ZLATAN VS LEBRON

Zlatan i na Sanremu nastavio trolati LeBrona Jamesa

Foto: IPP Andrea Oldani i Sanremo / Guliver

ZLATAN IBRAHIMOVIĆ prošlog je tjedna po tko zna koji put napravio kontroverzu svjetskih razmjera kad je komentirao LeBrona Jamesa i rekao da se sportaši trebaju držati sporta i ne petljati se u politiku.

Ta je poruka izazvala ljutitu reakciju najboljeg svjetskog košarkaša, koji je ponosan na svoj društveno-politički aktivizam i u više je navrata pokazao koliko ga živcira kad mu poručuju da se drži lopte.

"To je tip koji je u Švedskoj govorio o istim stvarima, da na terenu osjeća rasizam zato što nema tipično švedsko prezime", rekao je James.

No Zlatan je sinoć na Festivalu Sanremo opet stao pred novinare i potvrdio svoj stav.

"Rasizam i politika su različite stvari. Sportaši ujedinjuju svijet, politika ga dijeli. U našem su okruženju svi dobrodošli, bez obzira na to odakle dolaze, i činimo sve da zbližimo ljude. Naša uloga je ujediniti svijet onim što radimo najbolje. Ne bavimo se drugim stvarima jer nismo dobri u njima, inače bih i ja bio u politici", rekao je Ibrahimović pa ponovio svoju prijašnju poruku.

"Sportaši bi trebali biti sportaši, a političari bi trebali biti političari."

LeBron je godinama vrlo angažiran u borbi protiv socijalne nepravde, nejednakosti i rasizma jer je svjestan da se njegov glas kao svjetske superzvijezde daleko čuje.

"Nikad neću zašutjeti i ignorirati stvari za koje smatram da nisu ispravne. Propovijedam svojim ljudima o jednakosti, socijalnoj nepravdi, rasizmu i ostalim lošim stvarima u našoj zajednici. Ja jako dobro znam što se događa jer u svojoj školi košarke imam 300 klinaca koji prolaze iste stvari kroz koje sam ja prolazio. Oni trebaju svoj glas, a njihov glas sam ja. Koristim i koristit ću svoju platformu u te svrhe i nema nikakve šanse da bih bio fokusiran isključivo na sport kad sam svjestan koliko je moja platforma moćna", rekao je James komentirajući Ibrahimovićeve kritike.

Primajte na mail pregled najčitanijih vijesti dana, na kraju svakog dana. Pretplatite se na Index Newsletter.

Pročitajte više