liga nacija

Što kome treba u Ligi nacija? BiH ostvarila sjajan rezultat, Srbima igra samo pobjeda

Foto: Profimedia

LIGA NACIJA ušla je u završnu fazu, a natjecanje po skupinama završit će u utorak, kad su na rasporedu zadnje utakmice. Ovo UEFA-ino natjecanje je s vremenom dobilo na težini jer određuje nositelje u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, a pobjednik natjecanja može zaraditi oko 15 milijuna eura.

Još ni jedna reprezentacija nije osigurala plasman na završni turnir koji će se igrati u lipnju sljedeće godine iako su neke reprezentacije već jako, jako blizu. Među njima je i Hrvatska koja sutra u 20:45 gostuje u Beču kod Austrije, a neke velike reprezentacije ne samo da nisu osigurale završni turnir već su ispale u nižu diviziju.

Skupina A1

Danska - Francuska (nedjelja, 20:45)

Austrija - Hrvatska (nedjelja, 20:45)

Hrvatska si je pobjedom 2:1 protiv Danske u četvrtak širom otvorila vrata završnog turnira i na njemu će se sigurno naći ako u nedjelju pobijedi u Beču. Hrvatska može i izgubiti, ali u tom slučaju Danska ne smije pobijediti Francusku koja više nema nikakve šanse za završni turnir, kao ni Austrija. Francuzi i Austrijanci se bore za ostanak u elitnoj diviziji.

Skupina A2

Preostale utakmice:

Češka - Portugal (subota, 20:45)

Španjolska - Švicarska (subota, 20:45)

Portugal - Španjolska (utorak, 20:45)

Švicarska - Češka (utorak, 20:45)

U ovoj skupini je potpuna gužva, ali je jedino sigurno da Španjolska ne može nikako ispasti u niži rang natjecanja jer u zadnjem kolu Švicarska i Češka igraju međusobno. Španjolci će na završni turnir ako večeras pobijede Švicarce i onda ne izgube od Portugala, ali i igraju im i druge opcije. 

Ako Portugal večeras ne dobije Češku, Španjolskoj je dosta pobjeda protiv Švicarske. Portugalci moraju čekati kiks Španjolaca s kojima igraju u utorak kod kuće, dok Česi i Švicarci za finale imaju vrlo male šanse. I jedni i drugi bi, za početak, večeras morali iznenaditi svoje protivnike i onda u međusobnom susretu u zadnjem kolu igrati za plasman na završni turnir, ali samo u slučaju remija Španjolske i Portugala.

Standings provided by SofaScore

Skupina A3

Preostale utakmice:

Engleska - Njemačka (ponedjeljak, 20:45)

Mađarska - Italija (ponedjeljak, 20:45)

Mađari su apsolutna senzacija i kolo prije kraja imaju realnu šansu za plasman na završni turnir. Igraju kod kuće protiv Italije i osigurat će prvo mjesto ako izbjegnu poraz. Italiji igra samo pobjeda, dok Engleska i Njemačka igraju manje-više revijalnu utakmicu. Nijemci ne mogu ni gore ni dolje, a Englezi sigurno idu - dolje, u nižu diviziju.

Skupina A4

Preostale utakmice:

Nizozemska - Belgija (nedjelja, 20:45)

Wales - Poljska (nedjelja, 20:45)

Nizozemska je gotovo sigurno prva u ovoj skupini. Plasman na završnicu osigurat će ako ne izgubi od Belgije s tri ili više golova. U protivnom će na prvo mjesto skočiti njezini susjedi. Slična je situacija i na dnu tablice. Wales i Poljska međusobno igraju za ostanak među elitom iako Poljacima igra i remi.

Skupina B1

Preostale utakmice: 

Škotska - Irska (subota, 20:45)

Armenija - Ukrajina (subota, 15:00)

Ukrajina - Škotska (utorak, 20:45)

Irska - Armenija (utorak, 20:45)

Ako Škotska večeras pobijedi Irsku, a Ukrajina ne pobijedi Armeniju, onda će Škoti sigurno biti prvi i plasirati se u elitnu diviziju. Ukrajina mora dobiti i čekati kiks Škotske s kojom bi u utorak izravno mogla odlučivati o prvome mjestu. Irskoj igra samo pobjeda večeras protiv Škotske, a Armenija nema šanse za prvo mjesto.

Skupina B2

Preostale utakmice: 

Izrael - Albanija (subota, 20:45)

Albanija - Island (utorak, 20:45)

Izrael je sigurno prvi ako danas pobijedi Albaniju dok Islanđanima igra samo kiks Izraelaca u večerašnjoj utakmici. U tom slučaju bi se pobjedom u Albaniji u zadnjem kolu plasirali u najviši rang natjecanja.

Standings provided by SofaScore

Skupina B3

Preostale utakmice:

Crna Gora - Finska (ponedjeljak, 20:45)

Rumunjska - BiH (ponedjeljak, 20:45)

Bosna i Hercegovina je pobjedom protiv Crne Gore osigurala prvo mjesto i plasman u elitni razred. Crna Gora ne može biti zadnja pa za ostanak igraju Finska i Rumunjska. Rumunji bi pobjedom ostali u diviziji ako Finska ne pobijedi Crnu Goru.

Skupina B4

Preostale utakmice:

Slovenija - Norveška (subota, 20:45)

Srbija - Švedska (subota, 20:45)

Norveška - Srbija (utorak, 20:45)

Švedska - Slovenija (utorak, 20:45)

Srbija mora danas pobijediti Švedsku i onda u zadnjem kolu u Norveškoj može odlučivati o prvome mjestu. Ako se tamo bude odlučivalo o prvome mjestu, Srbija će morati pobijediti Norvežane bilo kojim rezultatom većim od 1:0.

Švedska i Slovenija nemaju nikakve šanse za prvo mjesto i jedini cilj im je izbjeći pad u C ligu. O tome bi mogli odlučivati u utorak u međusobnom dvoboju ako netko u međuvremenu ne osigura ostanak u ovoj diviziji.

Senzacija Kazahstana

U divizijama C i D najveća vijest je Kazahstan koji je osvojio prvo mjesto u skupini sa Slovačkom, Bjelorusijom i Azerbajdžanom te će sljedeće sezone igrati u diviziji B. To su kolo prije kraja ostvarile i Turska, Gruzija i Grčka koje su sve osvojile svoje skupine u diviziji C. U diviziji D nastup u višem rangu osigurala je Estonija, a za to se u zadnjem kolu bore još Latvija i Moldavija.

 

Pročitajte više