U 24 sata: Srušio Pepa 11. golom u toliko utakmica, odbio Real i dobio prvi poziv u reprezentaciju

Foto: Getty Images/Guliver Image

NOVI THIERRY HENRY. Nadimak je koji ga prati od početka karijere, dakle odnedavno, jer napunio je 18, a igra tek drugu seniorsku sezonu. A o tome kako je igra, pitajte Pepa Guardiolu.

Kylian Mbappe, napadač Monaca, sinoć je zabio prvi gol njegove momčadi u pobjedi 3:1 nad Manchester Cityjem, vrijednom prolaska u četvrtfinale Lige prvaka. Mladom golgeteru to je bio 11. gol u isto toliko posljednjih utakmica, a Cityju je zabio i u prvoj utakmici osmine finala, u kojoj je Pepov klub slavio 5:3.

Ukupno je ove sezone za sada na sjajnih 17 golova i 10 asistencija, ali navedene će brojke itekako rasti i to zbog dva razloga: Mbappe je kako vidimo, upravo sada u sjajnoj golgeterskoj i dodavačkoj formi, a njegov Monaco još uvijek igra u četiri natjecanja. Lider je francuskog prvenstva, a čekaju ga finale Liga kupa, četvrtfinale Kupa i četvrtfinale Lige prvaka.
Godinu i tri mjeseca prije nego što će u nokaut fazi nokautirati "najboljeg trenera svijeta" i najskuplju momčad svijeta, 16-godišnji Mbappe postao je Monacov najmlađi igrač u prvenstvenoj utakmici, a dva mjeseca kasnije postavio je rekord kao najmlađi strijelac od osnutka kluba. U obje kategorije srušio je dotadašnjeg rekordera Thierryja Henryja. 

Sve to bilo je samo zagrijavanje za ono što je Mbappe radio i radi ove sezone, prije koje je s pet golova vodio Francusku do naslova U-19 prvaka Europe. Cijeli kontinent, ali i svijet, defintivno su ga upoznali prije tri tjedna, kada je kod Cityja sjajnim poluvolejem zabio prvi gol u eurokupovima, a odmah zatim bio je odličan na još jednom teškom gostovanju. U Marseilleu je golom i asistencijom donio Monacu dramatičnu pobjedu (4:3) u Liga kupu. Četiri dana kasnije, s dva gola Nantesu postao najmlađi igrač francuske lige u posljednjih 30 godina koji je postigao 10 prvenstvenih golova. 

Slijedila je još jedna Mbappeova trijumfalna golgeterska noć, ali najveća u kratkoj karijeri, pobjeda nad Manchester Cityjem, nakon koje je došla Realova ponuda još neotkirvene visine, ali Monacov potpredsjednik Vadim Vasiljev otkriva da je odbijena u dogovoru s mladim napadačem: "Zajednička želja je da ostane u Monacu, jer on je proizvod naše omladinske akademije, naša DNA." komentira zamjenik Dimitrija Ribolovljeva, ruskog "kralja gnojiva". 
 
S obzirom da je težak 7.7 milijardi dolara, ali i da je složio momčad koja se može ne samo nositi s najvećima, nego ih i pobjeđivati, itekako ima argumente za zadržati fantastičnog sina Kamerunca i Alžirke, koji je najveća 24 sata u karijeri upravo zaključio prvim pozivom u seniorsku reprezentaciju Francuske: 

Pročitajte više