KVALIFIKACIJE ZA EURO DO 21 GODINE

U21 HRVATSKA - ČEŠKA 1:2 Poraz Hrvatske koji komplicira put do Eura

Foto: Hina

DRUGI poraz u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2021. doživjela je mlada reprezentacija Hrvatske. Momčad Igora Bišćana do 21 godine preokretom je izgubila od Češke 1:2 u Velikoj Gorici i dodatno zakomplicirala svoju situaciju u skupini 4. 

Luka Ivanušec prekrasnim golom donio je vodstvo u 30. minuti. Međutim, Česi su najprije izjednačili preko Ladislava Krejčika u 40, a preokrenuli golom Pavela Bucha u 72. minuti za pobjedu. 

Nakon poraza od Škotske (1:2) u Šibeniku, Hrvatska je sada poražena kao domaćin i od Češke te je ostala na šest bodova, odnosno dvije gostujuće pobjede nad San Marinom (0:7) i Litvom (1:3). Česi sada vode u skupini 4 s 11 bodova iz pet utakmica. Druga je Grčka s 10 bodova iz četiri susreta, a slijedi Škotska s osam bodova iz pet mečeva. Hrvatska je četvrta sa šest bodova iz četiri susreta, a iza nje je Litva s četiri boda iz pet dvoboja te posljednji San Marino bez bodova. 

Rezultati by SofaScore

Unatoč tome što je imala veliko pojačanje u Josipu Brekalu i odlično odigrano prvo poluvrijeme, mlada Hrvatska je uspjela prosuti vodstvo i ostati bez bodova u Velikoj Gorici. U prvom poluvremenu Bišćanov sastav bio je bolji, ali je goste u više situacija spašavao sjajni golman Martin Jedlička. On je najprije na startu utakmice skinuo udarac Petra Muse s nekoliko metara, nakon čega je njegovu ulogu preuzeo Adrian Šemper na drugoj strani obranama Ondreju Šašinki i Denisu Granečnyju.

Odgovorila je Hrvatska u 19. minuti, ali je Jedlička zaustavio udarac Brekala s lijeve strane i još jednom spasio goste. Međutim, u 30. minuti je konačno morao vaditi loptu iz vlastite mreže. Brekalo je dodao loptu do Luke Ivanušeca na 40-ak metara od gola Češke, nakon čega je igrač Dinama slalomom nanizao nekoliko protivničkih igrača i pogodio s 10 metara s lijeve strane u suprotni kut za veliko vodstvo.  

Česi su bili u šoku, što je umalo iskoristio Brekalo tri minute kasnije, ali je Jedlička ponovno održao svoju momčad u igri i izazvao blagu nervozu kod domaćih igrača, čija je koncentracija popustila u 40. minuti za 1:1. Nakon kornera Krejči je najviše skočio i glavom sa 6-7 metara zabio za izjednačenje u Velikoj Gorici. 

Bio je to rezultat prvog dijela, u kojem je Hrvatska zaslužila barem gol prednosti, a onda je na teren u drugom dijelu istrčala potpuno drukčija momčad. Dok je Jedlička bez problema zaustavljao pokušaje Brekala i Ivanušeca, na drugoj strani su Česi sve više prijetili Šemperu, a u 72. minuti dočekali novi kiks domaće obrane za preokret. 

Nakon duge lopte Branimir Kalaica i Joško Gvardiol su se neoprezno sudarili, a na loptu je naletio Bucha i zabio za pobjedu Češke, koja je prikazanim to i zaslužila u drugih 45 minuta. 

Hrvatska je pokušala pritisnuti. Bišćan je ubacio Mihaela Žapera, Lovru Majera, Ivana Posaveca i Kristijana Bistrovića, ali nije uspio stići barem do boda. Najbliži izjednačenju bio je Posavec u 84. minuti kada je neometan glavom s 10-ak metara poslao loptu pored gola nakon kornera koji je izveo Brekalo. Kako je vrijeme odmicalo, tako su hrvatski igrači bili sve nervozniji, pa je u četvrtoj minuti sudačke nadoknade direktni crveni karton zbog oštrog prekršaja dobio Domagoj Bradarić.

Vremena više nije bilo, a Hrvatska je s igračem manje doživjela drugi poraz u kvalifikacijama za Euro i sada je u teškoj situaciji uoči gostovanja Škotskoj 27. ožujka sljedeće godine te domaće utakmice protiv Litve četiri dana kasnije.  

Croatia U21 - Czech Republic U21 Rezultati uživo

Pročitajte više