SUDAC PRIZNAO "Pustio sam Spurse da sami sebe unište da ja ne budem kriv"

Foto: Getty Images/Guliver Image

MARK Clattenburg (42), jedan od najboljih engleskih, ali i svjetskih sudaca, otkrio je što se događalo na sad već legendarnoj utakmici između Chelseaja i Tottenhama iz svibnja 2016. godine.

Tri kola prije kraja sezone Spursima je trebala pobjeda na Stamford Bridgeu kako bi zadržali izglede u borbi za naslov protiv Leicestera. Senzacionalne prvake do kraja prvenstva čekale su teške utakmice protiv Evertona i Chelseaja pa je Tottenham imao realnu šansu.

Utakmica, koja je kasnija prozvana Battle of the Bridge, počela je odlično za momčad Mauricija Pochettina. Vodili su 2:0 na poluvremenu, ali je u epskom raspadu gostiju Eden Hazard sedam minuta prije kraja zabio za 2:2 i matematički osigurao Leicesteru naslov prvaka.

Vidno iznervirani ludim raspletom događaja, igrači Tottenhama, koji su tijekom cijele utakmice bili dosta grubi, počeli su brutalno uklizivati, udarati i pljuvati protivnike za što su zaslužili barem dva-tri crvena kartona.

No, sudac Clattenburg nije nikoga isključio, a u gostovanju na BBC-ju otkrio je da mu je to bio i plan.

"Znao sam kako će izgledati ta utakmica, ali sam imao jasnu namjeru pustiti igrače Tottenhama da sami sebe unište. Da sam ih isključio nekoliko, a trebao sam, onda bi svoj neuspjeh svalili na mene i žalili se na suđenje. To nisam želio dopustiti. Kakvi bi bili naslovi da su završili utakmicu s devet ili osam igrača? Nisam im želio dopustiti neku izliku. Želio sam da Spursi sami izgube titulu", rekao je Clattenburg.

Tottenham je utakmicu završio s devet žutih kartona, što je rekord Premiershipa. Chelsea ih je dobio tri, a najsretniji je bio Leicester koji je 2. svibnja 2016. mogao otvoriti šampanjac. Do kraja sezone Tottenham je potpuno pukao. U sljedećem kolu izgubili su kod kuće od Southamptona, a u spektakularnom debaklu u zadnjem kolu Newcastle ih je pregazio 5:1 i dopustio Arsenalu da osvoji drugo mjesto.

Clattenburg je u 2016. godini sudio finale Lige prvaka i finale Europskog prvenstva. U veljači ove godine je napustio engleski nogomet i postao šef sudaca u Saudijskoj Arabiji.

Pročitajte više