U "kiši jedanaesteraca" Šahtar iznenadio branitelje naslova

SINOĆ su odigrani prvi susreti osmine finala Kupa UEFA, a zasigurno najveće iznenađenje priredili su nogometaši ukrajinskog Šahtara koji se s gostovanja iz Andaluzije vraćaju s bodom na kontu.

I premda, obzirom na ambicije i mogućnosti ukrajinske momčadi, remi protiv Seville ne bi trebao biti nikakvo čudo, mnogu su bili sigurni da branitelj naslova neće podbaciti.

Na stadionu Sanchez Pizjuan pala su četiri gola, od toga čak tri iz kaznenih udaraca. Domaćini su prvi došli do vodstva, nakon što je sudac već u 8. minuti pokazao na bijelu točku. Kazneni udarac u pogodak je pretvorio Marti. Jedanaest minuta kasnije Huebschman je izjednačio, na sjajnu asistenciju Matuzalema. A osim što zna uposliti suigrača, Matuzalem je siguran i kad treba zabiti. Goste je doveo u vodstvo u 60. minuti, također iz jedanaesterca. I to nije bilo sve. Sevilla se uspjela spasiti od potpunog debakla dvije minute prije kraja susreta. Gay je srušio Marescu koji, pogađate, s bijele točke postavlja konačnih 2:2.

Naš reprezentativac Darijo Srna odradio je svih 90. minuta u vrućuoj andaluzijskoj noći, dok Stipe Pletikosa, kao novopečeni igrač Spartaka, nije imao pravo nastupa.

Rangersi se spasili u posljednjoj minuti

Glasgow Rangersi su bez Dade Prše i Nacha Nova u posljednjoj minuti susreta izborili remi protiv španjolske Osasune. U 17. minuti gosti su konkretizirali terensku nadmoć, kada Juanlu pronalazi Raula Garciju, koji pogađa za rano vodstvo na Ibroxu. Bio je to znak za uzbunu na klupi Waltera Smitha, ali ništa se značajnije nije promijenilo u igri njegove momčadi.

U napadu je nedostajalo ideje, a domaćine je nekoliko puta, od potpunog potopa, spašavao vratar Stefan Klos. Dado Pršo u vatru je ušao tek u 66. minuti, ali je konačni bod Rangersima donio Brahim Hemdani, fantastičnim udarcem sa dvadesetak metara, koji Škotima ostavlja kakvu-takvu nadu uoči uzvrata u Španjolskoj.

Werder slavio, Vranješu 90. minuta

Werder je u Vigu došao do minimalne, ali i očekivane pobjede nad Celtom. U 86. minuti presudio je Almeida, koji je sjajno iskoristio izlet u prazno vratara Estebana. Naš Jurica Vranješ odradio je 90. minuta.

Babićevi Apotekari poraženi u Lensu

Za razliku od Vranješa, sreće nije imao i Marko Babić, koji se sa svojim Aoptekarima iz Lensa vraća poražen. Iako je odigrao cijeli susret, nije uspio promijeniti tijek događaja na terenu. Francuzi su pobjedu osigurali pogocima Monterrubija i Cousina (11-m), dok je počasni pogodak za Bayer postigao Haggui. No, upravo je Haggui zaradio isključenje i darovao domaćinima udarac s bijele točke, koji je Cousin pretvorio u pobjednički pogodak.

Ljepotica na St. James Parku

Najljepšu nogometnu partiju sinoć su na St. James Parku odigrali Newcastle i AZ Alkmaar. Domaćini su slavili uvjerljivo, rezultatom 4:2, a čak je pet pogodaka palo u prvom poluvremenu. Golijadu je autogolom u 8. minuti najavio Steinsson, a Dyer i Martins brzopoteznio su bacili Nizozemce na noge. No, "Svrake" vještinu nisu pokazale u i obrani, što je u 31. minuti iskoristio Arveladze, a u 73. minuti, s bijele točke, za realne šanse u uzvratu pogodio je Kovermans.

Uspjeh Tottenhama

Londonski se Tottenham nadovezao na euro-uspjehe engleskih klubova te se s gostovanja u Bragi vratio s golemom prednošću (3:2). Iako prvo poluvrijeme nije najavljivalo lijepu predstavu, nastavak je donio mnoga uzbuđenja. U 54. minuti Robie Keane volejem pogađa za 0:1, da bi u 71. minuti nakon prodora Lennona, Malbranque moramo samo pospremiti loptu u mrežu. Braga je smanjila zaostatak nakon svega tri minute, kada Jorge pogađa s bijele točke. Ze Carlos izjednačio je deset minuta prije kraja, ali je Keane drugim pogotkom na utakmici označio slavlje Tottenhama.

Rezultati:

Celta - Bremen 0:1
Lens - Leverkusen 2:1
Rangers - Osasuna 1:1
M. Haifa - Espanyol 0:0
PSG - Benfica 2:1
Newcastle - AZ 4:2
Sevilla - Šahtjar 2:2

Foto: AFP

Pročitajte više