Vratnica i promašaji za nulu Modrih

DINAMO je večeras pred 25 tisuća gledatelja na Maksimiru, unatoč golemom broju stvorenih prilika, opet razočarao svoje navijače i odigrao tek 0:0 sa naizgled nejakim Baselom.

Nakon prvih 45 minuta trener Dinama Branko Ivanković nije mogao biti zadovoljan viđenim. Iako su njegovi puleni imali niz izglednih, štoviše odličnih prigoda, na odmor nisu otišli s prednošću.

Mora se priznati da je Dinamo doslovno pomeo Basel sa terena u prvom dijelu, ali to nije iskoristio, što kvalitetne momčadi ne praštaju. Fantastično su kombinirali pogotovo Modrić i Etto, koji su začetnici svake iole opasnije situacije po argentinskog vratara Costanza na golu Basela, ali napadači su promašivali iz gotovo nemogućih situacija.

Jednom je to bio sam Etto, koji je sa desetak metara iskosa pucao pored vratara, jednom Šokota, koji sa svega pet metara nije uspio loptu ubaciti u gol, a dva puta nije se snašao Mario Mandžukić. U prvoj situaciji lobom je pokušao savladati Costanza, ali neprecizno, dok je u 44. minuti na asistenciju Etta, sa desetak metara zapucao poviše gola.

Gostujući igrači opredijeljeni su na obrani, a pokušavaju jedino iz kontra napada, koji za sada, na sreću Dinama, nisu opasni po gol Kocha. Da zaključimo, Dinamo je bolji, puno bolji takmac, ali to ne donosi bodove i prestiž u Europi. Velika koncentracija navalnih igrača zahtjeva se u drugom poluvremenu, jer  viđene propuštene prilike ozbiljne momčadi pretvaraju u pogodak.

U drugom poluvremenu "krvna slika" modrih nije se značajno popravila. Dinamo je i dalje napadao i promašivao, a Basel se branio i branio te naposljetku i obranio te došao do vrijednog boda u Zagrebu.

Mora se to još jednom napomenuti, gotovo je nevjerojatno što su sve Dinamovci promašili, ali se mora dodati i to da nisu imali ni sreće. Posebno je to bilo vidljivo na isteku regularnog vremena kada je nakon kornera Modrića Vukojević sa nekoliko metara pogodio stativu.

Šteta! - to je jedino što se može reći nakon večeras viđenog, ali mora se ponoviti kako ovo nije prvi put da Dinamo unatoč boljoj igri, ne uspijeva stići do pobjede. Slično je bilo i protiv Werdera i djelomično Ajaxa. Nešto se treba mijenjati, jer Dinamo, ukoliko želi igrati na proljeće u Europi mora počet dobivati ovakve i slične utakmice.

Sastavi

Dinamo: Koch - Čale, Schildenfeld, Drpić, Etto - Pokrivač, Vukojević - Guela, Mandžukić, Modrić, Šokota

Basel: Costanzo - Zanni, Majstorović, Marque, Hodel - Ergić - Frei, D.Degen, Chipperfield, Caicedo - Streller

Prvo poluvrijeme:

Pred 25 tisuća gledatelja počela je utakmica na Maksimiru. U 3. minuti kapetan Dinama Luka Modrić dobro je pucao iz slobodnog udarca sa dvadesetak metara skroz iskosa, ali dobro brani vratar Basela.

Prilika za Dinamo! U 7. minuti Pokrivač je dobro povukao, zatim prizemno iz trka zapucao sa dvadesetak metara, ali ipak odbija loptu Costanzo. Na odbijanac naletio je Šokota i pucao samo u Costanza. Srećom po Šokotu, pomoćni sudac ranije je svirao zaleđe.

Prilika za Dinamo! Dvije minute kasnije Dinamo je opet promašio veliku priliku. Nakon izvanrednog proigravanja Modrića, sam na vratara izašao je Etto, doduše nešto iskosa, pa pucao samo pored vrata.

Prilike za Dinamo! Opet dvije sjajne prigode za Dinamo. U samo dvije minute uspjeli su Dinamovci promašiti gotovo nemoguće. Prvo u 13. minuti Pokrivać je dugom loptom izbacio Mandžukića, koji sam izlazi na Costanza, pokušava lobati argentinskog vratara, ali nije bio precizan. Minutu kasnije Modrić je uposlio u kaznenom prostoru Etta, koji dodaje samom Šokoti na pet metara, a ovaj se spetljao i propustio dovesti Dinamo u prednost.

Prilika za Basel! U 17. minuti igrači Basela umalo su savladali vratara Dinama. Točnije, nakon odbijanca, iz voleja pucao je Caicedo, ali srećom ravno u Kocha.

U 22. minuti izdaleka pucao je Guela, ali nije bio precizan. Tri minute kasnije, nakon kornera Modrića, Schifo je bio najviši u skoku, ali puca pored vrata.

U 36. minuti opet dinamovci ne iskorištavaju izglednu priliku. Četiri na četiri su išli Dinamovci, a epilog je loš udarac Mandžukića sa ruba kaznenog prostora.

Prilika za Dinamo! U 44. minuti opet Dinamovci ne uspjevaju postići gol iz izgledne situacije. Nakon dodavanja Modrića, Etto se sjurio po desnom krilu, zatim dodao povratnu loptu za Mandžukića na svega desetak metara, ali napadač Dinama opet promašuje, točnije puca poviše gola.

Drugo poluvrijeme:

U 51. minuti odlično je sa 25 metara pucao Zanni, ali dobro brani Koch i izbija loptu u korner, kojeg Baselovci pak ne pretvaraju u ništa opasnije po gol Zagrepčana.

Prilika za Dinamo! Samo minutu kasnije nakon prilike Basela, Dinamo je uzvratio.Guela je dosjetljivom loptom uposlio Mandžukića u kaznenom prostoru, koji pak produžuje za Šokotu, ali je ovaj zamalo prekratak i ne stiže ubaciti loptu u gol sa svega dva metra.

Dvije minute kasnije nakon kornera Modrića, Vukojević puca glavom, ali tik uz vratnicu.

U 62. minuti dobro su kombinirali Modrić i Mandžukić, ali je sve osujetio dobrim istrčavanjem Frank Costanzo. Osa, minuta kasnije nakon loše reakcije Schife sam na golmana išao je Caicedo, ali u posljednji trenutak spasio je Dino Drpić.

Sve su jalovoji napadi Dinama, a utakmica se pretvara u mučenje. Ušao je Josip Tadić, a uz zvižduke izašao Tomo Šokota. Odmah je potom u prilici bio Tadić, ali je odlučio petom ostaviti loptu, no stižu braniči Basela izbiti loptu.

Prilika za Dinamo! U 77. minuti nakon dubinske lopte Modrića sam na vratara po treći put izašao je Mandžukić, ali opet je bolji bio vratar Basela Costanzo, obranivši prizemni udarac mladog napadača Dinama.

Prilika za Dinamo! U 89. minuti po tko zna koji put Dinamo ne uspjeva postići zgoditak. Carlos je prošao po lijevom boku, odlično ubacio, a na drugoj stativi Vukojević sa nekoliko metara pogađa vratnicu.

Kraj!

V.B.
Foto: Screenshot HRT; Foto: I.L.

Pročitajte više