Mamić je sinu preko Dinama isplaćivao fiktivne odštete za transfere?

Foto: HINA

KAKO su se Mamići mogli obogatiti na Dinamu, osim preko proračuna Milana Bandića? Nogometnim transferima tijekom posljednjeg desetljeća okrenuli su više od 170 milijuna eura. 

>>> DINAMO, OBITELJSKA UDRUGA ZA TRANSFERE: Sumnjivi ugovori Mandžukića, Eduarda, Kocha, Andersona...

Eksploatacija gradskog kluba od strane najmoćnije nogometne obitelji te njenih dugogodišnjih pobočnika, direktora Damira Vrbanovića i raznoraznih "perača" novca, dio je nove USKOK-ove istrage koja ispituje tragove novca i otkriva maštovitost nogometnih mešetara i trgovaca igračima. 

Zdravka Mamića, njegovog sina Marija Mamića, Damira Vrbanovića te istarske poduzetnike Igora Krotu i Sandra Stipančića sumnjiči se da su u periodu od 2004. do 2015. godine u nogometnim transferima oštetili Dinamo za 80 milijuna kuna. 

> USKOK traži zatvor za Mamića i četvoricu uhićenih: Tereti ih za zločinačko udruživanje

Akciju je pokrenuo te kaznenu prijavu podnio Samostalni sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, donoseći rješenje o provođenju istrage protiv Mamića i ostalih zbog "zločinačkog udruženja i zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja".

Tužiteljstvo sumnja da je Mamić, kao izvršni dopredsjednik i član uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2004. do travnja ove godine, povezao u zločinačko udruženje Vrbanovića, kao glavnog direktora i člana uprave Dinama, svog sina, Krotu i Stipančića kao voditelje poslovanja ili prokuriste tvrtki iz Švicarske, Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga.

Cilj im je, smatra tužiteljstvo, bio "pribavljanje nepripadne imovinske koristi", a sve na štetu Dinama.

Lažirali dokumentaciju o dugovanjima i nepostojećim posredovanjima u transferima? 

Kako bi ostvarili plan Mamić je sa sinom, Krotom i Stipančićem dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i tvrtki iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja GNK Dinamo prema igračima te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime GNK Dinamo potpisivali Mamić i Vrbanović.

Nakon što su u ime navedenih društava sačinjeni računi za takve nepostojeće usluge Mamić je nalagao plaćanja na teret Dinama u korist tih tvrtki iako je, po tvrdnjama Uskoka, znao da "navedena društva nisu, niti su trebala poduzimati bilo kakve radnje u svezi transfera igrača".

Ujedno je sa svojim sinom dogovarao i "zaključivanje ugovora s igračima kojima će se ugovoriti da će transferno obeštećenje na koje će GNK Dinamo steći pravo, u slučaju da se pojedini igrač GNK Dinamo proda u drugi klub, u cijelosti pripasti društvu iz Arapskih Emirata". Poslovanje tog društva, prema USKOK-ovim izvidima, vodi Mamićev sin Mario. 

Na taj je način tvrtkama Marija Mamića, Krote i Stipančića, a na štetu Dinama, neosnovano plaćeni iznosi od preko deset milijuna eura i pola milijuna funti, izvijestio je Uskok.

Poznato je već ranije iz raznih izvora te medijskih izvještaja da je Mamić iz Dinama 2004. godine navodno uzeo više milijuna eura. Riječ je navodno u dugovanju kluba prema dijelu igrača. Iznos se mogao podmiriti, kako se sumnja, ustupanjem prava na potraživanja igrača Stipančiću i Kroti.
Off shore tvrtka igračima nudi podmirivanje duga, a klub u ratama toj tvrtki uplaćuje dug. Problem je što USKOK sumnja da Dinamo nije imamo dugovanja prema igračima, odnosno da su osumnjičenici lažirali tu dokumentaciju.

Ispitano 20 nogometaša koji su igrali u Dinamu, sumnjivi transferi Eduarda, Mandže, Andersona, Kocha....
 
Neslužbeno se doznaje da su istražitelji USKOK-a već ispitali 20 nogometaša koji su u posljednjih deset godina nosili dres Dinama. Među nogometašima čiji se transferi istražuju spominju se Mandžukić, Eduardo, Anderson Costa, Chago, Georg Koch... Navodno su Mamiću plaćali 10 posto za posredovanje i proviziju.
 
Brleković: Možda je Mamić cijelo vrijeme imao krive pravne savjetnike 
 
Bivši dopredsjednik HNS-a i dugogodišnji sportski pravnik Ivan Brleković Indexu je kazao da su razmjeri štetnog poslovanja u hrvatskog nogometu u koje USKOK sumnja ogromni, no očekuje da pravosuđe uslijed novih političkih vjetrova omogući daljnju, neometanu istragu.
 
"Moglo bi se pokazati ključnim da je Zdravko Mamić cijelo vrijeme imao krive pravne savjetnike. Antidatiranje aneksa ugovora, lažiranje dugovanja i ostale dosjetke o kojima imamo prilike čitati, jednostavno je sulud način poslovanja. Nova uhićenja u hrvatskom nogometu nisu me nimalo iznenadila. USKOK je očito nakon analize najunosnijih transfera poput Modrićevog i Lovrenovog tijekom akcije u srpnju krenuo češljati i ostale igrače. Za daljnju tijek istrage, kao i samog sudskog procesa, ako do njega dođe, bit će ključno znanje i sposobnost institucija da temeljito uđu u materiju nogometnog poslovanja i transfera" 
 
U istrazi pomogao i američki IRS
 
U slučaj istrage Mamića i kompanije uključen je bio i IRS, ili Internal Revenue Service, agencija sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama osposobljena i zadužena za slučajeve oko poreznih malverzacija, navodi Nogometplus pozivajći se na izvore bliske istrazi. IRS je pomogao USKOK-u kako bi istražio cijeli niz offshore računa diljem svijeta preko kojih su osumnjičeni, prema tvrdnjama USKOK-a, nezakonito način izvlačili novac iz Dinama.

Pogledajte cirkus s dočeka na Plesu - Kulušić o uhićenju Mamića: Politički spektakl na dan Vukovara!

Evo što je Mamić rekao Indexu na pitanje o menadžerskoj agenciji i poslovima svog sina

Dinamo - obiteljska udruga za transfere: Mamići okrenuli 170 milijuna eura

 

Pročitajte više