Toni i Benzema na čelu luzera s Eura

U POSLJEDNJA tri tjedna, na Euru, mnogi su igrači opravdali očekivanja nogometnih stručnjaka i gledatelja dok drugi to nisu učinili, iako se od njih mnogo očekivalo.

Ako primjerice uzmemo Lucu Tonija kao najboljeg strijelca prošlogodišnje Bundeslige i Karima Benzemu kao najboljeg strijelca francuske lige, može se reći kako oni nisu ispunili očekivanja ne zabivši ni pogotka na Euru. Još je nekoliko sličnih primjera.

Mnogi nogometni kritičari slažu se kako je među onima koji nisu ispunili očekivanja, puno igrača koji su čitavu klupsku sezonu odradili na visokim razinama pa stoga nisu imali mnogo toga za pokazati na Euru gdje je svježina igrača bila vrlo važan moment. Kao primjer koji bi trebao poduprijeti ovu tezu je odličan nastup ruske reprezentacije, gdje većina igrača dolazi iz ruske lige koja je na početku (11. kolo). 

Gomezu pala reputacija nakon Eura

Napadač Stuttgarta ušao je u turnir sa visokim očekivanjima i nadama da će dobru formu prenijeti i na Euro nakon što je zabio 19 pogodaka u Bundesligi. Međutim, nakon loše priredbe protiv Poljske kada je njemački napadač propustio veliku priliku zabiti, za njega je sve krenulo nizbrdo i u ostalim nastupima u grupnoj fazi natjecanja propušta nekoliko dobrih prilika i tada ga izbornik Loew seli na klupu. 

Posljednju priliku da zaigra na Euru Gomez je dobio jučer u finalu protiv Španjolske kada je u 78. minuti zamijenio Klosea. Niti tada se nije proslavio.

Iako se prije Eura razmatrao prelazak Gomeza u neki jači europski klub, spominjali su se čak Chelsea, Barcelona i Milan, trenutno nema zainteresiranih za njegove usluge jer je njegova reputacija ozbiljno uzdrmana lošim nastupom na Euru.

Od Benzeme se očekivalo puno više

Čini se nepravednim izdvojiti jednog igrača iz momčadi Francuske od koje se očekivao puno bolji rezultat, k tomu još i najmlađeg iz momčadi. Usprkos tome, mnogo više se očekivalo od prvog strijelca La Championnata sa 20 postignutih pogodaka i jednog od najperspektivnijih mladih napadača na svijetu.

Benzema je u turnir krenuo vrlo letargično zaigrajući prvi susret protiv Rumunjske u paru sa Anelkom s kojim nikada prije nije igrao. Vrlo je izvjesno kako mladom francuskom napadaču nije odgovarao sustav igre 4-4-2 jer je čitavu sezonu u Lyonu odigrao u formaciji 4-3-3. Obično brz i okretan igrač jednostavno se nije snašao u ovoj formaciji jer je po loptu morao ići duboko prema centru, slažu se svi nogometni stručnjaci.

Kao vrlo jak tehničar koji je podjednako dobar u igri glavom, Benzema je prije Eura označavan kao igrač koji bi za Francusku trebao donijeti prevagu, ali valja zaključiti kako je čitava momčad svoju igru bazirala na individualnim kvalitetama pojedinih igrača, pa tako nakon svog sedmog nastupa 20-godišnji napadač nije zabio.

Jednako kao i u slučaju njemačkog reprezentativca Gomeza, puno je bilo govora o prelasku Benzeme u neki bogatiji klub nakon njegovog nastupa na Euru, ali prema svemu sudeći mladi Francuz će i sljedeće godine igrati na Gerlandu.

Toni umoran od sezone s preko 50 utakmica

Nakon osvajanja Svjetskog prvenstva 2006. godine i dobrog nastupa Luce Tonija, talijanski navijači i nogometni stručnjaci očekivali su kako Toni može nastaviti seriju i pomoći Azzurima da osvoje dvostruku, svjetsku i europsku, krunu. Dvije odlične klupske sezone, sa 16 pogodaka za Fiorentinu i 29 pogodaka za Bayern, samo su pobudile euforiju u Talijana koji su od Tonije očekivali mnogo.

