Uefa tjera kapetane da se prije polufinalne utakmice obraćaju gledateljima na stadionu

OBA POLUFINALNA susreta Eura 2008. bit će fokusirana na borbu protiv rasizma i diskriminacije, ovoga puta najžešće do sada.

Prije početka polufinalnih susreta, u srijedu u Baselu i u četvrtak u Beču, odvijat će se niz prigodnih programa pod nazivom Ujedinjeni protiv rasizma, a među ostalim uključivat će obraćanje kapetana momčadi publici i televizijskim gledateljima nakon što završe nacionalne himne, kao i sudjelovanje gledatelja u borbi protiv rasizma i diskriminacije, nošenjem prigodnih ovratnika različitih boja.

"Moja momčad i ja izjašnjavamo se kako smo protiv bilo kakvog oblika diskriminacije. U posljednja tri tjedna vidjeli smo kako nogomet spaja sve ljude bez obzira na vjeru, nacionalnost ili boju kože. Molim vas priključite se kampanji Ujedinjeni protiv rasizma", poruka je koju će svaki od kapetana momčadi pročitati na vlastitom jeziku netom nakon što završi sviranje nacionalnih himni.

Predsjednik Uefe Michel Platini pozdravio je takvu vrstu aktivnosti, pokrenutu od strane organizacije nazvane Nogometom protiv rasizma u Europi.

"Ujedinjeni protiv rasizma kampanja nužno treba pokazati cijelom svijetu kako mi poštujemo različitost. Moramo osigurati da veliki nogometni događaji, kao što je ovaj Euro, budu odigrani u svijetlu poštovanja i respektiranja svih sudionika", kazao je predsjednik Uefe koji sufinancira kampanju s nešto više od 300 tisuća eura.

Svi gledatelji koji će pratiti polufinalne dvoboje također će aktivno sudjelovati u borbi protiv rasizma. Nakon dolaska na stadion, prilikom zagrijavanja igrača i nakon nacionalnih himni, svi će gledatelji sudjelovati u kreiranju Meksičkih valova kojih bi poruka trebala biti "stop rasizmu".

"Ove valove trebali bi vidjeti svi ljudi, navijači i gledatelji televizijskih prijenosa, šaljući poruku kako diskriminacija nije prihvatljiva na nogometnim borilištima", kazao je jedan od organizatora kampanje.

R.J.
Foto: Uefa/AFP

Pročitajte više