Živković: Ovo je neka nova, atipična Njemačka, kojoj će Muller jako nedostajati

PRIJE osam godina Boris Živković osjetio je slast igranja finala Lige prvaka s Bayerom, u godini u kojoj nitko nije računao da momčad iz Leverkusena unatoč respektabilnim imenima (Ballack, Ze Roberto, Schneider) može doći do završnice na Hampden Parku.

Pripisivao se uspjeh Apotekara njemačkom mentalitetu, koji se i ovih dana, kad Elf u dvije utakmice Svjetskog prvenstva spraši osam komada Engleskoj i Argentini, spominje kao glavni razlog renesanse njemačkog nogometa na jugu Afrike, što je u razgovoru za Index naglasio i Živković, danas Bayerov skaut za područje bivše Jugoslavije, koji itekako dobro poznaje mentalnu snagu Nijemaca.

"Polufinale nije iznenađenje kada su fenomenalni pojedinci podređeni samo uspjehu ekipe"

"Nevjerojatan je taj njihov momčadski duh, u kakvom god sastavu da dođu na veliko natjecanje, gotovo uvijek dođu do završnice. Podređeni su samo uspjehu tima i svaka im čast na tome", rekao je Živković kojeg nimalo nije iznenadio njemački plasman u polufinale:

"Ovo je neka nova Njemačka, atipična u odnosu na prijašnja izdanja jer osim što trče i rade, imaju fenomenalne pojedince, prave moderne nogometaše koji zaista djeluju moćno."

Bivši igrač Bayera i Stuttgarta rekao nam je kako nijednog trenutka nije sumnjao u njemački sastav: "Ja ne spadam u one koji su tvrdili da će Lowovi igrači podbaciti, jer ako malo bolje pogledate, ovi Nijemci su sastavljeni mahom od igrača koji su na Euru prije dvije godine dogurali do finala. Naravno, njima je pridodano nekoliko nadolazećih zvijezda, poput fenomenalnog Mullera koji je prije godinu i pol igrao u trećoj njemačkoj ligi, a sada je nositelj igre u reprezentaciji i klubu, gdje je uz našeg Olića bio najzaslužniji za Bayernovo finale Lige prvaka."

Nijemci će prolaz u finale morati tražiti bez Mullera koji je protiv Argentine zaradio suspendirajući žuti karton. Koliko će nedostajati u polufinalu?



"Jako puno", kaže Živković i dodaje: "On je super zahvalan i radišan igrač, koji trči kao pas, a stigne podvaliti i zabiti. Ne želim se upuštati ni u kakve prognoze, ali nadam se prolasku Njemačke. Španjolska ne igra onako kako su svi očekivali, nema te lepršavosti, i vrlo vjerojatno nas očekuje jedna prilično zatvorena utakmica, gdje će odlučiti jedna greška ili inspirativni trenutak nekog od pregršt odličnih pojedinaca."

"Nizozemci imaju povijesnu šansu, ne vjerujem da će je propustiti"

U drugom polufinalu Živković laganu prednost daje Nizozemcima: "Drag mi je taj Urugvaj, volio bih da prođu dalje, ali jako teško će to biti ostvarivo, tim više što neće moći računati na Suareza, koji s Forlanom čini sigurno najbolji tandem na prvenstvu. Nizozemska ima povijesnu šansu, i pretpostavljam da će je iskoristiti."

Na kraju je bilo zanimljivo čuti Živkovićev odgovor na pitanje o najvećim razočaranjima SP-a: "O sucima ne želim pričati, a od reprezentacija ću istaknuti sve one koje su došle u Južnu Afriku s razvikanim zvijezdama kojima je samopromocija bila u prvom planu. Da, tu mislim na Argentinu, Brazil i Portugal, pa i Englesku. Od ovih velesila koje su ispale ranije od očekivanog žao mi je jedino Italije, završio je Živković.

Pročitajte više