Tko su najveći hrvatski profiteri Eura?

Foto: Hina, Guliver Image/Getty Images

HRVATSKA nogometna reprezentacija završila je nastup na Euru u osmini finala, ali hrvatski nogomet u Francuskoj je dobio nekoliko "pobjednika" koji bi ovog ljeta mogli napraviti ogromne transfere.
 
Ćorić nije odigrao ni minute, ali je hit prijelaznog roka
 
Jedan od njih je i Ante Ćorić, iako nije odigrao ni minute, ali je izvjesno da će i sam boravak u društvu reprezentativaca u Francuskoj mladom igraču Dinama podignuti cijenu te da je i on ovo ljeto na izlaznim vratima Maksimira.
 
Nakon što je Kalaica otišao u Benficu, Brekalo u Wolfsburg, a Sandi Kulenović i Tin Matić u Legiju, sve je izglednije da će Modri ostati bez još jednog dragulja.
 
Prije nekoliko tjedana pisali smo kako bi Pep Guardiola rado vidio Ćorića u Cityju, no zasada se City i Dinamo nisu našli oko iznosa od 10 milijuna funti koje Dinamo traži za talentiranog veznjaka. I dok se karizmatični Španjolac premišlja, svoju priliku čeka Chelsea, ali i Liverpool.
 
Prije nekoliko tjedana Dejan Lovren je zaintrigirao javnost kad je rekao da može zamisliti Ćorića na Anfieldu te da vjeruje da bi mu Jurgen Klopp sigurno dao zadovoljavajuću minutažu bez obzira na mladost. Da Lovrenove riječi nisu bile tek puka kurtoazija, dokaz je i potvrda iz Liverpoola koja kaže da je Klopp odradio nekoliko razgovora s Ćorićem oko njegovog prelaska na Anfield.
 
Zasada nema nikakve službene potvrde, no Daily mail javlja kako je indikativno što se s Ćorićem susreo glavom i bradom baš karizmatični Nijemac.
 
 
Marko Pjaca - spreman za idući korak u karijeri
 
Još jedan od Dinamovaca koji je na izlaznim vratima iz maksimira je Marko Pjaca. Za razliku od Ćorića, koji nije igrao u Francuskoj, Pjaca je odradio odličan turnir, a nakon šokantnog poraza od Portugala, nogometna javnost u Hrvatskoj s pravom Čačiću gura pod nos činjenicu da je mladi krilni napadač bezrazložno bio marginaliziran na toj utakmici jer je u samo desetak minuta koje je dobio pokazao više krvi i želje, nego svi igrači Hrvatske i Portugala zajedno. Nekoliko sjajnih minijatura protiv Španjolske i pravi dar mar koji je napravio u obrani Portugala nakon što je ušao u igru u samom finišu susreta, bez sumnje podignut će mu cijenu.
 
Pjaca je u razgovoru za Index prije nedugo prije Eura potvrdio da je spreman na odlazak. 
 
"Neću reći da sam se zasitio HNL-­a, ali već sam odigrao puno sezona u hrvatskom prvenstvu i spreman sam, ako se mene pita, na idući korak u karijeri, ali mnogo je čimbenika u igri'', rekao je tada krilni napadač, a kao potencijalna destinacija tada se nametao Juventus, koji je prije Eura navodno bio spreman iskeširati 15 milijuna Eura. Nakon sjajne role protiv Španjolske, interes europske elite naglo je porastao, a usporedno s tim i Markova tržišna cijena. 
 
Talijanski mediji raspisali su se kako je Pjaca navodno već rekao da velikanu sa San Sira i da preferira odlazak u redove Milana. Mediji s Apenina navode i činjenicu da je Adriano Galliani u veoma dobrim odnosima s Markom Naletilićem, koji je menadžer bisera s Maksimira.
 
Međutim, Milan će morati izdvojiti makar 20 milijuna eura želi li vidjeti Pjacu u crveno-crnom dresu, s obzirom da Zagrepčanin ima ugovor s Dinamom do 15. lipnja 2019. godine. Podsjetimo, reprezentativac Hrvatske je u prošloj sezoni odigrao ukupno 42 utakmice (2.823 minute) za prvaka Hrvatske, a postigao je 12 golova, uz šest asistencija i bio je možda i najbolji igrač starog i novog prvaka Hrvatske.
 
No, ima još velikih europskih klubova, koji u redu čekaju na Pjacu. Liverpool je navodno ovih dana ponudio 15 milijuna eura, što su u Dinamu odbili, a Borussia u mladom Dinamovcu vidi pravu zamjenu za Armenca Mhitarjana.
 
 
Marko Rog - od predmeta osporavanja do jednog od najboljih u pobjedi protiv branitelja naslova
 
Što se tiče Marka Roga, koji je bio možda i najveći predmet osporavanja što se tiče Čačićevog popisa za Euro, on je svojom jako dobrog prezentacijom protiv Španjolske, kad je velikog Andresa Iniestu doslovce strpao u džep, svoj poziv opravdao, no tek treba vidjeti tko će se od bogatih europskih prosaca javiti u Maksimirsku 128 s željom da mladog Varaždinca odvede u bijeli svijet.
 
 
To bi nekako bilo to što se tiče potencijalnih transfera reprezentativaca iz HNL-a, no odlične igre nekih reprezentativaca koji  svoj kruh već zarađuju u Europi, privukle su brojne klubove da pokažu interes za njima.
 
