Ukrajinci, sjetite se Bokšića!


SECIRAJUĆI skupinu 6 europskih kvalifikacija za SP 2010., lako je zaključiti da će najteži protivnici hrvatske reprezentacije biti Ukrajinci i Englezi.

>>> Daleki put u zemlju Borata

Ukrajinci će dugo vidati rane zbog neuspješne kampanje za alpsko EP 2008., gdje su u skupini B ostali iza Italije, Francuske te Škotske. Tijekom minulog ciklusa žuto-plavi uspjeli su dobiti, ali i izgubiti pet utakmica uz dva remija, iz 12 odigranih utakmica. Zabili su 18, a primili 16 pogodaka, a njihov je najbolji strijelac u kvalifikacijama bio, tko drugi nego Andrij Ševčenko, s pet postignutih golova tijekom 720 odigranih minuta.

Ukrajinci će u Skupini 6 europskih kvalifikacija za SP 2010. godine tražiti svoj drugi plasman na svjetsku nogometnu smotru, nakon njemačke premijere prošlog ljeta. Tada su dogurali do četvrtfinala, gdje ih je glatko porazila Italija, uz dva pogotka Luce Tonija.

U skupini je Ukrajince u startu šokirala Furija, pobjedom od 4:0, da bi naši budući i bivši kvalifikacijski suparnici slavili nad Saudijskom Arabijom, Tunisom te Švicarskom nakon produžetaka i plasirali se u četvrtfinale.

Hrvatska se s Ukrajinom sastala u kvalifikacijskoj skupini za Euro ‘96., a dvije godine kasnije s Ukrajincima su naši igrali i za plasman na SP ‘98.,

Ukrajina je trenutačno 29. svjetska i 20. europska reprezentacija, na čijem su popisu (još uvijek) imena poput napadača Liverpoola Andrija Voronina, vječnog zlatnog dečka Andrija Ševčenka te Sergeja Rebrova, koji je internacionalnu slavu stekao igrajući u paru upravo sa Ševčenkom, u vršku napada kijevskog Dinama. U karijeri je boravio i na Otoku, noseći majice Tottenhama i Wes Hama. Tu je i izrazito neugodni arhitekt igre Maksim Kaliničenko. Ukrajinu je u kvalifikacijama za EURO 2008 vodio Oleg Blokhin.

Zanimljivo, Ukrajinci će svoj premijerni nastup na Europskom prvenstvu imati 2012. godine, kada su s Poljskom organizatori natjecanja, a u borbi za domaćinstvo porazili su, među ostalima, i hrvatsko-mađarsku kandidaturu.

Bokšić zabio Ukrajincima za svjetsku premijeru Hrvatske

Hrvatska se pet puta susrela s reprezentacijom Ukrajine u međunarodnim susretima. U Zagrebu 25. lipnja 1993., odigrana je prijateljska utakmica, a Hrvatska je slavila rezultatom 3:1. Pogotke za Vatrene zabili su Šuker, Adžić i Bičanić, dok je strijelac za Ukrajinu bio Gusin.

Potom smo se dva puta sreli u kvalifikacijama za EP 1996.; u Zagrebu 25. ožujka 1995. Hrvatska je slavila s čak 4:0 8(Boban 13, Šuker 20, 79, Prosinečki 70 - 11m), što je ujedno i najteži poraz Ukrajine u njezinoj povijesti (uz poraz 4:0 od Španjolske na otvaranju SP-a 2006), da bi u Kijevu, 11.lipnja 1995 izgubili 1:0. Pogodak za Ukrajinu zabio je Kalitvinčev.

Sreli smo se i u dodatnim kvalifikacijama za SP u Francuskoj, kada je nakon 2:0 iz Zagreba  (Bilić 11, Vlaović 49), Ukrajince u Kijevu izbacio Alen Bokšić i odveo nas na SP. Kući smo se vratili s broncom.

Croatia again!

Kako je samo ugodno s visoka gledati na naše protivnike u Skupini 6. A još je ugodnije poslušati reakcije koje nakon Durbanskog kola sreće stižu s Otoka. Englezi se još nisu probudili iz noćne more, koju je uživo na prelijepom Wembleyu pratilo tek nešto manje od 90 tisuća ljudi, a Christian Karanbeu već im je rezervirao novi sraz s hrvatskom reprezentacijom.

Što uopće reći o momčadi Gordog Albiona a da to već ne znamo? Momčad koja 1966. godine popela na svjetski tron i 1990. godine igrala u polufinalu SP-a (Njemačka je prošla dalje nakon izvođenja jedanaesteraca), još se nikada nije okitila i naslovom europskog prvaka. Dva puta Englezi su došli na korak do finala, ali su zaustavljeni u svom pohodu na euro-pehar.

Propustili su SP 1994. godine, nakon kvalifikacija u kojima ih je vodio Graham Taylor, a ovih su dana doživili novi udar, obzirom da neće vidjeti ni europsku smotru 2008. godine. Krivac za to upravo je naša reprezentacija, pa ne čudi s koliko skepticizma dočekuju svoje nove službene međunarodne utakmice. Engleska je reprezentacija trenutačno bez  izbornika, a nakon najgoreg u povijesti, Stevea McClarena, za upražnjenu stolicu kandidiraju Jose Mourinho, Martin O' Neil, Alan Shearer, Rafael Banitez, Luiz Felipe Scolari te Fabio Capello. O'Neil, koji je prvi pick izvršnog direktora FA-a Briana Barwicka, prema izvješćima engleskih medija, ne želi napustiti Aston Villu, a ne odluče li čelnici riskirati s Alanom dark-horse Shearerom, gotovo će sigurno putovati preko granice u potrazi za novim menadžerom. Navodno je FA Fabiju Capellu ponudio basnoslovnu svotu za četverogodišnji ugovor. U ovom je trenutku, obzirom na okolnosti, vrlo teško predvidjeti tko će od aktualnih imena preživjeti u postavi engleske reprezentacije.

Dosadašnji susreti:

London (24. travnja 1996.), prijateljska: 0:0

Ipswich (20. kolovoza 2003.), prijateljska: 1:3 (Mornar 77 / Beckham 9 - 11m, Owen 51, Lampard 80)

Lisabon (21. lipnja 2004.), EP: 2:4 (N. Kovač 5, Tudor 73 / Scholes 40, Rooney 45, 68, Lampard 79)

Zagreb (11. listopada 2006.), kvalifikacije za EP: 2:0 (Eduardo 61, G. Neville 69 - autogol)

London (21. studenoga 2007.), kvalifikacije za EP: 3:2 (Kranjčar 8, Olić 14, Petrić 77 / Lampard 56 - 11m, Crouch 65)

D.R.
Foto: AFP

Pročitajte više