Video: Legendarni Šukerov gol Dancima četvrti najljepši u povijesti EP-a

UGLEDNI britanski nogometni magazin Four Four Two načinio je ljestvicu 10 najvećih pogodaka u povijesti EP-a. Prvi je Marco Van Basten, a četvrti Davor Šuker.

"U trenucima kad je Danska gubila sa 2:0, Peter Schmeichel dotrčao je pred suparnička vrata čekajući izvođenje kornera kako bi pokušao vratiti svoju momčad u igru. Od toga ipak nije bilo ništa, a Veliki Danac morao je potom odmah trčati natrag pred svoj gol. Nažalost, vratio se baš na vrijeme da bi vidio kako mu Šuker prebacuje loptu preko glave vanjskom stranom svoje lijeve kopačke. Izvanredno", stoji u opisu pogotka u posebnom prilogu posvećenom EP-u u lipanjskom broju magazina.

Šteta je što naglasak ipak nisu stavili na briljantno Šukerovo primanje lopte, nakon što ju je Asanović lansirao s gotovo polovice igrališta.

Šuker ju je jednim dodirom uštopao i precizno si je gurnuo u for prije nego što je veličanstvenim lobom matirao Schmeichela za konačnih 3:0. Možda je, samo zbog tog primanja, mogao biti i bolje plasiran.

Prvo mjesto na ljestvici pripada Marcu van Bastenu i njegovome već mnogo puta opjevanom pogotku SSSR-u u finalu EP-a 1988. kad je volejem zakucao loptu u mrežu krajnje iskosa, s desne strane.

Ljestvica 10 najvećih pogodaka u povijesti EP-a:

1. Marco van Basten (Nizozemska - SSSR, 1988.)

2. Paul Gascoigne (Engleska - Škotska, 1996.)

3. Karel Poborsky (Češka - Portugal, 1996.)

4. Davor Šuker (Hrvatska - Danska, 1996.)

5. Tomas Brolin (Švedska - Engleska, 1992.)

6. Ronnie Whelan (Republika Irska - SSSR, 1988.)

7. Antonin Panenka (Čehoslovačka - SR Njemačka, 1976.)  

8. John Jensen (Danska - Njemačka, 1992.)

9. Zlatan Ibrahimović (Švedska - Italija, 2004.)

10. Maniche (Portugal - Nizozemska, 2004.)

V.B./Totalsport
Foto:AFP

Pročitajte više