Utakmica poljskih rezervi koja je Beenhakkeru otvorila oči

"PROTIV Makedonije je igrala druga poljska momčad, a jedini iz prve postave je bio Srnin suigrač iz Šahtjara, Lewandowski", govori za Index kolega Piotr Zelazny iz lista Dziennik.

Danas odlučujuća utakmica s Albanijom

Nakon što je sinoć na djelu vidio rezerve, Beenhakker prije objave popisa ima zadnju generalku, večeras će protiv Albanije izvesti prvu momčad.

"Utakmica je bila žalosna i teško gledljiva. Poljska je u prvom poluvremenu bila dobra, ali ju je presjekao jeftini gol koji je neoprezno primio rezervi golman Manchester Uniteda, Tomasz Kuszczak. Ono što je Beenhakker vidio sigurno ga ne može razveseliti, jer je on namjerno na teren poslao drugu momčad shvaćajući utakmicu s Makedonijom kao davanje zadnje prilike nekima za upadanje na popis onih koji će otići na Euro", govori nam Zelazny.

Jedan od rijetkih koji će, nakon viđenog, Beenhakkeru zadati glavobolje je napadač Wisle iz Krakova, Matusiak, koji je zabio gol iz jedanaesterca i bio jedan od najboljih na terenu, zato što je upravo on bio jedan od kandidata za trojicu koji su visjeli za EP.

Upravo njega je Beenhakker dva dana prije na presici kritizirao kako je u lošem stanju, ali Beenhakker zna da mu je napad možda najlošiji dio momčadi i zato je sinoć nakon Matuszakove dobre predstave rekao: "Dajte mi dva dana da odlučim". Poljski kolega drži kako je upravo Matusiak sinoćnjom predstavom vjerojatno osigurao odlazak na Euro, jer poznato je kako je on izbornikov omiljeni igrač.

Glavno pitanje u Poljskoj je koja trojica će otpasti

Svi u zemlji, sa čijom se reprezentacijom sastajemo u zadnjoj utakmici prvog kruga na Euru, se ovih dana zabavljaju kalkulacijama koja tri igrača bi mogla biti trojica prekobrojnih i koji neće vidjeti Euro nego će ih Beenhakker nakon prve faze priprema poslati kućama.

Beenhakker sutra objavljuje konačni popis, a naš informator iz Poljske misli da bi sljedeća trojka mogla otpasti: Marek Saganowski, napadač engleskog drugoligaša Southamptona, veznjak Michal Pazdan iz Gornik Zabrze, i Rafal Murawski iz Lech Poznana, ali uz ogradu kako svatko ima svoje favorite.

Za razliku od našeg sugovornika, sportski portal sport.pl iz Beenhakkerovih je planova izbacio baš Matusiaka te Pazdana (defanzivni vezni Gornika) i Kokoszku (stoper Wisle).

Također, na portalu novinari izražavaju zabrinutost zbog loše forme napadača; od Smolareka, važne figure Racing Santandera, do Zahorskog, napadača Gornika.

"Vrijeme je za nogomet"

"Sada je došlo vrijeme da pričamo o nogometu. Imamo malo vremena da ispravimo sve pogreške", prvi je dojam Nizozemca na klupi poljske reprezentacije, Lea Beenhakkera.

"Jako sam zadovoljan načinom na koji je Makedonija ušla u utakmicu. Pokazali su se kao pravi sparing-partner, odigrali su s toliko ambicije i snage da je prava šteta što ne nastupaju na Euru. Zaslužili su, prema onome što sam vidio."

"Još prije utakmice sam naglasio da će Makedonija biti odlučujuća utakmica igračima za ukrcaj među 23 putnika za Euro. Za moje je igrače, posebno one iz poljske lige, ova utakmica bila jako važna, jer im donosi iskustvo. Proteklih smo dana radili isključivo na fizičkoj pripremi, ali ta faza je sada završena. Od sutra počinjemo raditi na ekipi koja će istrčati protiv Njemačke. Za 48 sati moram predati popis igrača za Euro, a utakmica s Makedonijom dala mi je odgovore na mnoga pitanja. "

"Kod Matusiaka sam primijetio napredak, ali dajte mi vremena za odluku. Nije ovo bila lagana utakmica za napadače, nismo uspjeli stvoriti prostor", zaključio je Beenhakker izlaganje nakon utakmice.

Z.A.,D.R.
Foto: AFP

Pročitajte više