U HNL-u igraju nogometni geniji, zašto nema rezultata u Europi?

USPRKOS porazu naše A selekcije, u sportskim krugovima vlada eurorija nakon senzacije koju je naša mlada reprezentacija, praktički reprezentacija HNL-a, priredila u utorak protiv reprezentacije vrijedne 70 milijuna Eura!

Šok koji je Hrvatska priredila Englezima najbolje dočarava pitanje koje je Arsene Wegner nakon utakmice postavio Markoviću: "Odakle vam toliko talenata!?".

20-godišnji Ljubojević protiv Engleza nije pokazao ništa osim što je zabio dva gola i treći namjestio Pranjiću. Sjeća li se netko Šukera?

Dvojac iz Osijeka, koji se u Slavoniji sigurno neće dugo zadržati, postigao je tri gola protiv momčadi prepune zvijezda, među kojima se nalazi i jedan Gareth Berry košta (ne i vrijedi) više od čitave naše mlade reprezentacije.

Zanimljiv je podatak da su Osječani Ljubojević i Pranjić prošle sezone za mizernu cifru mogli preći u Dinamo - ali Ćiro nije bio zainteresiran. Ljubojević je donedavno bio osporavan od svih, svoju je priliku dugo čekao i u Osijeku. Pružio mu ju je tek Karačić.

Ljubojević će već ove jeseni ili najkasnije na zimu napustiti Osijek, odlazi put Njemačke, u Bayern. Dogovorena cijena je svega 2 milijuna eura. Nažalost, transfer je dogovoren prije utakmice s Englezima. Bayern nije bio jedini zainteresiran, Ajax je bio vrlo blizu, ponudu je poslao i Dinamo Kijev.

Bayern je bio zainteresiran i za Pranjića, kao i Stuttgart, ali nisu ponudili dovoljno.

Hrvatska golove nije postigla pukom srećom. Mladi igrači iz HNL-a taktički su i tehnički razorili mlade engleske zvijezde.

Mladi veznjak Dinama Niko Kranjčar odlično igra u Dinamu, za reprezentaciju je igrao još bolje. "Kranjčar je savršen nasljednik Zvonimira Bobana i Roberta Prosinečkog. Niko zna sve. Zna kako se vodi momčad, kako se igra i kako se izluđuje suparnik. Kranjčar je nogometni genij."

Gornje redove nisu u euforiji napisali hrvatski sportski novinari skloni pretjerivanju, već se radi o komentaru objavljenom u londonskom Independentu.

Veznjak Zagreba na terenu je bio smiješan samo po frizuri, slabom plagijatu najnovije Beckhamovke. Igrao je vrlo dobro, a njegov silovit i precizan udarac s tridesetak metara golman je obranio krajnjim naporom.

Razigrani su bili i Dinamovci Tomić i Drpić, te Hajdukovac Carević.

Englezi su teško stvarali prilike, ali kad su ih i stvorili, rezervni golman Cibalije Vranjić bio je briljantan.

Sjajni igrači, sjajna momčad koja je očitala lekciju igračima koji su redom prvotimci u Premier ligi. Neodgovoreno pitanje ostaje zašto ti isti nogometaši sa svojim momčadima ne postižu rezultate u europskim klupskim natjecanjima?

Dio odgovora leži u trenerima i upravama koji nisu sposobni prepoznati talente i dati sjajnim mladim nogometašima priliku. Drugi dio odgovora vjerojatno je u činjenici što Ljubojević, Kranjčari i ekipa do sada nisu imali priliku igrati pred tolikim brojem managera i drugih predstavnika klubova u koje se žele prodati.

Ima još jedno pitanje, ali na njega bi trebao odgovoriti Barić. Po čemu su npr. Rapaić, Mornar, Rosso i Marić, da ne nabrajamo dalje, bolji od gore spomenutih? Vrijede li igrači tek kad odu u inozemstvo, pa makar sjedili na klupi u Austriji, Belgiji ili Izraelu?

Pročitajte više