Realnost na Euru je bila drugačija i Toni, očito umoran od sezone u kojoj je odigrao preko 50 teških utakmica, nije ispunio očekivanja svojih navijača i miljenika.

Donadonijeva rotacija napadača nije donijela puno poboljšanja u igri Italije kada je izbornik u tri susreta promijenio tri napadača koji su uz Tonija igrali u vršku napada. To dokazuje činjenica kako od dvanaest pokušaja da ugrozi protivnička vrata, tek su dva pokušaja išla okvir što znači da Toni ima preko  75 posto negativnih pokušaja što inače nije statistika primjerena za jednog takvog klasnog napadača.

Smolarek na cijelom Euru uputio tri šuta

Igrač Racing Santandera na Euro je otišao kao velika zvijezda poljske reprezentacije koji je u kvalifikacijskoj rundi u potpunosti zasjenio portugalsku zvijezdu Cristiana Ronalda osiguravši Poljskoj, sa devet pogodaka, prvo mjesto u vrlo teškoj kvalifikacijskoj skupini.

Prvi poraz u grupnoj fazi natjecanja na Euru od Njemačke, demoralizirao je čitavu reprezentaciju Poljske, kao i Smolareka koji je na tom susretu zaigrao na lijevom boku gdje nikada prije nije igrao. Nakon poraza od Njemačke negativno ozračje u reprezentaciji Poljske nastavilo se do kraja grupne faze natjecanja.

Smolarek je na Euru uputio ukupno tri šuta što je poražavajuće za jednog napadača koji je odigrao iznimno dobru kvalifikacijsku rundu. Protiv Hrvatske poljski napadač je ušao tek u 55. minuti utakmice, pokazao da je za klasu bolji od svojih suigrača, ali naposljetku je ostao na istom učinku sa nula postignutih pogodaka.

Vrlo loš nastup na Euru i tek četiri pogotka za Racing u protekloj sezoni, osujetili su njegove planove da od iduće sezone zaigra u nekom boljem španjolskom klubu.

Ivanschitz - Ivanshit

Jedini igrač Austrijske reprezentacije koji je prije Eura nosio epitet "opasan", nije opravdao očekivanja mnogih domaćih navijača koji su mislili kako je upravo on taj koji će Austriji osigurati prolazak dalje.

Od veznjaka iz Panathinaikosa očekivalo se kako će orkestrirati srednjim redom momčadi koji bi trebao osiguravati napadačima dobre lopte. Međutim, nije bilo tako i Ivanschitz je postao tragičar jer je kao lider i kapetan momčadi najavljivao prolazak u drugi krug, što se nije dogodilo. Da stvar bude zanimljivija Austrija je svoj jedini pogodak na Euru postigla kada je Ivanschitz u 64. minuti zamijenjen Kienastom.

Larsson pružio jako malo

Igrač koji je u vrhuncu karijere bio prije dvanaest godina kada je Švedska osvojila treće mjesto na Svjetskom prvenstvu, nije mnogo pružio nastupom na Euru.

Nakon Njemačke 2006. godine i umirovljenja što se tiče reprezentacije, Larsson se ipak odlučio vratiti i uz Ibrahimovića pokušao Švedskoj osigurati četvrtfinale, nakon dobro odigrane sezone sa devet pogodaka u Kupu Uefa za svoj Helsingborg IF. 

36-godišnji napadač na Euru je odigrao sve utakmice za svoju nacionalnu vrstu, ali nije pružio gotovo ništa osim jedne asistencije za pogodak protiv Grčke u prvom kolu.

Švedski napad Ibrahimović - Larsson prije Eura je često bio spominjan u kontekstu najboljeg napadačkog para koji će nastupiti na Euru, ali niti jedan niti drugi nisu ispunili očekivanja svojih navijača ne plasiravši se u četvrtfinale. Švedski napadački par u potpunosti je zasjenjen španjolskim parom Torres - David Villa koji je zajedno postigao šest pogodaka.

R.J.
Foto: K.H./AFP

Pročitajte više