VIDEO Kako je Hrvatska prolazila na startu velikih natjecanja

Foto: Getty Images / Guliver Image

REPREZENTACIJA Hrvatske nastupila je na osam velikih međunarodnih natjecanja i niti na jednom turniru nije prošla u drugi krug natjecanja ukoliko na startu turnira nije pobijedila. Hrvatska je ukupno u osam uvodnih utakmica ostvarila četiri pobjede, tri poraza i jedan neodlučeni rezultat, uz razliku pogodaka 9:4.

Euro 1996: Turska - Hrvatska 0:1

Na premijeri, Europskom prvenstvu u Engleskoj 1996. godine, Hrvatska je pobijedila Tursku s 1:0. Bila je to dramatična utakmica koju je odlučio pogodak Gorana Vlaovića u 85. minuti. Hrvatska je potom dogurala do četvrtfinala u kojem je ispala od Njemačke.

Svjetsko prvenstvo 1998: Jamajka - Hrvatska 1:3 

Na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj momčad Miroslava Ćire Blaževića svladala je na startu Jamajku s 3:1, golovima Marija Stanića u 27, Roberta Prosinečkog u 53. i Davora Šukera u 69. minut. A, nakon toga Hrvatska je dogurala do povijesne bronce.

Svjetsko prvenstvo 2002: Hrvatska - Meksiko 0:1

Iduće Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji donijelo je razočaranje na staru i poraz od Meksika, koji je slavio golom Cuauhtemoca Blancoa iz penala u 60. minuti, a Hrvatska je potom ispala u prvom krugu.

Europsko prvenstvo 2004: Švicarska - Hrvatska 0:0

Europsko prvenstvo u Portugalu 2004. godine Hrvatska je otvorila protiv Švicarske, a susret je završio bez golova. Hrvatska je dominirala, imala nekoliko lijepih prilika, no nije uspjela postići pogodak. Momčad koju je tada vodio Otto Barić nije prošla skupinu te je ostala iza Engleske i Francuske.

Svjetsko prvenstvo 2006: Brazil - Hrvatska 1:0

Riccardo Kaka zabio je gol u 44. minuti za Brazil u pobjedi 1:0 protiv Hrvatske na startu Svjetskog prvenstva u Njemačkoj. Momčad Cica Kranjčara nakon toga nije uspjela slomiti Japan (0:0), te se s remijem 2:2 proti Australije oprostila od natjecanja.

Europsko prvenstvo 2008: Austrija - Hrvatska 0:1

Četiri godine kasnije hrvatska vrsta je na otvaranju Eura u Austriji i Švicarskoj svladala Austriju s 1:0 i prošla skupinu. Austrijance je slomio Luka Modrić golom iz kaznenog udarca u 4. minuti, a nacionalna momčad eliminirana je u četvrtfinalu od Turske, nakon penala. 

Europsko prvenstvo 2012: Republika Irska - Hrvatska 1:3

Na posljednjem Euru 2012. u Poljskoj i Ukrajini reprezentacija Hrvatska je na startu slomila Republiku Irsku s 3:1, golovima Marija Mandžukića u 3. i 49. te Nikice Jelavića u 43. minuti. No, to ipak nije bilo dovoljno za prolaz u osminu finala pored Španjolske i Italije. To je bio i jedini put da je Hrvatska slavila u prvom kolu nekog velikog natjecanja, a potom ispala.

Svjetsko prvenstvo 2014: Brazil - Hrvatska 3:1

Zadnje Svjetsko prvenstvo u Brazilu, prije dvije godine, pamtit ćemo po otvaranju s domaćinom Brazilom, te porazu 3:1 i opraštanju nakon prvog kruga nakon pobjede protiv Kameruna i poraza od Meksika.

Pročitajte više