Tajna hrvatskog olimpijskog neuspjeha je - BDP?

VJEČITO ismijavanje Slovenaca zbog količine kvadrata došlo je "na naplatu" objavom običnog statističkog podatka o količini osvojenih medalja po broju stanovnika.

Mišljenja su, blago rečeno, podijeljena, a oni potkovaniji podacima planiraju sveobuhvatnu analizu BDP-a, ekonomsko-zemljopisnih uvjeta i mjerenje veličine "srca lavovskog", koje uvijek igra bitnu ulogu u našem sportu.

Budalaštine kao olimpijski sportovi

Indexov forumaš jablan1234 šalje čestitke, no ne sviđa mu se popis sportova koji se smatraju olimpijskim: "Svaka čast slovencima, al brate nije da sve te budalaštine smatram sportom tipa ovo gađanje, jedrenje i ostalo...za plivanje i atletiku svaka čast. Još malo pa će i pikado postat olimpijski sport....po meni imaš bazne sportove (atletika, plivanje, gimnastika), nekakve bazne borilačke (boks i hrvanje) i momčadske sportove + tenis."

Priču o individualcima povela je tara8, s naglaksom na ulaganju u sport: "Pratim ih na OI i svaka čast. Kakova god da su sportovi i sve ostalo to je veliki uspjeh. Bravo SLovenci! To govori o tome da se puno i pametno ulaže u sport! kod nas je individualni sport uvijek individualna borba, na žalost. Što se ekipnih tiče tu smo bolji, i tu smo možda mi ti koji po broju stanovnika najdalje dolazimo ali opet - bravo Slovenci!", a kyra_nerys tvrdi da smo mi ipak mali i nemamo šanse protiv bogatijih zemalja: "A mi smo ka očekivali medalje od Pejčić i Udea?

Samo kažen, evo moj Split je inače rekorder u svitu po broju osvojenih zlatnih medalja, a jbga, Slovenci su minijatura, lai imaju dovoljno novaca da svojin kvalitetnim pojedincima osiguraju sve!"

BDP - tajno oružje "velikih"

Gusztav se ne da uljuljkati u vječitu "oni-imaju-para" mantru, pa nudi informacije o Mađarskim uspjesima. "Aj mala ne trkeljaj, otkad je Hrvatska samostalna jedini koji su osvojili zlato na ljetnim olimpijskim igrama su rukometaši i bratko Pešalov
koliko to Split ima osvojenih olimpijskih zlata da bi bio rekorder?
btw, ne moraš gledati daleko, recimo Mađarska je malo veća od Hrvatske, a npr. na svakim od posljednjih 5 olimpijskih igara osvajali su od 17 do 30 medalja, od toga 7 do 11 zlata
Hrvatska nikad nije osvojila više od 5 medalja, niti više od jednog zlata na istim olimpijskim igrama."

Po biouxu, važna je i prosječna temperatura u državi: "Svaka medalja je sigurno veliki uspjeh i stoga čestitke. Istovremeno, mislim da pored broja stanovnika, važnu ulogu igra i gospodarska moć svake zemlje (kojom se stvaraju uvjeti za vrhunsku pripremu sportaša), a u određenoj mjeri i klima (recimo, nije isto živite li u Egiptu, Finskoj ili Italiji). Stoga bi se za dobivanje realnije slike uspješnosti osvojene medalje trebali staviti u odnos s bruto društvenim proizvodom koji uzima u obzir sve navedene faktore."

"U sloveniji uvejtri za trenirati nisu nista bolji od vasih, to je i potpalijo kozmus kad se je vratijo sa zlatom medaljum umjestu smeškanja na prijemu je rekao istinu. za rasliku mogli bi se i vi spustiti na zemlju i početi gledati istini u oci.", poručio je viandot, naš slovenski susjed.

Što kažete na ovu tablicu?
Gusztav:

1992   HUN:CRO   30:3 (11:0 u zlatima)
1996   HUN:CRO   21:2 (7:1)
2000   HUN:CRO   17:2 (8:1)
2004   HUN:CRO   17:5 (8:1)

znači, susjedi su nam, malo su veći od nas, a imaju približno jednake prirodne i ekonomske uvjete."

I.G.

Pročitajte više