HNL

Strahonja: Jović je bio u pravu, čisti crveni za Juranovića

Screenshot: HRT

U HRT-ovoj emisiji Stadion sudački ekspert Marijo Strahonja ocjenjivao je suđenje na utakmicama 24. kola HT Prve lige.

Prvo je analizirao derbi Dinama i Rijeke koji je pripao Modrima uvjerljivim rezultatom 3:1 na Maksimiru. Sporan je bio detalj iz prvog poluvremena kada je Rijekin vratar Simon Sluga boksajući loptu napravio prekršaj na Gavranoviću, ali sudac se nije oglasio.

"Ovo je kazneni udarac. Golmane često uče da boksaju loptu na ovakav način, no ovo je ipak previše intenziteta", procijenio je Strahonja pa je komentirao i situaciju iz nastavka kada je Acosty možda dirao loptu rukom

Nije dao konačan sud rekavši da je bilo preteško procijeniti tu situaciju.

Juranovićev crveni nije sporan

Druga utakmica koja se analizirala bila je Hajdukova pobjeda nad Slaven Belupom do koje su Splićani došli u sudačkoj nadoknadi.

Sporan je bio detalj iz nastavka kada je kapetan Hajduka Josip Juranović dobio crveni karton nakon što je skrivio kazneni udarac.

"Ovo je ispravna odluka suca. Izgledna situacija za postizanje pogotka i ovo je isključenje. U situacijama kada imamo izglednu situaciju poput ove, a radi se o guranju, povlačenju igrača, tada je to isključenje jer obrambeni igrač nema namjeru ići na loptu već igra na igrača. U situacijama kada obrambeni igrač ima namjeru uklizati na loptu pa dolazi do saplitanja, tada možemo dati žuti karton", rekao je Strahonja pa komentirao prekršaj iz 68. minute nakon kojeg je Belupu isključen debitant Matko Zirdum:

"Ovo je također ispravna odluka."

Nije bilo prekršaja prije Hajdukovog gola u završnici

U završnici utakmice pomoćni sudac digao je zastavicu zbog prekršaja, ali glavni se na to oglušio. Strahonja smatra da to nije utjecalo na zgoditak koji je došao tridesetak sekundi kasnije.

"Po meni ovo nije prekršaj. Suci imaju komunikacijski sustav pa nije bilo potrebe za zastavicom."

Na utakmici Intera i Rudeša bila je sumnjiva situacija s igranjem rukom. Strahonaj se složio sa sudačkom odlukom.

"Ruka je u lagano neprirodnom položaju, no ovo nije kažnjiva situacija jer u pravilima UEFA-e piše da ako igrač neočekivano spusti loptu glavom na ruku to nije kažnjiva ruka, podvukao je HRT-ov sudački ekspert.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Pročitajte više