bundesliga

Ukleti velikan opet na nevjerojatan način ostao bez prve lige

Foto: EPA-EFE

HSV je sinoć u uzvratnoj utakmici razigravanja za popunu Bundeslige izgubio kod kuće od Herthe 2:0, prosuo veliku prednost 1:0 iz prve utakmice te i u četvrtom pokušaju ostao bez povratka u najjači razred njemačkog nogometa. Hertha je ostala u Bundesligi, a ondje će sljedeće sezone igrati i Schalke i Werder koji su se ekspresno vratili u prvoj sezoni nakon ispadanja. 

Na to je još u sezoni 2018./2019. računao i HSV. Slavni klub iz Hamburga, šesterostruki prvak Njemačke i europski prvak iz 1983. godine, bio je do sezone 2017./2018. jedini klub koji je bio u Bundesligi od njezina začetka. No te sezone je nakon godina životarenja među elitom ispao u drugu ligu. 

Svaki put blizu i svaki put kiks

Klub iz jednog od najbogatijih gradova u Europi računao je da će se odmah vratiti u prvu ligu, ali vjerojatno ni najpesimističniji navijači nisu sanjali ovakav niz pehova. Poraz od Herthe jedna je u nizu nevjerojatnih epizoda u HSV-ovoj kalvariji. Kao da je uklet, HSV je u sve četiri sezone bio jako, jako blizu povratka u Bundesligu, ali si je baš svaki put pucao u koljena i razočarao navijače.

U prvoj sezoni u 2. Bundesligi HSV je do zadnjih osam kola bio u solidnoj situaciji i potpuno sam je odlučivao o svojoj sudbini. Bio je u igri za prva dva mjesta, koja izravno vode u prvu ligu, da bi onda sve spektakularno krenulo u krivom smjeru. Počelo je porazom od Darmstadta kod kuće 3:2 i to nakon što je HSV vodio 2:0 do 82. minute, da bi u sudačkoj nadoknadi primio još dva gola i izgubio.

Iako su konkurenti također jako kiksali, nisu kao HSV koji je potom odigrao dva remija, upisao tri uzastopna poraza i završio sezonu s bodom manje od trećeg mjesta koje vodi u doigravanje. Prošli su Koln, Paderborn i Union.

Sezonu kasnije bilo je još tragičnije. Tri kola prije kraja Arminia je bila uvjerljivo vodeća, a HSV je bio drugi sa solidnim rasporedom. Imao je dvije lake utakmice protiv Osnabrucka i Sandhausena kod kuće te utakmicu u gostima s Heidenheimom, izravnim konkurentom. Šest bodova iz te tri utakmice bilo bi i više nego dovoljno za izravni plasman u Bundesligu.

Dobili pet komada u odlučujućoj utakmici

No HSV je prvo prosuo vodstvo protiv Osnabrucka (završilo je 1:1), da bi u sljedećem kolu vodio 1:0 kod Heidenheima do 80. minute. Tad si je zabio autogol i u petoj minuti sudačke nadoknade primio je gol za poraz 2:1. Nevjerojatna dva kiksa oduzela su mu drugo mjesto, ali je treće u zadnjem kolu mogao osigurati pobjedom protiv Sandhausena. Završilo je - 1:5!

U sezoni 2020./2021., koju je obilježila, korona Hamburg je dobro stajao, ali je opet u završnici sve prosuo. Doduše, ovaj put nije bio u tako dobroj poziciji kao prijašnjih sezona, no svejedno je u zadnjih pet kola kad se lomilo dobio samo dvije utakmice i ponovno završio na četvrtome mjestu.

Furiozna završnica

Konačno, ove sezone činilo se da je HSV-u svanulo iako mu je na početku najbolji napadač Simon Terodde otišao u Schalke, koji je s 30 golova odveo do prvog mjesta. Ove je sezone upravo HSV stisnuo u finišu, a konkurenti su glumili HSV od ranije koji je kiksao kad nije smio. Darmstadt i St. Pauli prosipali su bodove, a HSV je dobio zadnjih pet utakmica i na gol-razliku izbio na treće mjesto.

Mario Vušković i njegovi suigrači trebali su još "samo" dobiti Herthu u doigravanju. HSV je dobio u Berlinu i sve je bilo spremno za veliko slavlje na krcatom Volksparkstadionu, ali slavlje će pričekati. Hertha je potpuno nadigrala domaćina i slavila golovima Boyate i Plattenhardta.

 

Pročitajte više