Uz novi zakon i puno podzakonskih akata

NAJVIŠE pohvala predstavnika 21. nacionalnog športskog saveza dobile su, na današnjoj raspravi u prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), one odrednice Prijedloga zakona o športu, kojima se propisuje da stručne osobe u športu imaju pravo na oslobađanje od obveze rada kod poslodavca radi obavljanja određenih športskih aktivnosti do najviše 30 dana godišnje, a za vrijeme olimpijskih igara i svjetskih prvenstava i duže.

Po riječima pomoćnice ministra znanosti, obrazovanja i športa Romane Caput Jogunice, najveći je nedostatak Prijedloga nacrta zakona o športu, po mišljenju športskih djelatnika iz nacionalnih športskih saveza, što će se uz taj zakon trebati donijeti puno podzakonskih akata.

"Športski djelatnici izrazili su sumnju da će resorno ministarsto podatke uspjeti donijeti na vrijeme, a da bi cijeli proces maksimalno ubrzali, mi smo od njih zatražili da nam do 6. listopada 2004. pismeno dostave svoje prijedloge", kazala je Caput Jogunica.

Posebnu pozornost u zakonu treba usmjeriti na stručne poslove u športu koje mogu obavljati samo osobe koje imaju odgovarajuću stručnu spremu, odnosno stručnu osposobljenost. Zato je u raspravi podržana inicijativa zakonske regulative evidencije i informacijskog sustava u športu te potreba ustroja upravnog, inspekcijskog i stručnog nadzora u športu.

Pročitajte više