LIGA PRVAKA

VAR prvi put u povijesti Lige prvaka. Ima novosti i ovako će se koristiti

Foto: Guliver Image/ Getty Images

VEČERAS se vraća Liga prvaka. Nakon dvomjesečne pauze, na rasporedu su prve utakmice osmine finala. Derbi večeri odigrat će se od 21 sat na Old Traffordu, gdje će Manchester United ugostiti Paris Saint-Germain dok će u istom terminu Roma na svom Olimpicu dočekati Porto.

Ove dvije utakmice Lige prvaka ostat će upamćene kao prve u povijesti na kojima se koristio VAR.

Nakon što je prošao test na Svjetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji, UEFA je odlučila implementirati VAR i u ovogodišnju nokaut-fazu Lige prvaka. Ipak, u nekim detaljima njegovo korištenje razlikovat će se od onoga sa SP-a.

1. Veća pozornost prema opasnoj igri

Sustav je prvenstveno namijenjen zaštiti nogometa, a VAR sudac će intervenirati kada budu postojali dokazi o nasilnom ponašanju igrača na terenu. Za taj čin igrač koji je u tom slučaju inicijator dobit će crveni karton.

2. Češće korištenje VAR monitora

VAR služi samo kao preporuka glavnom arbitru, koji uvijek donosi konačnu odluku. To će značiti i češće korištenje monitora smještenog između dvije klupe na kojem će glavni sudac moći pogledati snimku nekog događaja ili incidenta.

3. Veća transparentnost na televiziji

UEFA želi televizijskoj publici pokazati što se događa tijekom VAR pregleda. Reprize koje će sudac gledati na VAR monitoru postavljenom između dvije momčadske klupe također će se emitirati na televiziji.

Tako se publici želi pružiti maksimalna količina informacija. Grafike će se također koristiti na zaslonima stadiona kad to bude moguće.

4. VAR timovi uključivat će samo iskusne osobe

UEFA je odredila da svaki stadion mora osigurati VAR sobu/prostoriju za VAR suce. Glavni VAR sudac bit će iz iste zemlje kao i glavni sudac na terenu ako liga te zemlje koristi VAR tehnologiju u svom domaćem prvenstvu.

U VAR sobi će biti pomoćnik, dva videooperatera i voditelj kontrole kvalitete suđenja.

5. Igrači koji budu zatražili upotrebu VAR-a, dobit će žuti karton

Isto kao i igrači koji gestikuliraju mahanjem kartona, i oni koji budu zatražili korištenje VAR-a bit će sankcionirani javnom opomenom.

6. VAR će dodavati vrijeme

UEFA je izradila studiju koja pokazuje da je lopta u igri prosječno 61 minutu i osam sekundi na utakmicama Lige prvaka. Suci su dobili uputu da koriste VAR i dodaju sve izgubljeno vrijeme na kraju utakmice.

7. VAR će biti u funkciji dok svi igrači ne napuste teren

Ako se incident dogodi izvan travnjaka ili u tunelu, VAR suci mogu o tome dojaviti glavnom sucu koji na temelju snimke i dojave može igraču retrospektivno dodijeliti crveni karton.

8. Rasizam se neće tolerirati

Borba protiv rasizma na stadionima poprimila je novu, važniju dimenziju u svjetlu nedavnih događaja diljem kontinenta, a VAR će moći obavijestiti suca o rasističkim gestama, komentarima ili provokativnim proslavama pogodaka.

9. Igranje rukom je razjašnjeno

UEFA je prepoznala da je igranje rukom jedno od spornijih pitanja moderne igre. Uz pomoć VAR-a, sucima je dana uputa da se namjerno igranje rukom ili neprirodan položaj ruke prilikom udarca u dio tijela smatra kršenjem pravila.

Pročitajte više