U KAVIM ĆE UVJETIMA RADITI NOVINARI U ATENI

Uvjeti za rad novinara na predstojećim Olimpijskim igrama u Ateni bili su središnja tema 67. kongresa međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS) koji je danas završio u New Yorku i u čijem su radu sudjelovali predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) Jura Ozmec i Marin Šarec.

Prema riječima direktora komunikacija Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Anthonyja Edgara u Ateni će biti čak 21.500 predstavnika medija, od čega 5.500 novinara pisanih medija i fotoreportera. Za sve finala momčadskih sportova, kao i za sve dane natjecanja u atletici, plivanju, gimnastici i biciklizmu biti će, stoga, nužne dopunske ulaznice za sve novinare (ticketing). Budući da neki nacionalni olimpijski novinari nisu obavještavali novinare o mogućnostima akreditiranja za olimpijske igre, Edgar je najavio kako će ubuduće početak i način akreditiranja za Igre biti najavljivan i na internetskim stranicama MOO-a, kao i posredstvom AIPS-a.

S kongresa je Ujedinjenim narodima i međunarodnoj javnosti poslan apel za spas mijanmarskog (bivša Burma) sportskog novinara Tuea koji je zbog pisanja o manipulacijama vojnih vlasti sa sredstvima kojima je FIFA pomagala nogomet u toj zemlji proglašen izdajnikom i prijeti mu smrtna kazna.

Delegati 67. kongresa AIPS-a su također zatražili odlučniji stav organizacije prema MOO-u, Fifi i IAAF-u, kako bi članovi AIPS-a imali prednost prilikom akreditiranja za Olimpijske igre, te nogometna i atletska svjetska prvenstva, tri sportske manifestacija za koje je zanimanje novinara sve veće.

Na kongresu u New Yorku sudjelovalo je 140 novinara iz 72 zemlje, a sljedeći kongres AIPS-a biti će održan u marokanskom Marakeshu.

(Hina)xmš yad

Pročitajte više