Totti rasistički o Higuainovom transferu: Stranci su kao cigani, idu za lovom, ne za srcem

Foto: Guliver Image/Getty Images

"KATASTROFA je ovaj prelazak Higuaina u Juventus, ali normalno je da će stranac koji dođe u Italiju ići samo za većom zaradom. Igrači su danas kao cigani, slijede samo novac, ne srce.

To je razlika između njih i mene, jer da sam razmišljao samo o novcu otišao bih prije 10 godina i zaradio nekoliko puta više, ali za mene je važna strast a ne novac."
 
Ovako se Francesco Totti u intervjuu za Gazzettu dello Sport obrušio na pohlepne strance u modernom nogometu.
 
Iako je u navedenoj rečenici spomenuo Gonazala Higuaina i njegovu "izdaju" Napulja prelaskom omraženom rivalu na sjeveru zemlje, u nastavku razgovora ne imenuje one koje prezire, ali je očito da misli ne samo na argentinskog golgetera, nego i na dojučerašnjeg suigrača, bosanskog playmakera Miralema Pjanića, koji je također otišao u Juventus, velikog rivala Rome, nakon što je u Rimu proveo pet godina:
 
"Sve se pretvorilo u gomilanje para i zato igrači mijenjaju klubove, umjesto da im budu vjerni. Navijači dolaze na tribine kako bi uživali u tome što za njih i dalje igra isti igrač koji je tu godinama. Ne očekuju da ih izda."
 
Totti je uvjeren da je na djelu izdaja talijanskog nogometa i to zbog prevelikog broja stranaca u klubovima: "Postalo je važnije u momčadi imati stranca nego Talijana, jer neki misle da je svaki Argentinac ili Brazilac novi Maradona.
 
Pitanje o povratku reprezentacije Italije na europski vrh, također nije moglo proći bez Tottijevog obračuna s omiljenom metom: "Imamo odlične mlade igrače, ali oni se ne mogu probiti do reprezentacije jer ne dobivaju priliku u klubovima koji su zagušeni strancima."
 
Simbol Rome uvrijeđen je što je i njegov klub očišćen od Talijana i nakrcan strancima: "U našoj momčadi više se ni ne priča talijanski nego engleski. Igrači, treneri, maseri, svi pričaju engleski jer su svi stranci."
 
Totti ima i lijek za ovakvu situaciju: "Da ja odlučujem, vratio bih pravila iz starih vremena, kada je u momčadima moglo biti najviše tri stranca, dok su svi ostali morali biti Talijani."
 

Pročitajte više