U Zagreb stigle atletske zvijezde

DAN UOČI atletskog IAAF Grand Prix mitinga "Zagreb 2003", koji će se održati u ponedjeljak na stadionu Mladosti uz Savu (početak u 19.15 sati), gotovo sve zvijezde već su doputovale u naš glavni grad.

Manager mitinga Harald Edletzberger je sa svojim suradnicima napravio odličan posao, pogotovo u disciplinama u kojima nastupaju najbolji hrvatski atletičari, te će stoga upravo muški skok udalj, te ženski skok uvis i bacanje kladiva biti kvalitativno najbolji događaji mitinga.

"Već sada se u Zagrebu nalaze svi najvažniji atletičari osim američkog sprintera Cobyja Millera, te Merlene Ottey", rekao je manager mitinga Edletzberger, te dodao:

"Atletičari se ovdje osjećaju dobro i dobrodošlo zbog vrlo ugodne atmosfere koja prati ovaj miting, te se stoga kod njih osjeća čak i moralna obaveza ostvariti dobre rezultate bez obzira što mi financijski mnogo slabije stojimo od velike većine konkurenata u Grand Prix seriji mitinga. Ali, baš ta ugodna atmosfera je naš adut za ostanak u ovako visokom društvu".

Edletzbergerove riječi potvrdio je i povjerenik Svjetskog atletskog saveza (IAAF) Australac Brian Row, koji je zadužen za kontrolu tijeka natjecanja u Zagrebu:

"Što se organizacije tiče, za sada mogu reći da je besprijekorna. Svi su vrlo ljubazni i stoga i ja također smatram da bi atletičari trebali imati moralnu obavezu odužiti se odličnim rezultatima, ali i ponovnim dolaskom u Zagreb. Također, pohvalio bih odličnu selekciju disciplina, jer u programu se nalaze i neki događaji koji su vrlo rijetki poput ženskog kladiva ili muškog dalja. Većini mitinga je najvažnije imati na programu samo najatraktivnije discipline što nije dobro za naš sport, a to ovdje nije slučaj".

Direktor mitinga Dražen Kroupa naglasio je kako je sve spremno za početak mitinga, te da je stadion već večeras spreman ugostiti atletičare. Također, pozvao je i publiku da napuni tribine stadiona uz Savu jer će imati što vidjeti.

No, nema straha da će tribine biti otužno prazne, jer prema riječima izvršnog direktora Željka Grabušića u prodaji je ostalo tek 200 ulaznica za centralnu tribinu, a i ulaznice za istočnu tribinu se dobro prodaju.

Troje najboljih hrvatskih atletičara, Ivana Brkljačić (kladivo), Blanka Vlašić (vis) i Siniša Ergotić (dalj) u svojim će disciplinama imati uistinu odličnu konkurenciju.

Suparnice Ivane Brkljačić među ostalim će biti aktualna olimpijska pobjednica Poljakinja Kamila Skolimowska, svjetska rekorderka Rumunjka Mihaela Melinte, te vlasnica najboljeg ovosezonskog rezultata Francuskinja Manuela Montebrun.

"Kakva je konkurencija, strah me je da ne budem zadnja!", pomalo u šali je rekla Ivana, a zatim se osvrnula na svoju trenutačnu formu:

"Zadovoljna sam s pripremama u Americi, ove sezone mi je prosjek hitaca oko 65 metara, što je pomak nabolje u odnosu na lani. Zato očekujem da ću ostvariti dobar rezultat sutra u Zagrebu pred svojom publikom".

Ivanina velika prijateljica Kamila Skolimowska nije toliko oduševljena svojom formom ove sezone, ali u najavi zagrebačkog nastupa je rekla:

"Ove godine još nisam bacila preko 70 metara, ali nadam se da će mi to uspjeti baš sutra. Volim bacati u Zagrebu, drag mi je stadion Mladosti i dobro se osjećam ovdje".

Jedan od šlagera večeri trebalo bi biti natjecanje u ženskom visu s pobjednicom mitinga "Zlatne lige" iz Pariza Blankom Vlašić u glavnoj ulozi. Blanka najavljuje prelazak granice od dva metra, a u tom pohodu dobru motivaciju će imati i u konkurenciji. Prvenstveno u prošlogodišnjoj pobjednici zagrebačkog mitinga i aktualnoj svjetskoj prvakinji Južnoafrikanki Hestrie Cloete, zatim Ruskinjama Ljahovoj i Serjožinoj, pa Amerikanki Acuff...

"Napredujem centimetar po centimetar što me posebno veseli. Ove sezone nemam skok ispod 1.95 m, što znači da sam se ustalila da dobrim visinama. Nakon 1.99 u Parizu, logično je da u Zagrebu želim preskočiti 2 metra. Lagala bih kad bih rekla da to ne očekujem, pogotovo što ću imati jaku podršku publike", rekla je Blanka.

Za ženskim visom neće mnogo zaostajati niti muški dalj. Dapače, u Zagreb je stigao Amerikanac Dwight Phillips, svjetski dvoranski prvak iz ove godine, te vlasnik najboljeg rezultata ove godine na otvorenom (8.44 m). Ergotiću će prijetiti i Amerikanac Kevin Dilworth, Ukrajinac Oleksej Lukaševič, te odlični Grk Louis Tsatoumas.

"Konkurencija je odlična i to garantira dobro natjecanje. Kažete da je rekord mitinga 8.34? Mislim da je moguće sutra nadmašiti taj rezultat, ustvari vjerujem da mogu ostvariti novi rekord mitinga gdje god se pojavim", najavio je Phillips.

Pročitajte više