Video: Neka bude kao 98.

STATISTIKA nam ne ide u prilog; Hrvatska i Njemačka međusobno su odigrali četiri utakmice, Nijemci su dobili dvije, jedna je završila neodlučeno, a jedina hrvatska pobjeda je ona slavna iz 1998. kada smo preko Elfa stigli do najvećeg uspjeha u povijesti, 3. mjesta na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Ako se pribroje još tri utakmice iz doba NDH, kada smo s Nijemcima bili u posebno dobrim odnosima, statistika nam ide još malo manje u korist jer su svi dvoboji otišli na njemačku stranu.

Vatrena generacija razmontirala Elf na SP-u 1998.

No vratimo se na prvi dvoboj od samostalnosti, onaj sa Europskog prvenstva u Engleskoj kada smo se u četvrtfinalu susreli s momčadi koju je tada vodio legendarni Berti Vogts. 23. lipnja 1996. na Old Traffordu u Manchesteru, Hrvatska je poražena 2:1 unatoč odličnom otporu koji smo pružili favoriziranim Nijemcima. Nakon što je Juergen Klinsmann doveo svoju momčad u vodstvo, Davor Šuker je izjednačio, da bi pobjedu i prolaz u polufinale potvrdio Mathias Sammer.

Drugi hrvatsko-njemački dvoboj došao je dvije godine kasnije 4. srpnja 1998. na Gerlandu u Lyonu. Dvije su se zemlje ponovno našle u četvrtzavršnici velikog natjecanja, a Ćiro se osvetio Vogtsu za poraz iz Manchestera i odveo Hrvatsku do jedne od najvećih pobjeda u svojoj povijesti. Poveli smo u trećoj minuti sudačke nadoknade prvog dijela dalekometnim projektilom Roberta Jarnija. Na 2:0 povisio je gotovo na identičan način Goran Vlaović u 80. minuti, a točku na i postavila zlatna kopačka Davor Šuker pet minuta prije isteka devedesete.

Posljednji međusobni dvoboj u Splitu prije četiri godine

Nakon što se nismo kvalificirali na Europsko prvenstvo u Belgiji i Nizozemskoj, 29. veljače 2000. u Zagrebu smo odigrali prijateljski susret protiv Nijemaca koji je završio neodlučeno, 1:1. Posljednja utakmica, ponovno prijateljska, bila je ona u Splitu prije četiri godine uoči Eura u Portugalu. Njemačka je slavila na poljudskoj ljepotici sa 2:1. Jedini gol za Hrvatsku postigao je tada Hajdukovac Mate Neretljak, dok su strijelci za Elf bili Miroslav Klose i Carsten Ramelow.

Od tadašnjih reprezentativaca u momčadi Slavena Bilića nalaze se Pletikosa, braća Kovač, Šimunić, Srna, Olić, Klasnić, Šimić i Jerko Leko, dok je u njemačkom timu bilo puno više promjena. Iz te postave ostali su tek Freidrich, Lahm, Frings, Kuranyi  Klose.

M.P.
Foto: AFP

Pročitajte više