ova dvojica.

Od tanašnosti do prenapučenosti centarske linije

Uostalom, neće svi igrati zajedno. Bit će dovoljno lopti i vremena na parketu za sve, iako se Aldridgeovim dolaskom odjedanput otvara pitanje prenapučenosti unutrašnje linije, koja je dugo izgledala jako tanko. Međutim, veteran Jeff Green odlično se snašao u ulozi small ball petice, a oporavio se i mladi Nicolas Claxton koji donosi toliko potrebnu energiju, tako da sada za dvije visoke pozicije konkurira čak pet igrača, a i Kevin Durant kad je zdrav često igra na poziciji četvorke.

Ipak, Jordan, Griffin i Aldridge su u dobi kad im nije lako izdržavati napore prenatrpanog NBA rasporeda pa će se vjerojatno rotirati, pogotovo kada igraju dva dana zaredom.

Uostalom, sve zvijezde Netsa propustile su velik broj utakmica. Duranta trenutačno nema zbog istegnuća bedrenog mišića, a dosad je zbog ozljeda i protokola o koronavirusu odigrao samo 19 od 46 utakmica. Irving svako toliko napušta momčad zbog osobnih problema i propustio je već 15 susreta. Od svih njih jedina konstanta je Harden, koji od dolaska u Brooklyn samo dvaput nije zaigrao, a sve to još najbolje koristi Joe Harris, koji uz sve te zvijezde ima prostora o kakvom drugi šuteri mogu samo maštati te sezonu karijere s 14.2 poena i skoro 50% pogođenih trica.

Talenta su imali i prije. Sad imaju i širinu

Netsi nemaju šest aktualnih All-Star igrača, ali dolascima Griffina i Aldridgea imaju nevjerojatnu količinu talenta koji mogu iskoristiti. Talenta su imali i prije, ali sad imaju širinu koja im je nedostajala.

Čini se da ih na putu do titule može zaustaviti samo ego, i to na dva načina. Prvi je onaj iz gornjeg dijela teksta, ako svi ne prihvate podređenu ulogu u momčadi i na parketu, no da na to nisu spremni, vjerojatno ne bi ni dolazili.

Drugi i opasniji je onaj koji se prije 17 godina dogodio LA Lakersima. Oni su tada za sobom imali tri naslova prvaka u nizu, a zatim su se Shaquilleu O'Nealu i Kobeu Bryantu pridružile još dvije superzvijezde na zalasku karijera, Karl Malone i Gary Payton. I oni su pod stare dane na takav način pokušali doći do prstena koji im je, dok su bili u zenitu, oduzimao Michael Jordan. Kažu da je, uz konačnu imploziju odnosa između Kobea i Shaqa, najveći problem tih Lakersa bio to što su titulu uzeli zdravo za gotovo, pa su Detroit Pistonsi napravili jedan od najvećih šokova u povijesti NBA finala.

Malone je nakon te sezone završio karijeru, a Payton je igrao još tri godine i konačno dohvatio prsten 2006. u Miamiju uz Shaqa i Dwyanea Wadea.

Na tom su tragu Griffin, Aldridge, pa uostalom i Harden, koji je također forsirao trejd baš u Netse. Samo što je on još dovoljno mlad i dobar da taj prsten osvoji kao vozač kamiona, a ne kao prikolica.

Pročitajte više