Za košarkaško SP zajednička kandidatura Hrvatske, SCG, Slovenije i BiH

NA TAJNOM sastanku u Beogradu, na kojem su se sastale delegacije košarkaških saveza Hrvatske, SCG i Slovenije, pokrenuta je inicijativa da se zemlje zajedno kandidiraju za košarkaško Svjetsko prvenstvo 2010. godine.

Inicijativu je, prema saznanjima Sportskih novosti pokrenula SCG koja bi u kandidaturu uključila i BiH.

Direktor tvrtke EP 2005. koja organizira Europsko košarkaško prvenstvo iduće godine, i koordinator Stručnog savjeta KS SCG Predrag Bogosavljev potvrdio je za Sportske novosti sastanak i mogućnost zajedničke kandidature, a navodno je i Bora Stanković počasni generalni tajnik FIBA-e suglasan s idejom.

U Hrvatskoj su svjesni da takvu kandidaturu nikako ne bi mogli održati sami, jer je jedan od uvjeta košarkaška dvorana s 15 ili više tisuća mjesta. Takvu dvoranu ima Beograd, pa bi se finale SP-a vjerojatno igralo u beogradskoj Areni, koja je sagrađena za SP 1994. godine, koje se zbog ratne situacije nije održalo u Beogradu.

"Razgovarali jesmo, no to je još uvijek tek inicijativa. No, mogu reći da bi to s aspekta košarke bilo odlično za nas, samo prije toga treba vidjeti s određenim držanim organima kako na to gledaju i podržavaju li takvu zajedničku inicijativu i kandidaturu. Svjesni smo da sami to ne možemo održati", rekao je za Sportske novosti Danko Radić, v.d. predsjednika HKS-a.

I predsjednik Košarkaškog saveza Slovenije misli kako je zajednička kandidatura dobra ideja. "Ideja je dobra, no moramo još vidjeti s aktualnom politikom, koja ima presudnu riječ", izjavio je Dušan Šešok.

Hoće li biti zajedničke kandidature trebalo bi se odlučiti uskoro, jer je navodno kranji rok za podnošenje službene kandidature kraj 2004. godine.

Pročitajte više