DIEGO MARADONA

VIDEO Ovih 10 trenutaka definiralo je karijeru Diega Maradone

Foto: Getty Images

"MARADONA nije običan čovjek", prvi je stih pjesme koju je argentinski glazbenik Andres Calamaro skladao i otpjevao o "čovjeku zalijepljenom za kožnu loptu". Taj nimalo običan čovjek, a još manje običan nogometaš, za kojeg su mnogi izražavali skepsu u njegovo zemaljsko podrijetlo, danas slavi 60. rođendan.

Španjolska Marca tim je povodom izdvojila 10 trenutaka koji su definirali karijeru nogometnog genijalca, s kojim je prije eksplozije Lea Messija i Cristiana Ronalda samo veliki Pele mogao ući u istu rečenicu kad se govori o najvećima svih vremena.

1. Tinejdžerske godine u Argentinos Juniorsima i Boci

Svaka velika priča ima svoj početak, a Maradonina je počela vrlo rano, 1976., kad je sa samo 15 godina debitirao za Argentinos Juniorse, za koje je u 166 utakmica postigao 116 golova. Te nevjerojatne brojke dovele su do prelaska u Boca Juniorse 1981., koji su mu bili odskočna daska za Europu, odnosno Barcelonu.

2. Njegov najbolji gol za Barcelonu pobrao je aplauz Bernabeua

Njegov transfer u Barcelonu tada je bio najskuplji u povijesti španjolske lige, a koštao je milijardu i 200 milijuna pesosa. Odmah je bilo jasno o kakvoj se zvijezdi radi. Finta kojom je natjerao Realova braniča Juana Josea da se međunožjem zabije u stativu, prije nego što će gurnuti loptu u praznu mrežu, natjerala je publiku na Bernabeu da ga s travnjaka isprati ovacijama.

3. Ozljeda koju mu je uzrokovao Goikoetxea

Diego je izluđivao obrane diljem lige i često je jedini način da ga se zaustavi bio prekršaj. Neki su bili lakši, a neki divljački, poput onoga Goikoetxee koji ga je ostavio izvan travnjaka većim dijelom druge sezone u Barceloni. Njegovo rivalstvo s Athleticom kasnije se ponovno pokazalo u finalu kupa 1984. u kojem je zabilježena jedna od najvećih tučnjava u povijesti.

4. Humanitarna utakmica u blatu: Stopostotni Maradona

Njegov dolazak u Napoli donio je revoluciju u Serie A. Došao je kao ogromna zvijezda, ali iznutra je još bio poput djeteta. Nekoliko mjeseci nakon dolaska oglušio se na direktnu naredbu kluba i zaigrao na humanitarnoj utakmici na improviziranom blatnom terenu kako bi se sakupio novac za operaciju djeteta iz siromašne napuljske obitelji.

5. D10S na San Paolu

Maradonin dolazak u Napoli stvorio je legendu koja se ne može uspoređivati ni s čim u nogometnom svijetu. On i Napoli bili su stvoreni jedno za drugo, kao Di Stefano i Real, Cruyff i Ajax ili Barcelona, Maldini i Milan... Zbog ovakvih poteza postao je idol masa koji nikad neće biti zaboravljen u Napulju.

6. Dva povijesna gola Engleskoj na Svjetskom prvenstvu 1986.

S pet golova i pet asistencija u Meksiku Maradona je vratio Argentinu na svjetski vrh, a dva gola protiv Engleske obilježila su vjerojatno najkultniju individualnu izvedbu jednog nogometaša u povijesti. Prvi je gol zabio "Božjom rukom", a zatim "golom stoljeća" dokrajčio Engleze usred sukoba zbog Falklandskog otočja.

7. Najpoznatije zagrijavanje u povijesti

S Napolijem je osvojio dva scudetta, kup, superkup i Kup Uefe, ali osim trofeja osvojio je srca cijelog svijeta slavnim zagrijavanjem na Olimpijskom stadionu u Münchenu uz ritmove pjesme "Life is Life" prije uzvrata polufinala Kupe Uefe 1989. protiv Bayerna.

8. Neuspjeh na SP-u 1990. i druga Božja ruka

Maradona je bio središnja figura Svjetskog prvenstva 1990. u Italiji. Igrao je "kod kuće" i nosio ogroman pritisak obrane naslova. Opet je blistao i odveo Argentinu do finala, ali ovaj put zaustavila ih je SR Njemačka. Pamte se još jedna "Božja ruka" kojom je nekažnjeno spriječio gol SSSR-a i legendarno raspucavanje s bijele točke protiv domaćina u polufinalu.

9. Pokušaj povratka i ludilo u Sevilli

Ovisnost ga je s vremenom pretvorila iz junaka u negativca, a jednogodišnja suspenzija nakon što je bio pozitivan na kokain okončala je njegovu karijeru u Napoliju. Dok je nogometni svijet još bio u šoku, Sevilla mu je dala priliku da se vrati na vrh. U 29 utakmica postigao je osam golova, ali i izazvao totalnu ludnicu u Andaluziji.

10. Oproštaj od nogometa u Boci i predaja palice Riquelmeu

Nakon nove suspenzije zbog kokaina usred Svjetskog prvenstva 1994. u SAD-u, Maradona se vratio u Bocu, ali više nije bilo one stare čarolije. Posljednja utakmica mu je bila Superclasico u kojem je Boca pobijedila River, a zamijenio ga je Juan Roman Riquelme. Nekoliko dana kasnije, na svoj 37. rođendan, objavio je odlazak u mirovinu.

Pročitajte više