Zbog Rakitića HNS poduzima mjere koje "nikome drugom ne bi pale na pamet"

HRVATSKA nogometna reprezentacija u dobrom je raspoloženju večeras otputovala u Sarajevo, gdje u srijedu navečer igra prijateljsku utakmicu protiv reprezentacije Bosne i Hercegovine, a jedini problem još je uvijek onaj Ivana Rakitića.

Mladi hrvatski reprezentativac 24 sata prije utakmice još uvijek nije znao hoće li FIFA riješiti njegove papire te mu dozvoliti debi za hrvatsku reprezentaciju. "Nema novosti. Volio bih zaigrati, ali saznat ćemo tek sutra.", rekao nam je u zagrebačkoj zračnoj luci Rakitić, koji tvrdi da je ipak najbitnije druženje i upoznavanje sa suigračima.

Da još uvijek nema rješenja "problema Rakitić" potvrdio nam je i glavni tajnik Hrvatskog nogometnog saveza Zorislav Srebrić, koji je u vrijeme dolaska repke na aerodrom već bio u Sarajevu. "Mi još uvijek poduzimamo sve da se Rakitiću omogući nastup. Poduzimamo mjere koje vjerojatno nikome drugom ne bi ni pale na pamet", rekao nam je Srebrić u kratkom telefonskom razgovoru.

Iako nam je prethodnom izjavom poprilično probudio maštu, glavni tajnik nije želio otkriti o kojim se točno mjerama radi i koliko su one (ne)moralne, ali je priznao da se rješenje još uvijek ne nazire: "Još nema novosti, znat ćemo tek sutra oko podne". Kako neslužbeno saznajemo, vjerojatnost da Rakitić u posljednji tren dobije certifikat i dozvolu za nastup u hrvatskom dresu izrazito je mala, ali možda nas lobističke moći i ekstremne mjere HNS-a u ovom slučaju ugodno iznenade.

Više od prijateljske utakmice

Rakitić se u posljednjih nekoliko dana uspio upoznati s reprezentativcima, ali je na Plesu ipak bio u društvu bivšeg suigrača iz Basela Mladena Petrića, protiv kojeg je nedavno igrao u velikom derbiju Bundeslige Schalke 04 - Borussia Dortmund.

"Bilo bi bolje da smo igrali skupa, ali s obzirom na pozicije koje igramo, možda smo se dvaput susreli na terenu, nije bilo problema."- osvrnuo se na derbi Petrić, čiju je Borussiju prije nekoliko dana Rakitićev Schalke "demolirao" 4:1.

Utakmici protiv susjedne BiH reprezentacija će pristupiti s maksimalnom ozbiljnošću, a rezultat je vrlo bitan za dobro raspoloženje posljednjim, odlučujućim utakmicama kvalifikacija za Euro 2008. "Sigurno je da se će utakmica na punom Koševu imati jedan poseban naboj, veći nego što je to uobičajeno u prijateljskim susretima.", rekao je Petrić.

I Igor Budan, Petrićev kolega u napadu odabrane vrste Slavena Bilića, smatra da je, iako se radi o prijateljskoj utakmici, ulog mnogo veći. "Radi se o prvoj utakmici u novoj sezoni i želimo je što bolje odraditi. Bit ćemo maksimalno spremni i koncentrirani, ova je utakmica vrlo bitna za moral momčadi", najavio je napadač Parme.

M.Č.
Foto:M.P.

Pročitajte više