HNL

Strahonja o VAR-u i penalu za Hajduk: Pokret ruke prema lopti mora biti kažnjiv

Screenshot: HRT

SUDAČKI ekspert Marijo Strahonja gostovao je u HRT-ovoj emisiji Stadion i analizirao sporne trenutke iz utakmica 22. kola Prve HNL. Momčadi zgusnute na vrhu ljestvice, prvoplasirani Dinamo, potom Osijek, Rijeka i Hajduk, upisale su pobjede u svojim utakmicama, no nisu sve one prošle bez podijeljenog mišljenja javnosti u spornim situacijama.

"Bilo je dobrih i loših odluka, ali generalno, gledamo li cjelinu, suđenje u prošlom i ovom kolu, onda možemo reći da ono ide u dobrom smjeru", rekao je u uvodu Strahonja koji je prvo komentirao utakmicu između Gorice i Hajduka, odnosno uvjerljivih 4:0 splitske momčadi u tom susretu.

GORICA - HAJDUK 0:4

Utakmicu je vodio Tihomir Pejin, a uvodna sporna situacija koja je zavrijedila komentar dogodila se u 35. minuti kad je Matthew Steenvoorden igrao rukom nakon ubacivanja Filipa Krovinovića u 35. minuti. Intervenirala je VAR soba nakon što Pejin nije primijetio taj trenutak.

"Propušteni incident. Ruka je u dosta prirodnom položaju, ali ključno je što ide prema lopti, a to je trenutak kažnjivosti. Dobra reakcija VAR sobe koja je Pejinu dala drugu priliku, a on je na osnovu druge prilike ispravno dosudio kazneni udarac. Pokret ruke prema lopti mora biti kažnjiv, postoji namjera da se let lopte spriječi", ustvrdio je Strahonja.

ISTRA - DINAMO 1:2

Utakmicu je vodio Zdenko Lovrić, a spornih situacija bilo je nekoliko.

Puno se govorilo o situaciji iz 53. minute u kojoj je Perković srušio Andrića, a Lovrić je rezolutno pokazao na bijelu točku. Tu situaciju provjeravao je VAR, a Istra se žalila da je Ademi prije nje napravio prekršaj.

"Što se kaznenog udarca tiče, sjajna reakcija suca, tu nema dileme, bilo je gaženje. Postoji izazov u ovome, po meni je to bio prekršaj Ademija, no ono što me smeta je to što mislim da bi VAR protokol i smjernice trebale biti bolje. One kazuju da ovakav prekršaj, ovog intenziteta, ne spada u jasne i očigledne pogreške", započeo je i dodao:

"VAR soba je to detektirala kao začetak akcije, no temeljem smjernica se nije smjela javiti. To nije smjernica niti mene niti komisije nogometnih sudaca, već UEFA-e. Po meni je ovo najveća pogreška Lovrića. Malo je komično to sve, prekršaja je bilo, ali ne visokog intenziteta. Takav prekršaj u kaznenom prostoru ne bi bio prekršaj za kazneni udarac.

Crveni karton za Caseresa nakon dva žuta kartona, ništa sporno u odluci suca, ustvrdio je Strahonja. Treća situacija je Petkovićev pokušaj iznuđivanja jedanaesterca. 

"Evidentno je da je došao prvi do lopte, ali nije nastavio kretnju, nego krenuo u pad i onda je došlo do kontakta. Ovo može detektirati samo VAR, a sudac je njegovu sugestiju prihvatio", naglasio je Strahonja.

HRVATSKI DRAGOVOLJAC - OSIJEK 1:3

Dario Kulušić imao je dosta posla u susretu u kojem je Osijek preokretom stigao do pobjede. Osječani su u 34. minuti tražili kazneni udarac nakon što je Hodža igrao rukom, no ništa nije svirano.

"Sudac je to dobro iskontrolirao. Od prvog srpnja prošle godine jasne su smjernice o prirodnom položaju ruke. On ne može skočiti drugačije, ruka nije bila iznad ramena, ovo nije kažnjivo. Smjernice su takve, suci ih se moraju pridržavati", rekao je Strahonja, a kod penala za Osijek u 50. minuti situaciju je ovako analizirao:

"Sudac je bio daleko, nije to mogao sam samostalno procijeniti. Ovo nije jasna i očigledna pogreška, prema smjernicama i uputama. Po meni je to kazneni udarac i odluka je pravedna, no ona ne spada u kategoriju VAR intervencije i to je sudac samostalno trebao dosuditi", rekao je.

 

 

Pročitajte više