HRVATSKI KUP

VIDEO Koja je tajna sjajne Hajdukove sezone? Ikone HNL-a otkrivaju u studiju Indexa

Screenshot: Index

HAJDUK je na Poljudu u finalu SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa pobijedio Rijeku rezultatom 3:1. Splitski klub je sezonu Prve HNL zaključio na drugom mjestu, a večerašnjom pobjedom preskočio je jednu stepenicu u europskim kvalifikacijama. Naime, kao pobjednik će u kvalifikacijama Konferencijske lige startati od trećeg pretkola, dok će Rijeka od drugog. Hajduku je ovo sedmi osvojeni kup, a posljednji su uzeli 2013. godine. Rijeka je u ovom natjecanju najbolja bila prije dvije godine.

U studiju Indexa finale Kupa te sezonu Prve HNL komentirali su hrvatski treneri Ilija Lončarević i Krunoslav Rendulić te voditelj Zvonko Alač. Lončarević i Rendulić su se složili da je Hajduk zasluženo osvojio naslov, pri čemu je Lončarević istaknuo kako je splitski klub bolje zaigrao nakon crvenog kartona Smolčića.

"Melnjak je bio malo iznenađenje. Bio je i u sredini terena, zatvarali su ga drugi igrač. Bila je to taktička dopuna igre. On je junak finala, a mogao je biti još i veći", rekao je Lončarević.

"Drmić je najbolji centarfor lige"

Lončarević je ustvrdio kako su igrači Rijeke bili loše postavljeni na kornerima. "Hajduk je težio igri. Rijeka je fenomenalno reagirala kod gola. Nema obrane za igrača poput Drmića. No Rijeka nije bila dovoljno agresivna u prvom poluvremenu", dodao je Rendulić.

"Teško je kraj Livaje reći da je Drmić najbolji. Ali kao centarfor je. Danas je bio izoliran. Nije imao pomoć veznih igrača ni bokova koji su se premalo ubacivali", smatra Lončarević. "Dobra je ideja bila imati Drmića i Obregona, ali ništa nije iskorišteno."

"Hajduk je doveo dobrog sportskog direktora koji zna posao, a Valdas Dambrauskas se odlično uklopio u njegov rad i on je pozitiva u hrvatskom nogometu. Možda ni Marko Livaja ne bi radio to što radi ove sezone da nije bilo Dambrauskasa koji je to sve dobro posložio. No, ne treba isticati samo jednog čovjeka, ovo je uspjeh svih u klubu", dodao je Lončarević.

Hajduk može nešto napraviti u Europi

Hajduk je osvajanjem Kupa preskočio jedno pretkolo Konferencijske lige pa će krenuti od 3. pretkola u kojem neće biti nositelj kao ni u eventualnom play-offu KL-a, ako tamo dođe. Hajduku prijete klubovi poput Basela, Young Boysa, PAOK-a i predstavnika Nizozemske.

"S ovom momčadi i par pojačanja sigurno može nešto napraviti u Europu. No, ako klub misli da mora preživjeti od transfera i prodat će neke igrače, onda nema smisla to predviđati. Hajduk će se morati pojačati, a trebao bi mu još jedan stoper i jedan vezni igrač", rekao je Lončarević.

Pročitajte više