Najstariji najviše pretrčali, Islanđani najbrži na turniru

Foto: Guliver Images/Getty Images

UEFA je podvukla crtu nakon odigranog prvog kola Europskog prvenstva u Francuskoj. Svakako najzanimljiviji je podatak da je najstarija momčad turnira, reprezentacija Italije koja je u prosjeku stara 31 godinu i 169 dana, ujedno najviše pretrčala na otvaranju natjecanja, 119.7 kilometara. Najbliže Talijanima bili su Ukrajinci sa 115 kilometara.

Islanđani najbrži igrači na turniru

Kad smo kod prijeđenih kilometara, talijanski reprezentativac Marco Parolo najviše je istrčao od svih igrača koji su nastupili u 1. kolu Eura. Veznjak Lazija prešao je 12.5 kilometara.

Možda nije pretrčao kao Parolo, ali je zato bio najbrži u prvom kolu. Islanđanin Kolbeinn Sigthorsson postigao je najvišu brzinu od 31.5 km/h. Primjera radi, Bolt je sto metara istrčao sa 44.6 km/h. Na drugom i trećem mjestu su također Islanđani; Birkir Bjarnason i Birkir Saevarsson. Dodajmo još da Island trenutno ima statistički najboljeg vratara. Hannes Halldorsson upisao je 10 obrana protiv Portugala.



Biti precizan kao švicarski sat

Švicarci su imali najviše točnih dodavanja; 92.2 posto (510/553), a gotovo isti postotak ostvarili su Portugalci (556/605) i Nijemci (621/678). Očekivano, Španjolci dominiraju u posjedu lopte. Utakmicu protiv Češke završili su sa 67 posto, dok su odmah iza njih Portugalci koji su na utakmici protiv Islanda 66 posto vremena držali loptu u svom posjedu. 

Hrvati i Portugalci najviše tukli prema protivničkim vratima


Na istoj utakmici Ronaldo i društvo tukli su čak 27 puta prema golu Islanda, devet puta više od bilo koje druge reprezentacije, a u ovoj statističkoj koloni pronašli smo i Hrvatsku koja je dominirala protiv Turske s 18 udaraca na gol.

U prvom kolu vidjeli smo 1.82 pogotka u prosjeku po utakmici, što je najmanji prosjek nakon prvenstva održanog 1968. godine u Italiji kada je postignuto 1.40 golova po utakmici.

Jubileji

Nani je protiv Islanda postigao 600. gol na europskim prvenstvima, a 40-godišnji mađarski vratar Gabor Kiraly postao je najstariji igrač koji je zaigrao u završnici nekog Eura.

Pročitajte više