VIDEO INTERVJU Dražen Ladić: Hrvatska danas nema pravog golmana

Screenshot: Index
Video: Dario Dalmacija 

U NOTTINGHAMU 1996. Hrvatska je po prvi put u povijesti na Europskom prvenstvu. Preko puta stajala je Turska i Fatih Terim. Hrvatsku isti čovjek čeka i u nedjelju, u Parizu, gdje Europa otvara novi nogometni čin. Hrvatska nastupa peti put.  I opet, kao '96. u Engleskoj, pokušava probiti granicu četvrtfinala. Za Index se dvadeset godina unatrag vratio Dražen Ladić.

Neki trenuci koji su obilježili Euro obilježili su i njega, poput penala koji mu je u četvrtfinalu zabio Juergen Klinsmann nakon Jerkanove ruke. Bio je to turnir Šukerovih majstorija i Ćirinih motivacijskih eskapada na kojem su iznenađenje umjesto Hrvatske na kraju ipak bili Česi. Pitali smo Ladića što je Hrvatskoj tada nedostajalo i ima li to pod Antom Čaćićem danas, da ode dalje od generacije s kojom je uzaludno uspoređuju.

"Danas atmosferu stvaraju akcije za televizore"

Legendarni vratar Hrvatske i Dinama tvrdi da Hrvatska danas nema "jedinicu" na potrebnom nivou, niti s vratarima dovoljno radi. Kao dokaz navodi da u HNL-u uvozimo vratare, a toga bi bilo i više da klubovi imaju više novca.

Nije oduševljen ni atmosferom pred Euro - tvrdi da se onda danas svodi na kupovinu tehnike i televizora. 

Pogledajte razgovor u našoj video rubrici u kojoj se bivši reprezentativci pred Euro prisjećaju - svog najdražeg Eura. Ladić je govorio o Hrvatskoj i Davoru Šukeru iz '96., ali i danas.

Euro 1996 u crticama:

Prvak: Njemačka

Najbolji igrač: Matthias Sammer

Najbolji strijelac: Alan Shearer - 5 golova

Najveće iznenađenje: Češka

Najveće razočarenje: Nizozemska

Idealna momčad: Kopke (Njemačka) - Maldini (Italija), Blanc (Francuska), Desailly (Francuska) - Poborsky (Češka), Elits (Njemačka), Sammer (Njemačka), Gascoigne (Engleska) - Stoičkov (Bugarska) - Shearer (Engleska), Šuker (Hrvatska)

 

Pročitajte više