Vrsaljko je već u Atleticu, Perišića želi pola Europe, a Kovačić bježi iz Reala
 
Šime Vrsaljko je odigrao svega jednu utakmicu na Euru, ali tih 90 minuta protiv Španjolske bit će zauvijek zapisani u povijest hrvatskog nogometa. Vrsaljku je 24. godine, u naponu je snage i nedavno je za 15 milijuna eura potpisao za madridski Atletico i nakon odlaska Srne bit će standardan desni bočni nacionalne selekcije.
 
Ivan Perišić već je dugo najbolji ili barem najkonstantniji igrač hrvatske reprezentacije, ali jedan je i od nositelja igre posrnulog Intera. Hrvatski veznjak sjajnim je predstavama protiv Turske, Češke i Španjolske skrenuo pozornost na sebe. Već su se javili Chelsea, Real, United i Barcelona, a engleski mediji javljaju kako se u utrku za čudesnog Hrvata uključio i Arsene Wenger. 
 
Arsenal planira prodati Thea Walcotta, a novac od tog transfera uložili bi u kupnju Perišića, tvrdi talkSPORT, a ako Barceloni propadne kupovina Nolita iz Celte, Ivan je navodno prva opcija.
Liverpool je također izrazio želju za hrvatskim reprezentativcem. Jurgen Klopp već ga je trenirao dok je vodio Borussiju Dortmund, podsjeća katalonski Sport. Međutim, Perišić bi rado zaboravio na taj period u svojoj karijeri. Hrvatski reprezentativac žalio se zbog male minutaže, a Klopp mu je javno poručio da "začepi gubicu" te da prestane biti djetinjast. Ubrzo nakon njihove rasprave Perišić je otišao iz Dortmunda u Wolfsburg.
 
 
Mateo Kovačić, wunderkind hrvatskog nogometa, kako mu se tepalo prije nekoliko godina, trenutno proživljava možda i najteže trenutke u karijeri. Zinedine Zidane mu je već odavno jasno dao do znanja da u Realu nema mjesta za njega i da su mu ruke otvorene u traženju novog kluba, a nakon blijede partije protiv Češke, s radara je nestao i Anti Čačiću.
 
Ipak, zainteresiranih ne nedostaje i teško je vjerovati da Mateo od ljeta neće pronaći novi klub. Navodno ga želi Jurgen Klopp na Anfieldu, no treba vidjeti je li cijena od čak 30 milijuna eura previsoka za igrača, koji se ove sezone i nije baš naigrao.
 
Također, prema pisanju talijanskih medija, Kovu bi rado doveli Milan i Roma, a mladi nogometaš nekoliko je puta jasno poručio da povratak na Apenine dolazi u obzir, ali samo ako će navući dres Stare dame.
 
 
Domagoj Vida - iz Ukrajine u Englesku?
 
Middlesbrough se vratio u Premiership, a menadžer Aitor Karanka želi ojačati svoju obranu kako bi se mogla nositi s izazovima elitnog razreda engleskog nogometa. Novca imaju, samo od plasmana u Premier ligu zaradili su preko 100 milijuna funtu, a djelić te zarade planiraju potrošiti za dovođenje hrvatskog reprezentativca Domagoja Vide.

Karanki je potreban igrač koji jednako dobro može igrati desnog beka i središnjeg braniča, a Vida je na te dvije pozicije igrao veći dio svoje karijere, iako mu nije strano bilo zaigrati ni na zadnjem veznom ili lijevom beku. Kijevski Dinamo za njega neće tražiti više od šest milijuna funti, pristane li Vida na prelazak na Otok pridružit će se Emiliju Insueu u središtu Middlesbroughov obrane, koja je lani bila najbolja u drugoj ligi. Vida je Euro odradio na visikom nivou i izvjesno je da bi ovih dana mogao zazvoniti mobitel Domagojevog agenta Ivana Cvjetkovića.

Vedran Ćorluka - zamjena za Kostasa Manolasa?

Prema vijestima koje stizale s Apenina i prije Eura, Vedran Ćorluka nalazi se pred vratima talijanskog velikana Rome. Ćorluka bi na Olimpicu trebao zamijeniti grčkog reprezentativca Kostasa Manolasa koji se nalazi na meti engleskih teškaša Chelsea, Manchester Uniteda i Arsenala i samo je pitanje iznosa za koji će ga čelnici Rome prodati.

Umjesto 24-godišnjeg Grka, Luciano Spalletti u redove 'vučice' želi dovesti hrvatskog reprezentativca koji od srpnja 2012. igra za moskovski Lokomotiv. Spalletti je pet godina vodio Zenit i dobro je upoznat s Ćorlukinim kvalitetama i uvjeren je kako bi predstavljao veliko pojačanje za njegov sastav. Navodno, niti Ćorluka nema ništa protiv selidbe u glavni talijanski grad. Njegov ugovor s Lokomotivom vrijedi do 2018. godine i Rusi očekuju između pet i osam milijuna eura odštete.

Posljednjih tjedana se nagađalo kako bi Ćorluka mogao preseliti i u redove Bayerna. Hrvatskog stopera je zimus želio dovesti i Pepe Guardiola, no Ćorluka nije želio preseliti u Munchen znajući da Guardiola napušta klub. Nagađalo se kako i novi trener bavarskog sastava Carlo Ancelotti razmišlja o hrvatskom braniču, no talijanski stručnjak je angažirao Matsa Hummelsa iz Borusije Dortmund.

U svakom slučaju, čeka nas pakleno ljeto što se tiče transfera, a nema sumnje da će se i oko Hrvata obrnuti koji milijunčić.
 

Pročitajte više