Znate li što se dogodilo u Premiershipu zadnji put prije točno 20 godina?

Foto: Getty Images/Guliver Image

OD PET NAJJAČIH europskih liga Premiership je natjecanje s najviše stranaca. U engleskim klubovima igra čak 67 posto stranaca, a aktualni prvak Manchester City u kadru prve momčadi ima samo četiri Engleza.

Nekad je to bilo nezamislivo, a na današnji dan prije točno 20 godina u Premiershipu se dogodilo nešto što je tada bilo sasvim normalno, a danas je nezamislivo. Aston Villa je 27. veljače 1999. godine u utakmici protiv Coventryja u početnoj postavi imala 11 Engleza. Nitko nije ni sanjao da će to ujedno biti i zadnji put da je neki klub u prvoj engleskoj ligi istrčao sa stopostotno engleskim sastavom.

Uz to, sva tri igrača koje je John Gregory uveo s klupe bili su također Englezi. Za Villu su u porazu 4:1 igrali Oakes, Watson, Southgate, Dublin, Grayson, Scimeca, Wright, Hendrie, Merson i Taylor, a s klupe su ušli Draper, Barry i Collymore.

Middlesbrough je 2006. godine u utakmici protiv Fulhama istrčao s 11 igrača rođenih u Engleskoj, ali je James Morrison bio škotski reprezentativac pa je tako "diskvalificirao" Boro iz ove kategorije. 

Također, nikad u povijesti Premiershipa (koji je utemeljen 1992. godine) dvije momčadi nisu istrčale s 22 Engleza u početnim postavama. Najviše ih je bilo 21 i to 1994. godine u susretu QPR-a i Newcastlea. Jedini "anti-Englez" bio je QPR-ov golman Tony Roberts koji je iz Walesa.

Arsenal je klub koji je odigrao najviše utakmica bez ijednog Engleza u početnoj postavi, čak 173. Na drugom mjestu te neslavne ljestvice je Wigan s 42, a treći je Chelsea s 30.

Pročitajte više