Vlada predložila zatvorske kazne za navijače koji divljaju ili bacaju baklje

VLADA je zatražila od Hrvatskog sabora da pooštri kazne za izgrednike na športskim natjecanjima, a formalno je to učinila kroz izmjene Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima.

Policija bi, tako, mogla zabraniti natjecanje za koje procijeni da organizator nije poduzeo sve mjere za normalno održavanje natjecanja i sigurnost gledatelja.

Nosi li natjecanje oznaku visokog sigurnosnog rizika, organizator bi morao voditi evidenciju prodanih i dodijeljenih ulaznica, tako da zabilježi imena i prezimena osoba koje ih dobivaju. Policiji, na njen zahtjev, mora dopustiti uvid u evidenciju o ulaznicama.

Izgrednicima bi se moglo zabraniti prisustvovanje određenim športskim natjecanjima u Hrvatskoj, najmanje na jednu, a najduže na pet godina.

Nametnut će im se i obveza da se prije početka određenog natjecanja jave nadležnoj policijskoj postaji, te izvijeste o adresi na kojoj će se nalaziti za vrijeme i dva sata nakon natjecanja. Policija će to moći i provjeriti, te ako utvrdi da nije na toj adresi raspisati potragu.

O kazneno ili prekršajno evidentiranim prijestupnicima vodit će se posebna zbirka podataka koju će hrvatska policija razmjenjivati s policijama drugih zemalja. Tako nam se, uvjerava ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, neće moći ponoviti Malta i divljanje hrvatskih navijača.

Da bi se stalo na kraj rasističkim ispadima, alkoholizmu i pirotehničkim sredstvima na športskim terenima, Vlada traži da se takvi ispadi kažnjavaju ili s tisuću do 10 tisuća kuna, ili zatvorskom kaznom od tri do 30 dana.

Rasističke ispade, kakvih je bilo na nedjeljnoj utakmici Hajduk-Dinamo, nećemo tolerirati, poručio je premijer Ivo Sanader.

Prema podatcima MUP-a, od sredine 2003. do kraja 2005. u neredima na športskim natjecanjima ozlijeđeno je 110 navijača, te 19 policajaca, a podnjeto je 1.355 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv 1.581 osobe.

Oko 90 posto, odnosno 244 od ukupno 278 zabilježenih nereda dogodilo se na nogometnim utakmicama.

Pročitajte više