Video: Po čemu će se pamtiti kvalifikacije za Euro 2012?

NAKON završetka kvalifikacijskog ciklusa za Europsko prvenstvo koje se sljedećeg ljeta održava u Poljskoj i Ukrajini, pogledajmo koji su ga događaji ili osobe obilježili.

Četrnaesto europsko prventvo u povijesti bit će prvo za Ukrajinu koja je plasman izborila kao domaćin završnog turnira, kao i Poljska. Izravan plasman osigurale su i reprezentacije Njemačke, Rusije, Italije, Francuske, Nizozemske, Grčke, Engleske, Danske, Španjolske i Švedske.

Uvjerljivo su najbolji bili "multi-kulti" Nijemci koje je izbornik Loew vodio do svih deset pobjeda u skupini. Isto je uspjelo i Španjolcima, no svjetski prvaci odigrali su dvije utakmice manje. Uz zlatne i brončane sa posljednjeg SP-a, gotovo savršeni bili su i "srebrni" Nizozemci koji su tek u posljednjem kolu upisali prvi poraz od najbolje drugoplasirane momčadi Švedske. Tri momčadi potvrdile su svoju kvalitetu te pokazale da će i u Poljskoj i Ukrajini biti glavni kandidati za medalje.

Najbolji strijelci kvalifikacija igrači su tih ekipa. Listu predvodi Klaas-Jan Huntelaar sa 12 golova, Miroslav Klose zabio je 9, a David Villa 7.

Crnogorci i Estonci najugodnija iznenađenja, Srbi najviše razočarali

Među ugodna iznenađenja svakako treba ubrojati Crnu Goru koja je u svojem debiju u euro-kvalifikacijama izborila doigravanje u kojem, realno, imaju šanse proći dalje u dvije utakmice protiv Češke. Bio bi to fantastičan podvig najmlađe europske reprezentacije (prvu službenu utakmicu odigrala je 2007.) koja je pobijedila Hitzfeldovu Švicarsku te ostala neporažena u dvije utakmice s Capellovom Engleskom.

Jedno od najvećih iznenađenja cijelih kvalifikacija bila je pobjeda Estonije u Beogradu 3:1 te u Sloveniji 2:1. Estonci su također izborili dodatne kvalifikacije kroz koje prvi put u povijesti mogu otići na EP. Ugodno su iznenadili i Armenci koji su bili blizu uspjeha Crnogoraca, ali u izravnom dvoboju za drugo mjesto skupine iza Rusije izgubili su od Irske.

Naravno, treba izdvojiti i one koji su razočarali. Među njima je sigurno Srbija koja je, ako zanemarimo poraz "za zelenim stolom" od Italije, loše odradila cijeli ciklus tijekom kojega u dvije utakmice nisu uspjeli pobijediti Estoniju kao ni Sloveniju koja je pobjedom u posljednjem kolu presudila njihovim ambicijama za ulaskom u doigravanje. Nisu bili dobri ni Rumunji koji su, unatoč kvalitetnim igračima, ostali šest bodova iza BiH. U skupini G razočaranjem se može smatrati Švicarska koja je prošlog ljeta jedina porazila "Furiju", no treba uzeti u obzir da se radi o mladoj momčadi koju Hitzfeld priprema za Svjetsko prvenstvo 2014. godine.

Nakon 14 godina Hrvatska na Poljudu igrala kvalifikacijsku utakmicu

Estonci su slavili u Srbiji i Sloveniji, ali i sami su doživjeli iznenađujuć poraz od Farskih otoka. U slične "šokove" treba ubrojati i minimalnu pobjedu Azerbajdžana nad Turskom kao i Danske pobjede 2:0 nad Portugalom u posljednjem kolu koji je Ronalda i društvo poslalo u baraž gdje ih čeka BiH.


Da popis bude potpun, treba spomenuti i nevjerojatan kiks Hrvatske u Gruziji. Poraz od 1:0 samo je produbio krizu u našoj reprezentaciji koja je i u izravnim dvobojima s Grčkom izgubila borbu za prvo mjesto.


Kad je riječ o Hrvatskoj, ove kvalifikacije bile su posebne i po tome što je prvi put nakon 14 godina izabrana vrsta nastupila na Poljudu u službenoj natjecateljskoj utakmici. U Splitu je tom prilikom poražena Gruzija sa 2:1.

Srbija i BiH priredili najveće šokove nogometnoj Europi

Nakon SP-a u JAR-u došlo je do brojnih promjena na klupama reprezentacija, a kraj kvalifikacija nisu dočekali Zlatko Kranjčar, Mirsad Jonuz i Razvan Lucescu. Prvi je smijenjen zbog "nesportskih" razloga iako je s Crnom Gorom napravio čudo. Jonuza je zbog loših rezultata na klupi Makedonije zamijenio Velšanin John Toschack dok je Victor Piturca preuzeo Rumunje nakon Lucescua. Bez izbornika su pred kraj ciklusa ostali i Bugari te Austrijanci. Pozitivan primjer bili su Fernando Santos na klupi Grčke, naslijednik Ćire Blaževića na klupi BiH Safet Sušić i Temuri Ketsbaia s Gruzijom.

Za dva najšokantnija događaja kvalifikacija zaslužni su naši susjedi. Nezaboravne su scene priredili srpski navijači u Genovi uoči i tijekom utakmice Italije i Srbije koja je zbog nereda prekinuta, a Talijanima upisana pobjeda 3:0. Ivan Bogdanov označen je vođom huligana koji su demolirali stadion, razbijali zaštitna stakla i bacali baklje, a scene nemilih događaja obišle su svijet i izazvale predsjednika Uefe Michela Platinija da krene u rat sa svim europskim navijačima. Bila je to prekretnica čije je posljedice izravno osjetila i Hrvatska.

Iako nije usko vezana uz ove kvalifikacije, situacija sa Nogometnim savezom BiH podigla je veliku prašinu u nogometnoj Europi jer je zbog Uefinog inzistiranja na jednom predsjedniku došlo do suspenzije reprezentacije BiH kao i svih klubova u europskim natjecanjima. Susjedi su proveli nekoliko mjeseci u izolaciji, ali u svibnju, nakon prihvaćanja novog statuta, suspenzija je skinuta i većih posljedica niti utjecaja na regularnost kvalifikacija nije bilo.

Pročitajte više