"Zbog Kovača sam otišao iz reprezentacije. Uveo je promjene koje su nas šokirale"

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

NIKICA JELAVIĆ (37) umirovljeni je hrvatski napadač koji je za reprezentaciju debitirao 2009. kod Slavena Bilića u prijateljskoj utakmici s Katarom, kada je zabio u pobjedi 3:2. Do 2014. dobivao je pozive izbornika te je ukupno sakupio 36 nastupa i šest pogodaka. Igrao je na Europskom prvenstvu 2012. i Svjetskom prvenstvu 2014. godine.

U podcastu za bljesak.info je između ostalog govorio o izbornicima koji su ga vodili. "Kod Slavena Bilića je bilo fantastično. On je dobar trener i dobar čovjek. Prijateljski je nastrojen prema igračima. Lijepo je bilo igrati za reprezentaciju. Proći Europsko i Svjetsko prvenstvo s reprezentacijom za mene je popriličan uspjeh", rekao je Jelavić o Biliću.

Bilića je kao izbornika 2012. naslijedio Igor Štimac, koji se zadržao malo više od godinu dana. "Ako igrač ima 17 godina i talentiran je, a netko procijeni da ga se može zvati u reprezentaciju, zašto ga se ne bi zvalo?

Samo što je u slučaju Alena Halilovića to otišlo u negativnom pravcu. Mogao je napraviti puno bolju karijeru. Ne bih se složio da netko s 18 godina ne može igrati za seniorsku reprezentaciju", rekao je Jelavić o tome da je Štimac zvao mladog Halilovića.

"Kovač je svaki dan vagao igrače, vadio nam krv, laktate... Zbog toga smo imali otpor prema njemu"

"Sa Štimcem je isto bilo fantastično. Epizoda je završila manje uspješno. Kod Igora nam je stvarno bilo dobro. Nije bio drugačiji od Slavena ni bilo kojeg drugog izbornika", komentirao je Jelavić, koji je potom govorio o Niki Kovaču, danas treneru Wolfsburga. Kovač je izbornik hrvatske A selekcije bio od listopada 2013. do rujna 2015. godine.

"Bilo je najgore vrijeme jer je Niko htio promijeniti naše navike. Kada dođeš u reprezentaciju, već imaš navike koje se ne mijenjaju. Ne možeš svaki dan vagati igrače i vaditi im krv, laktate i te stvari.

To je izazvalo otpor igrača prema treneru i to nije dobro funkcioniralo. Nije sve bilo tako kritično kako se pokazalo u javnosti, bilo je i dosta dobrih stvari. Ali samo da je neke stvari mekše radio možda bi bolje izgledalo", ispričao je Jelavić.

Jelavić zbog Kovača otišao iz reprezentacije: "Nema zle krvi, bilo je i prošlo"

Kovač je stavio Jelavića u početnu postavu na otvaranju Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014., kada je Brazil pobijedio Hrvatsku 3:1. Kovaču su mnogi zamjerali što nije uopće ubacio Eduarda da Silvu, koji je tako mogao nastupiti protiv svoje zemlje.

"Otvaranje Svjetskog prvenstva pamtit ću doživotno, ostaje urezano u sjećanje. Konkurencija u napadu reprezentacije uvijek je bila jaka. Uz Dudua, bili su Olić i Mandžukić, koji je bio suspendiran zbog kartona", izjavio je Jelavić.

Jelavić se od reprezentacije oprostio nakon što nije ušao u igru u pobjedi protiv Bugarske (0:1) u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Zagrijavao se, ali ga Kovač nije uveo u igru jer mu je četvrti sudac rekao da bi utakmica zbog te izmjene bila produljena za još minutu-dvije.

"Ne znam što bih rekao. Nisam se slagao s ljudskim, ne igračkim, odnosom Kovača prema meni. Ne možeš kao igrač tražiti od trenera da igraš, to je nezahvalno. Morao je biti malo mekši u nekim trenucima, ali dobro, to je iza nas. Nema zle krvi, bilo je i prošlo. Nije vrijedno spomena sada", izjavio je Jelavić.

Pročitajte više