PRIPREMAO NAPADE NA EURU Uhićen Francuz sa 125 kilograma TNT-a!

Trenutak uhićenja terorista koji je planirao napade na Euru. Ukrajinski specijalci priveli su ga na granici s Poljskom. 

UKRAJINA je objavila da su 22. svibnja na granici s Poljskom pripadnici njene protuterorističke službe SBU uhitile francuskog državljanina sa 125 kilograma eksploziva trinitrotoluena (TNT-a) s kojim je želio počiniti 15 napada tijekom Eura, koji u petak počinje u Francuskoj utakmicom domaćina i Ukrajine.
 
Vasyl Hrystak, zapovjednik SBU-a, navodi da je Francuz prilikom ispitivanja izjavio da je napade želio poduzeti zato što se "protivi politici vlade njegove zemlje, koja dopušta nekontrolirani dolazak i boravak stranaca, širenje Islama u Francuskoj i globalizaciju." Otkrio je da su mete njegovih napada bile židovske i muslimanske bogomolje, mostovi i autoputevi. Ukrajinci su ga optužili za krijumčarenje oružja i terorizam.
 
Francuska je podigla stupanj pripravnosti pred EP nakon niza terorističkih napada koje su proteklih godina u Parizu izveli islamistički fanatici. Predsjednik Francois Hollande izjavio je kako "prijetnja postoji, ali Francuska se neće dati zastrašiti." ali sada se njegova zemlja suočila s novim tipom terorističke prijetnje - francuskog "domoljuba" islamofoba.
 
Na priloženoj snimci vidi se uhićenje i druge osobe, koja je sjedila na suvozačevom mjestu, ali o njoj se ništa ne navodi.

Osim 125 kilograma eksploziva, pripadnici ukrajinskih specijalnih postrojbi u njegovom skladištu pronašle su 100 detonatora i razne vrste oružja; pet kalašnjikova, dva protuoklopna raketna bacača, pet tisuća metaka. Ukrajinska tajna služba pratila ga je još od prosinca prošle godine.

Uhićenog Francuza tamošnji mediji identificiraju kao 25-godišnjeg Gregoirea M. i navode da je mladić radnik na farmi u pokrajini Lorraine u istočnoj Francuskoj te da nema kriminalni dosje. Policija je premetačinom njegove kuće u malom selu Nant-le-Petit pronašla eksplozivni materijal i pojaseve.

Istragu su pokrneule francuska služba za borbu protiv organiziranog kriminala OCLCO i regionalne vlasti u Nancyju. Ali, kako navode u francuskoj policiji, još čekaju da im ukrajinske kolege dostave detalje slučaja. 

Pročitajte više