Sve što trebate znati o novoj sezoni Lige prvaka

Foto: Getty Images / Guliver Image

KREĆE 26. sezona klupskog nogometnog spektakla - Liga prvaka. Osam skupina, 32 momčadi, aktualni prvak Real Madrid kojeg žele svrgnuti s trona PSG, Bayern Munchen, Juventus, Barcelona, Atletico Madrid, Manchester City, a nakon nekoliko godina tu su i Manchester United te Liverpool.

Hrvatsku će od većih imena predstavljati Luka Modrić i Mateo Kovačić (Real Madrid), Mario Mandžukić (Juventus), Ivan Rakitić (Barcelona), Danijel Subašić (Monaco), Darijo Srna (Šahtar), Marko Rog (Napoli), Šime Vrsaljko (Atletico Madrid), Mario Pašalić (Spartak Moskva)... 

Derbi prvog kola igrat će se sutra na Nou Campu između Barcelone i Juventusa (skupina D), a bit će zanimljivo i u Rimu, gdje će Roma dočekati Atletico Madrid (skupina C). Srijeda je rezervirana za dvoboj Tottenhama i Borussije Dortmund (skupina H) te susret Liverpoola i Seville na legendarnom Anfieldu (skupina E).

Posljednje dvije sezone Real, koji je zadržao šampionsku momčad, dominira europskim nogometom. Modrić, Kovačić, Cristiano Ronaldo i društvo prošle su sezone uspjeli obraniti naslov prvaka pobjedom protiv Juventusa (4:1) u Cardiffu, a ove će pokušati vezati hat-trick. No momčad Zinedinea Zidanea čeka paklen posao protiv ostalih gladnih velikana. 

Juventus će, unatoč odlasku Leonarda Bonuccija u Milan, učiniti sve da ponovno stigne do finala koje je izgubio dvaput u posljednje tri godine, a Gianluigi Buffon pokušati posljednji put ostvariti snove i podići trofej.

Bayern s Carlom Ancelottijem nije zaboravio krađu protiv Reala u četvrtfinalu prošle sezone i planira osvetu, Barcelona želi pokazati da može i bez Neymara, dok će sve oči biti uprte u bogati PSG. Neymar, Kylian Mbappe, Cavani, Verratti... Momčad je za svaki respekt i sigurno je jedan od najvećih favorita za naslov prvaka, iako klub iz Pariza ima jedan veliki problem - nikada nije bio prvak Europe, baš kao ni njemu slični Manchester City. 

Diego Simeone i Atletico Madrid vjeruju kako ponovno mogu napraviti pomutnju među elitom, a od siječnja će Colchonerosi biti jači i za Diega Costu koji stiže nakon isteka UEFA-ine kazne početkom 2018. godine.

Naravno, s obzirom na to da Engleska ponovno ima pet predstavnika, imat će što reći i Chelsea, Manchester United i Liverpool, dok će Tottenham pokušati konačno proći grupnu fazu, što Hotspursima nije polazilo za rukom posljednjih sezona. Posebice su opasni Crveni vragovi, aktualni osvajači Europske lige koji s Joseom Mourinhom na klupi te Davidom De Geom na golu, Paulom Pogbom i Nemanjom Matićem u vezi te Romeluom Lukakuom i Zlatanom Ibrahimovićem u napadu mogu svakom zagorčati život. 

Također, Real, Barcelona i Porto igrat će 22. od ukupno 26 sezona u grupnoj fazi Lige prvaka, a vratar portugalske momčad Iker Casillas 19. će sezonu nastupati u najjačem klupskom europskom natjecanju. 

Njemačka senzacija Leipzig i prvak Azerbejdžana Qarabag debitantni su u Ligi prvaka.

Zanimljivo, najviše bodova od 1992. godine do danas osvojio je Real Madrid (272), ispred Barcelone (259). Naravno, madridski velikan ima najviše titula (12), a slijede Milan (7), Bayern, Barcelona i Liverpool (5), Ajax (4), Inter (3), Manchester United i Juventus (2)...

Najviše prvaka donijela je Španjolska (17), a drugo mjesto dijele Italija i Engleska s po 12 trofeja.

Ukupno, računajući i Kup prvaka, Real je odigrao najviše utakmica (410) i ostvario rekordnih 245 pobjeda. No španjolski klub nije ostvario najveću pobjedu u povijesti. To je učinio Dinamo iz Bukurešta u sezoni 1973/74. pobjedom 11:0 nad Crusadersom iz Sjeverne Irske. 

U formatu Lige prvaka to su pobjede Liverpoola protiv Bešiktaša 8:0 (2007/08.) i Reala nad Malmom 8:0 (2015/16.). 

I ove sezone nastavit će se velika utrka Cristiana Ronalda i Lionela Messija za najboljeg strijelac u povijesti Lige prvaka. Portugalac za sada ima veliku prednost sa 105 golova u 140 utakmica (0,75 po utakmici), dok je Argentinac zabio 94 pogotka u 115 nastupa (prosjek 0,82 po susretu). Ronaldo je i igrač koji je zabio najviše golova u jednoj sezoni. Službeno najbolji igrač svijeta je u sezoni 2013/14. postigao 17, a dvije sezone kasnije jedan manje. 

Spomenuti 36-godišnji Casillas ima priliku popraviti vlastiti rekord jer je igrač s najviše nastupa u natjecanju (164), a od aktualnih igrača najbliži mu je Ronaldo (140).

Barcelona je momčad koja je 18 sezona osvajala prvo mjesto u skupini, a svih šest pobjeda uspjelo je ostvariti pet klubova - Milan (1992/93.), PSG (1994/95.), Spartak iz Moskve (1995/96.), Barcelona (2002/03.) i Real Madrid (2011/12. i 2014/15.). 

Najviše golova u grupnoj fazi Lige prvaka zabila je Borussia Dortmund prošle sezone (21), a njena je i najefikasnija utakmica protiv Legije (8:4). Također, najefikasniji remi bio je onaj Hamburgera i Juventusa 4:4 (2000/01.).

S druge strane, ove sezone neće biti hrvatskog predstavnika u grupnoj fazi natjecanja, ali se svi često prisjete Dinama koji je dvije sezone zaredom završio skupinu bez ijednog boda te je po rezultatima službeno najlošiji sudionik Lige prvaka od njenog nastanka. 

Tko ima najveće šanse za naslov prvaka:

Real Madrid – 4/1
PSG – 7/1
Bayern Munchen – 7/1
Barcelona – 7/1
Manchester City – 10/1
Manchester United – 11/1
Juventus – 14/1
Atletico Madrid – 20/1
Liverpool – 22/1
Borussia Dortmund – 33/1
Tottenham – 40/1

 

Pročitajte više