Zna li Robi u što se uvalio? Zvezda na klupi i kancelarijama sažvače i ispljune igračke legende

OD 2007. Crvena Zvezda je promijenila 10 trenera i 4 predsjednika. U usporedbi s trenerskim "glavosijekom" na Marakani, čak se i Zdravko Mamić doima kao čovjek kontinuiteta.



Zvezda prolazi kroz jedno od najtežih razdoblja u 55-godišnjoj povijesti kluba, podjednako rezultatski, organizacijski i financijski. U prvenstvu i državi gdje postoje samo dva "prava" kluba, zabrinjavajuće za Prosinečkog i klub u kojem kani započeti samostalnu trenersku karijeru zvuči podatak da je institucija Zvezdinog kalibra posljednju titulu osvojila u sezoni 2006/07 (tada su osvojili i kup), a u tri sezone od tada Zvezda je osvojila tek jedan kup. Premalo i nedovoljno za klub koji je i neusporedivo težoj jugo-ligi trofeje redao lakoćom kojom danas mijenja trenere.

Čini se da je Prosinečkom stavljanje srca ispred razuma kao i mnogima bilo pogrešna odluka jer dovoljno je samo pogledati kako su posljednjih godina iz dugova, problemima s navijačima i trofejnom sušom rastočene Zvezde morale bježati najveće klupske legende, pa i mnogi Robijevi suigrači iz zlatne generacije. Nakon trofejne sezone 2006/07 predsjednik Dragan Stojković morao je otići zbog navijačkog bijesa izazvanog rasprodajom igrača.

Prethodno je upravo Piksi s trenerske pozicije smijenio još jednu igračku legendu - Boška Đurovskog, koji je pak došao na to mjesto nakon što su navijači otjerali Dušana Bajevića. Prije dvije godine Zdenek Zeman je otišao nakon što je Zvezdu doveo na dno srpske lige. Sljedeće sezone klub su napustili predsjednik, srpski biznismen Dobivoje Tanasijević,u Americi poznatiji kao Dan Tana i trener Čedomir Janevski.

Stevan Stojanović, golman i kapetan Zvezde na finalu Kupa prvaka u Bariju, također je morao otići s mjesta sportskog direktora, na kojem ga je u ožujku 2008. neuspješno zamijenio još jedan bivši pouzdani igrač, Goran Bunjevčević.

Prije pola godine, nakon poraza od Metalca iz Gornjeg Milanovca, s klupe je potrjerana još jedna igračka legenda - Vladimir Petrović Pižon. Dodajmo kako je nakon njega došao Ratko Dostanić, koji je klub vodio pet mjeseci, a Robijev prethodnik Aleksandar Kristić na klupi je izdržao četiri mjeseca. Danas klub koji je u posljednje četiri godine smijenio 10 trenera, vodi predsjednik Vladan Lukić, još jedan Robijev suigrač iz nekih puno sretnijih vremena za Zvezdu.

Pročitajte više