NBA

Triple-double Dončić za NBA povijest: Srušio niz rekorda i velikana

Foto: Gulliver / Getty Images

LUKA DONČIĆ je u pobjedi Dallasa nad Sacramentom 127:123 odigrao jednu od najboljih utakmica u NBA ligi, a kada je 20-godišnji slovenski fenomen u pitanju, zna se što to znači. Postavljao je, rušio i izjednačavao rekorde najbolje lige i najboljih košarkaša u povijesti.

Za 34 minute postigao je 25 koševa (8/18 iz igre, svih pet promašaja za tricu, slobodna bacanja 9/10), 15 skokova i 17 asistencija, što mu je dodavački rekord otkako je prije godinu i pol došao u NBA. Ovakav triple-double zabilježen je samo 11 puta otkako se igra najjača liga.

Dončić je tek deveti igrač u NBA-u koji je ostvario 25-15-15 triple-double na jednoj utakmici. Tako je ušao u impresivan i ekskluzivan klub:

Međutim, Dončić je ovim spektakularnim učinkom postavio dva NBA rekorda. Najmlađi je igrač u povijesti lige koji je ostvario triple-double s po 15 skokova i asistencija. Također je postao i najmlađi košarkaš najjače svjetske lige s triple-doubleom sa 17 asistencija.

Dončić se naravno upisao i u klupsku povijest. Postao je prvi igrač Dallasa ikad koji je odigrao utakmicu s 25 koševa te po 15 skokova i asistencija. Nešto ranije na ovom meču izjednačio je rekord Mavsa koji je s 20-15-15 učinkom držao veliki Jason Kidd. Naravno, do kraja meča ga je nadmašio, ali mora se napomenuti da je Kiddu za triple-double za povijest Mavsa trebalo 48 minuta. Dončić ga je ulovio za samo 27.

Kidd se može lagano opraštati s još jednim rekordom Dallasa. Dončić je ovim triple-doubleom došao do 20. takvog učinka u karijeri, samo jednog manje od triple-double rekordera Mavsa.

Pročitajte više