SVJETSKO PRVENSTVO

Svjetsko prvenstvo svake dvije godine? FIFA će razmotriti tu ideju

Foto: Imago Sports/Guliver

FIFA će provesti studiju izvodljivosti kojom će utvrditi isplativost održavanja svjetskih nogometnih prvenstava svake dvije godine. Inicijativa je došla iz Nogometnog saveza Saudijske Arabije, a na danas održanom 71. kongresu Međunarodne nogometne federacije potvrđeno je da će se razmotriti ta ideja prema kojoj bi, umjesto svake četiri, nogometna prvenstva svijeta za nogometaše i nogometašice bila igrana s razmakom od dvije godine.

Za pokretanje studije koja bi donijela zaključke o tom prijedlogu pozitivno su se izrazile 166 članice, a 22 bile su protiv.

''Vrijeme je da razmotrimo kako je ustrojena globalna igra i razmotrimo što je najbolje za budućnost našeg sporta. Trebali bismo razmisliti o tome je li četverogodišnji ciklus optimalan za nogomet s natjecateljske i komercijalne perspektive te u smislu ukupnog nogometnog razvoja'', poručio je predsjednik Saudijskog saveza Yasser Al Misehal i predložio izradu studije o tome kakav bi utjecaj moglo imati igranje SP-a svake dvije godine i kako bi ta odluka mogla revidirati kalendar utakmica.

FIFA-in predsjednik Gianni Infantino rekao da je ovo bio ''detaljan prijedlog te da će studija istražiti i postojeće formate kvalifikacija''.

FIFA je već ranije odobrila povećanje sudionika Svjetskog prvenstva za nogometaše na 48 reprezentacija umjesto dosadašnje 32, što će stupiti na snagu 2026. godine.

Pročitajte više