Video: Igre u Rio de Janeiru - najveći sigurnosni izazov od Muenchena 1972.



PREDSJEDNIK Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) Jacques Rogge izjavio je kako će sigurnost gledatelja i sportaša biti najveći problem Olimpijskih igara koje će se 2016. održati u Rio de Janeiru.

Drugi grad po veličini u Brazilu poznat je po svome uličnom nasilju, ponajviše u siromašnim četvrtima, tzv. favelama u kojima kraljuju narkobande. Tijekom 2006. su, primjerice, u gradu ubijene 2273 osobe.

"Izazov broj jedan je, još od Igara u Münchenu 1972. (otmica i smrt 11 izraelskih sportaša, op. a. ), sigurnost. To će biti glavni problem u Riju", kazao je Rogge u razgovoru za brazilski dnevnik Lance.

"Ne tvrdim da se Rio nije sposoban nositi s tim problemom, upravo suprotno. No, moram naglasiti da je sigurnost najveći problem jer se tu radi o ljudskim životima. Ipak, ne postoje nikakva jamstva. London je dobio domaćinstvo Igara 2012. upravo na temelju uvjeravanja da se grad može dobro nositi s pitanjem sigurnosti. A onda se dva dana kasnije tamo dogodio teroristički napad", dodao je prvi čovjek olimpijskog pokreta.

London se neće natjecati s Pekingom

U punom jeku su i pripreme za Olimpijske igre u Londonu. Poznati redatelj Danny Boyle, koji je dobio čast režirati svečanost otvaranja, najavio je kako se nema namjeru natjecati s Pekingom.


Otvaranje posljednjih Igara svojom je spektakularnošću i cijenom (otprilike 80 milijuna eura) nadmašilo sva prethodna i Boyle je svjestan da će se teško nositi s Kinezima.

"Pokušat ćemo napraviti nešto drugačije jer ne vjerujem da možemo nadmašiti Peking. Bilo bi glupo i pokušavati jer su Kinezi sve napravili tako glomazno. Stoga će se London nastojati vratiti osnovama. Ionako otvaranje nije najvažnija stvar, već ono što slijedi nakon njega", izjavio je redatelj hita Milijunaš s ulice za koji je nagrađen i Oscarom.

Ceremonija otvaranja održat će se 27. srpnja 2012. godine na Olimpijskom stadionu u Stratfordu.

"Nastojat ćemo sportašima zaželjeti dobrodošlicu, to je naša funkcija. Ljudi to često zaboravljaju jer pokušavaju napraviti spektakl", naglasio je Boyle, otkrivši da će dio otvaranja biti posvećen britanskoj glazbenoj prošlosti.

"Sjetite se koga smo sve dali, od Davida Bowieja, Jimmyja Pagea, The Smithsa, Stone Rosesa, New Ordera... Oni će biti veliki dio ceremonije."

Pročitajte više