MAĐARSKI NAVIJAČI U SPLITU

VIDEO Mađari u Splitu: Igranje nogometa u fan-zoni, korteo, uhićenja...

Foto: Foto: Igor Soban / Pixsell

MAĐARSKA je protiv Hrvatske na Poljudu imala podršku oko 1500 navijača u utakmici šestog kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Hrvatska je pobijedila 3:=, pa gostujući navijači i nisu imali previše razloga za zadovoljstvo.

Mađari su bili smješteni u fan-zoni pokraj Spaladium Arene, gdje ih je čuvala policija.Istovremeno je Riva gorjela, a okupirali su je navijači iz cijele Hrvatske

Pogledajte kako je protekao dan mađarskih navijača u Splitu. 

20:45 Mađarski navijači ubaciju bljeskalice na tartan stazu, no ubrzo su utihnuli jer je Modrić zabio za 1:0 i najavio tešku noć za njihovu reprezentaciju u Splitu.

20:00 Mađarski navijači smješteni su na Poljudu, a evo kako to izgleda uoči utakmice. Ima ih oko 1500.

19:05 Mađarski navijači stigli su ispod južne tribine Poljuda, gdje u pratnji policije čekaju na ulazak u stadion.

18:50 Policija je uhitila jednog mađarskog navijača.

18:40 Mađarski navijači su u korteu krenuli prema Poljudu uz pjesmu i pratnju policije. Ima ih oko tisuću. Pucaju petarde, a Mađari provociraju usput u hrvatske navijače, koji uzvraćaju pjesmom "Ustani bane".

17:50 Policija vrši legitimaciju mađarskih navijača na splitskim ulicama. Policija i interventna raspoređene su na svakih 100 metara.

17:20 Mađarske navijače koji dolaze na večerašnju utakmicu s Hrvatskom policija je dočekivala na naplatim kućicama u Dugopolju. Odatle su ih u koloni prepratili do Spaladium Arene gdje se nalazi fan-zona, odnosno mjesto okupljanja gostujućih navijača. 

Tu će biti nekoliko sati prije početka utakmice kada će ih policija dopratiti do stadiona.

"Pod nadzorom su interventne policije, tu vršimo njihov prihvat kako onih navijača koji su došli dan dva prije, tako i onih koji dolaze danas. Tu će se oni nalaziti par sati prije početka utakmice kada na organizirani način idemo prema stadionu. Surađuju dobro, slušaju naše savjete i okupljaju se u Spaladium Areni, a takve upute su dobili u Mađarskoj putem međunarodne policijske suradnje. Očekujemo da će ih se do početka utakmice skupiti preko 1500". rekao je Siniša Stipandžija, pomoćnik zapovjednika Interventne, a prenosi Dalmatinski portal

16:15 Mađarski navijači vrijeme do utakmice koriste igrajući nogomet u fan-zoni.

15:30 Gostujuće pristalice stigle su jučer u Split, a smještene su u ograđenoj fan-zoni kod Spaladium Arene. Mađari za sada slušaju muziku iz automobila, pričaju među sobom i još uvijek nisu krenuli s navijanjem.

U popodnevnim satima u Splitu su razbijena stakla na kombiju s mađarskim registracijskim oznakama, a kasnije je pokušan i napad na dvije osobe za koje se pretpostavlja da su mađarski navijači. Privedeno je pet počinitelja. Također, nekolicina njih je skandirala sinoć na Voćnom trgu u Splitu, a oko njih je bila i policija.

Ubrzo nakon toga došlo je do sukoba hrvatskih i mađarskih navijača, a prema izjavama svjedoka, neredi su počeli u kvartu Gripe dok su se mađarski navijači vraćali s plaže Bačvice prema mjestu gdje odsjedaju.

"Ozlijeđen je jedan mađarski navijač. Intenzitet ozljeda još nije poznat. Privedeno je pet hrvatskih državljana i jedan mađarski državljanin", za portal Dalmacija Danas kazala je Ana Čepić, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske.

Ranije se ista skupina od 50-ak mađarskih ultrasa fotografirala na Bačvicama. U skupini su prošetali centrom grada i na Voćnom trgu su skandirali pod pratnjom policije. Unatoč nezapamćenim mjerama osiguranja, policija nije uspjela spriječiti bliski susret domaćih navijača s gostima iz Mađarske, ali je zaustavila eskalaciju nasilja. Grad je pod blokadom policijskih snaga koje su tijekom večeri pratile Mađare, a mnogobrojni građani i prolaznici su legitimirani. 

"Policijski službenici su jučer tijekom dana ukupno priveli 24 osobe, 23 hrvatska državljanina i jednog stranog državljanina uglavnom zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, od čega su tri osobe uz optužni prijedlog privedene na nadležni prekršajni sud", poručila je Antonela Lolić, glasnogovornica splitske policije.

Riječ je većinom o onima za koje su sumnja da su sudjelovali u napadu na mađarske navijače koji su jučer dva puta napadnuti u Splitu i kojima je razbijen kombi.

Mađarski mediji su se pozabavili napadom na svoje navijače u Splitu i objavili su tekst s naslovom ''Skandal u Splitu, hrvatski huligani napali naše navijače''. U tekstu se ističe pravodobna reakcija policije te je navedeno da su organizirane brojne mjere osiguranja na samoj utakmici, uključujući dronove i helikoptere.

Mađari su podsjetili da se utakmica igra na stadionu koji je Italiju u kvalifikacijama za Euro 2016. dočekao sa svastikom na terenu, a da su u prvoj utakmici odigranoj na San Siru hrvatski navijači pjevali ustaške pjesme te prekinuli utakmicu bakljama i dimnim bombama.

No, premda je sinoć bilo nekoliko incidenata između hrvatskih i mađarskih navijača, atmosfera nekoliko sati pred utakmicu je fantastična, a očekuju se 34 tisuće navijača na Poljudu.

Kockice su preplavile Split, a navijači dolaze iz cijele Hrvatske. Naši reporteri su sreli tri navijača iz Zadra, velike fanove reprezentacije, kako zajedno s mađarskim navijačima slave i feštaju.

Pročitajte više