Strani mediji: "Da je ovo bio boksački meč, bio bi prekinut prije poluvremena"

STRANI mediji dosta su prostora posvetili utakmici Hrvatske i Njemačke, ne vjerujući da je Hrvatska doista pobijedila favorite.

"Hrvatska zapanjila Njemačku", "Neustrašivi Hrvati ošamutili Nijemce", "Impresivni Hrvati" -  samo su neki od naslova na stranim portalima koji prate Euro.

"Ova je pobjeda vrlo bitna za Hrvatsku i podsjetnik na utakmicu iz 1998. godine kada su Hrvati četvrtfinalu Svjetskog kupa pobijedili s 3:0. No, utakmica je bacila sumnju na Nijemce koji su uvjereni kako mogu postati europski prvaci." - piše BBC koji za igrača utakmica izabrao, kao i UEFA, Luku Modrića.

"Classy Croatia" na čelu sa Slavenom Bilićem pokazala je kako se igra, piše Sky Sports.

"Osvajači Engleske prikazali su jednu od boljih igara u dosadašnjem tijeku natjecanja i šokirali Njemačku." - piše The Sun.

"Favoriti turnira Nijemci samo su jednu utakmice daleko od ispadanja s Eura nakon što je pobijedila fenomenalna Hrvatska. Hrvati su danas šokirali sve. Nakon tihog otvaranja utakmice Hrvati su igrom zapanjili sve. Da je ovo bio boksački meč, bio bi prekinut prije poluvremena. Može li se Njemačka oporaviti?" - piše Setanta Sports.

"Crni konj - Hrvatska poslala je poruku svima na Euru pobijedivši Njemačku s 2:1. Slaven Bilić je bio taj koji je nametnuo svoj stil na terenu." - piše Teamtalk.com.

"Čini se da je Hrvatska momčad koju treba gledati u Skupini B. Hrvati su danas pobijedili favorite turnira Nijemce s 2:1, iako je rezultat mogao biti i veći no nisu imali sreće." - pišu američki mediji.

Portugalski Maisfutebol piše, "Hrvatska iznenadila Njemačku u pokušaju da pobjegne od Portugala". "'S mnogo slobodnijim i učinkovitijim nogometom od prikazanog protiv Austrije, Hrvatska je skinula Njemačkoj krinku moći i preuzela čelo ljestvice u Skupini B'", pišu Portugalci.

Ključan je bio Bilićev taktički potez: "S Rakitićem umjesto napadača Petrića Hrvatska je dobila čvrstinu i brojnost na sredini terena i postavila temelje pobjedi. Čini se da će Njemačka biti protivnik Portugala u četvrtfinalu, iako ni Hrvatska ne bi bila mačji kašalj."

I Gazzetta dello Sport navodi da je "pobjeda Bilićeve reprezentacije iznenađenje", ali naglašava da su "Löwovi momci zasluženo izgubili."

"Njemačka je trpjela zbog hrvatske bolje organizacije igre te joj se sada smiješi dvoboj s portugalskim baukom. Hrvatska protiv Austrije nije pokazala sve svoje tehničko umijeće, ali je protiv Njemačke odigrala izvanredno, osobito u prvom poluvremenu. Tako bi pred Hrvatskom trebale biti barem još dvije utakmice na ovom prvenstvu. Nije to matematički sigurno, ali zamalo. I sigurno je to pravedno."

As piše da je ''Hrvatska zasluženom pobjedom razgolitila Njemačku, nesposobnu sastaviti igru na sredini terena. Spora, teška i brojčano podređena u središtu, Njemačka se previše oslanjala na duge i visoke lopte, dok je Hrvatska išla u potragu za loptom. Luka Modrić je odigrao sjajnu utakmicu, a dobro su mu asistirali Niko Kranjčar i Niko Kovač.“

Marca podsjeća i na slavnu utakmicu prije deset godina u Lyonu.

"Hrvatska je postala najgora noćna mora za Njemačku. Baš kao i na Mundialu 1998., hrvatski je sastav prešao preko momčadi Joachima Löwa, natjeravši je na koljena. Igra pasova Modrića, Kovača i ekipe bila je dovoljna protiv tjelesne moći Njemačke, koja je tek pretkraj golom Podolskog unijela neizvjesnost u igru."

H.A./Totalsport
Foto: Index

Pročitajte više