svjetsko prvenstvo u rukometu

Vraća se kao prvi golman Hrvatske. U život i rukomet se čudesno vratio 2009.

Foto: Reuters, EPA

IVAN PEŠIĆ (31) vraća se kao prvi golman Hrvatske na otvaranju Svjetskog prvenstva od 18 sati protiv Japana. To će biti i u preostalim utakmicama prvog kruga protiv Angole i Katara.

Riječanin, koji je legenda bjeloruskog Meškova i njegov vratar već osam godina, status prvog golmana Hrvatske u prvoj fazi SP-a dobio je jer je izbornik Červar u prvom krugu zbog ozljede poštedio Marina Šegu. 

"Sagnuo sam se pomoći suigraču i dobio nož u leđa"

Pešić je već u 20. godini počeo bespoštednu borbu ne samo za nastavak rukometne karijere nego i života. U veljači 2009. kao golman Veszprema bio je u istoimenom gradu u noćnom izlasku sa suigračima, Marianom Cozmom iz Rumunjske te Žarkom Šešumom iz Srbije. Njih trojicu je pred klubom napala skupina od 30-ak muškaraca. Cozmu su nekoliko puta izboli, a Ivan mu je pritekao u pomoć.

"Nastradao sam ni kriv ni dužan, samo sam želio pomoći. Sagnuo sam se prema njemu i dobio nož u leđa", prisjeća se Pešić te kobne noći. Cozma je od teških ozljeda preminuo, a Ivan je završio u bolnici s teškim ozljedama bubrega koji mu je kasnije odstranjen.

"Nisam uspio spasiti život suigraču. Njegov otac mi je ponudio bubreg"

"Kad sam saznao da sam ostao bez bubrega, prvo sam pomislio na našeg Ivana Klasnića. Zahvaljujem mu što mi je ponudio pomoć", rekao je Pešić, kojeg je ipak najviše dirnula gesta Cozmina oca Petrea. Samo nekoliko dana nakon tragedije posjetio ga je u bolnici i zahvalio mu se što je pokušao pomoći njegovu sinu. Petre mu je ponudio i vlastiti bubreg.

Dvije i pol godine kasnije sud u Veszpremu dvojicu napadača na Pešića i suigrače osudio je na doživotni zatvor, dok je treći dobio 20 godina. Još četvorica osuđeni su na kraće kazne. 

Prvaka Europe pobijedio s 15 obrana

Pešić se nije predao niti je dao da mu strašna trauma, tragedija i gubitak vitalnog organa unište život i karijeru. Nastavio je braniti, i to za Zagreb i Maribor, a od 2013. je u Meškovu. Tamo je prije dvije i pol godine u Ligi prvaka čudesnom utakmicom s 15 obrana srušio Montpellier, aktualnog prvaka Europe.

Cijelo to vrijeme bio je u reprezentaciji ili blizu nje. Premda najčešće nominalno treći golman Hrvatske, posljednjih godina imao je par nezaboravnih utakmica za reprezentaciju.

Na Olimpijskim igrama obranom sedmerca u zadnjoj sekundi srušio Francusku za četvrtfinale 

Primjerice, na Olimpijskim igrama 2016. je obranom sedmerca u posljednjoj sekundi srušio Francuze, aktualne svjetske i olimpijske prvake, za četvrtfinale u Riju.

Vukao Hrvatsku do polufinala SP-a 2017.

Godinu dana kasnije vukao je Hrvatsku do polufinala SP-a u Francuskoj. U osmini finala je s 11 obrana sredio Egipćane, a protiv Španjolaca je imao jednu, ali jako važnu. 

Međutim, sve utakmice, pa tako i ona današnja s Japanom, za Pešića su igra u odnosu na ono što je preživio. 

Standings provided by SofaScore LiveScore

Želite li momentalno primiti rezultate utakmica Hrvatske, sve vijesti i reakcije sa Svjetskog rukometnog prvenstva instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: rukomet

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

 

Pročitajte više